A bor kémiája - Mértékben az erő

Tudomány

A jó borok kémiai összetételének gazdagsága vetekszik ízük, illatuk és színük komplexitásával. Sok minden mellett, kell-e mondanunk, alkoholt is tartalmaznak, s nem is egyfélét.

A laikus, ám lelkes borfogyasztó közönség keveset tud arról, mi minden rejtőzik egy pohár borban - leszámítva persze az (etil-)alkoholt, melynek jelenlétével minden borivó tisztában van. (Vagy ha nem, a tapasztalatok majd megtanítják.) Az összetevők némelyikének kiléte sokszor csak a gyakorta előforduló borpancsolások kapcsán derül ki. Például a nagyközönségnek nemrégiben kellett szembesülnie azzal, hogy néha glicerinnel dúsítják kedves (tipikusan vörös)borát - s tehetik ezt azért is, mivel ez az anyagféle - természetes úton keletkezvén - már amúgy is megbújik a borban.

A lényeg

A bor kulcsfontosságú alkotórésze az etil-alkohol, mely a mustban található cukrok (elsősorban a szőlőcukor) erjedése során keletkezik. Ekkor, mint erre az évente ismétlődő pincetragédiák is figyelmeztetnek, nagy mennyiségű szén-dioxid képződik - nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy erjedő musttal teli hordók közelébe csak óvatosan menjünk (tudják: gyertya!). Amúgy van, aki kifejezetten odavan a szén-dioxiddal telített, erjedő mustért (néhol ezt murcinak nevezik), pedig durva (sokszor már aznapos!) fejfájást lehet tőle szerezni. A borban változó arányban (7,5-től akár 16 százalékig előforduló) etanol persze nem csupán jól ismert és (khm...) igen népszerű élettani hatásai miatt fontos - a bor alapvető jellegét, illatát adó szerves vegyületek (aldehidek, észterek) kiválóan oldódnak benne, pontosan emiatt maradnak meg finom eloszlásban az értékes nedűben. Arról már nem is beszélnénk, hogy az alkohol fertőtlenít - a legtöbb bort károsító mikroorganizmus elpusztul tőle. Az alkoholtartalom erősen függ a must cukortartalmától, éppen ezért egyes gazdák, különösen rosszabb években, mesterségesen édesítik meg - a boltban kristálycukor alakjában beszerezhető szacharózzal (répacukor), amely a szőlőben ritkábban előforduló diszacharid. Ezt például a ránk is vonatkozó EU-szabályok szigorúan korlátozzák, ami ellen sokan morognak, elvégre - érvelnek ők - az efféle szabályok a szőlőtermesztésre a miénknél kedvezőbb (általában mediterrán) klímájú vidékek szőlősgazdáinak kedveznek.

A borban - ahogyan azt sokan emlegetik - található másféle alkohol is, például metanol. Ez főként a szőlő egyik poliszacharid alkotórészének, a pektinnek a bomlása során keletkezik - legkevesebb a fehérborokban, némileg több a vörösökben, a legtöbb a direkt termő szőlőfajtákból (pl. noha) készített jóféle háziborban - de itt is olyan kis mennyiségben, amelynek gyakorlatilag nincs mérgező hatása.

A bor egyik legjellegzetesebb "őshonos" komponense a glicerin, mely a szőlőben természetes úton, az úgynevezett nemesrothadás folyamán keletkezik, de a cukros szőlőlé erjedésének is egyik fontos mellékterméke. A glicerin amúgy maga is alkohol, de háromértékű és ráadásul édes: egyformán használják kozmetikumok készítéséhez és gyógyászati célokra - de kedvelik a divat- és az ételfotósok is (könnyedén varázsolható vele műkönny az arcra és műpára a söröskriglire). A borban természetes úton keletkező glicerin átlagosan az etil-alkohol-tartalom tizedét teszi ki, s hagyományosan a bor testességéért felelős. A gyengébb minőségű, ne adj' isten, mesterséges borok optikai tuningjaként régóta használják - ezt régiesen scheelizálásnak hívták az élelmiszer-vegyészetben. Az eljárás mindig is tiltott volt a borászatban (ami bizonyítja, hogy sűrűn gyakorolták), és bár a fogyasztók számára fej- és gyomorpanaszokat okozhat, a legutóbbi borbotrány (egy neves egri termelő, Vincze Béla esete) bizonyítja, hogy a technológia korántsem veszett ki, és nem is fog egyhamar. Amúgy a hagyományos receptekben az "üres", fanyar és túlságosan savanykás borok feljavítására ajánlják a glicerint - mi a magunk részéről inkább a lefolyót ajánlanánk.

