A rák a leggyakoribb halálok a gazdag országokban

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 3.

Tudomány

Kétszer annyi áldozatot szed, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

A témával két, a The Lancet című szaklakban megjelent tanulmány foglalkozik, melyeket az Európai Kardiológiai Kongresszuson mutattak be Párizsban. A tanulmány a világ 21 kiválasztott országában 160 ezer, 35-70 év közötti személy halálának okait vizsgálta 2005 és 2016 között. 
A legnagyobb GDP-vel rendelkező országok között volt Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kanada és Svédország. A közepes bevételű országok között szerepelt a Fülöp-szigetek, Kolumbia, Kína, Argentína, a szegény országok között pedig Tanzánia, Banglades, India, Zimbabwe és Pakisztán.

„Világszerte átlagosan a szív- és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálokok a középkorú emberek körében. A leggazdagabb országokra azonban ez már nem igaz. Ott a rákbetegségek már kétszer olyan sok halálos áldozatot szednek, mint a szív- és érrendszeri betegségek” – állapították meg a szakértők.

A leggazdagabb országokban a rák az elhalálozások 37 százalékát okozza, míg a szív- és érrendszeri betegségekben az emberek 23 százaléka hal meg. Ezzel szemben a közepes jövedelmű államokban a szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek a halálozás 41 százalékáért, a rák a 30 százalékáért. A legszegényebb országokban a rák a halálesetek 17 százalékát, a szív- és érrendszeri betegségek a 43 százalékát okozzák. 
A kutatók szerint néhány évtizeden belül világviszonylatban is a rák léphet elő az első számú halálokká.

Globálisan most még a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálozás 40 százalékát, a rák 26 százalékkal a második helyen áll. A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozási ráta csökkenésével a helyzet változni fog, néhány évtizeden belül valószínűleg világviszonylatban is a rák okozza a legtöbb ember elhalálozását - írta Gilles Dagenais, a kanadai Laval Egyetem professzora, a kutatás társvezetője.

A kutatók abból indulnak ki, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok jó részében is javul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése.

Print kiadásunkban korábban kétrészes cikksorozatban foglalkoztunk a betegséggel. Sorozatunk első darabjában a rák okairól és kialakulásáról írtunk. Míg a második részben a különféle terápiák esélyeit jártuk körül, és választ kerestünk arra is, hogy Magyarországon miért oly tragikusak a rákos megbetegedések és halálozások statisztikái.

Az I.rész elérhető itt:

A halhatatlan gyilkosok

Nincs még egy diagnózis, ami olyan szorongást és kétségbeesést váltana ki a betegekben és a hozzátartozókban, mint a rosszindulatú daganatos betegség. Mégis nagyon keveset tudnak róla az emberek.

A második rész pedig ezen a linken:

Magától nem gyógyul - Megelőzés, diagnózis, kezelés

Sorozatunk első darabjában a rák okairól és kialakulásáról írtunk. Most a különféle terápiák esélyeit járjuk körül, és választ keresünk arra is, hogy Magyarországon miért oly tragikusak a rákos megbetegedések és halálozások statisztikái.

(via MTI)

Neked ajánljuk