Ha már az alkoholokról esik szó, beszélnünk kell a nagyobb szénatomszámú delikvensekről, az úgynevezett kozmás olajokról is. (Ezek nélkül például a jó kis házipálinka egyszerűen elképzelhetetlen.) Az efféle vegyületek szintén természetes úton keletkeznek a szerteágazó erjedési folyamat révén - a legnagyobb molekulaméretű példányok a szőlő csekély aminosav-tartalmának bomlása során. A maguk módján a tisztán és szerves savakkal alkotott észtereik alakjában fellelhető kozmás olajok azonban fontos szereplői a bor íz- és aromakontingensének, tehát félni nem kell tőlük.

Illatos az illata

A bor számos olyan illatanyagot tartalmaz, amely a bor erjedése, elkészítése, majd tárolása folyamán keletkezik - legfőképpen oxidatív folyamatok során: a bort ugye éri a levegő oxigénje, ami reagál is a nedű alkotórészeivel.

Az efféle vegyületek között akadnak úgynevezett aldehidek - mindenekelőtt acetaldehid, amely az etil-alkohol oxidációs terméke. Az illathatást kiváltó vegyületek között az észterek (szerves savak és alkoholok alkotta aromavegyületek) önmagukban csak kis mennyiségben fordulnak elő (elsősorban a bor ászkolása, fahordós érlelése folyamán keletkeznek), de több más, a bor illatáért, zamatáért felelős komponenssel együtt ők is felelősek a bor bukéjáért. A leggyakrabban előforduló természetes észter az etil-alkohol és ecetsav reakciójából létrejövő etil-acetát, amit mesterségesen is előállítanak, hiszen ez a fő alkotórésze a körömlakklemosónak, s ami egy bizonyos határérték alatt (ez durván 150 mg literenként) kellemes illatot és zamatot, efölött viszont pusztító ecetes, romlott ízt kölcsönöz a bornak. Mint látható, a bor különböző, néha egymással is "családi" viszonyban álló vegyületek érzékeny egyensúlyán alapuló, sajátos koktél - utólag, mesterséges eszközökkel nem ér (és nem is mindig éri meg) belepiszkálni.

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.

Nem a pénz számít

Mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió az orosz energiahordozókhoz fűződő viszonya tekintetében: május elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy legkésőbb 2027 végéig minden uniós tagállamnak le kell válnia az orosz olajról, földgázról és nukleáris fűtőanyagról. Ha ez megvalósul, az energiaellátás megszűnik politikai fegyverként működni az oroszok kezében. A kérdés az, hogy Magyar­ország és Szlovákia hajlandó lesz-e ebben együttműködni – az elmúlt években tanúsított magatartásuk ugyanis ennek éppen az ellenkezőjét sugallja.

„A kínai tudás”

Az európai autóipart most épp Trump vámjai fenyegetik, de a romlása nem ma kezdődött. Hanem mikor? A kínaiak miatt kong a lélekharang? Vagy az Európai Unió zöld szemüveges bürokratái a tettesek? Netán a vásárlók a hibásak, különösen az európaiak, akik nem akarnak drága pénzért benzingőzt szívni az ablakuk alatt? A globális autópiac gyakorlati szakemberét kérdeztük.