cyberhírek

  • .
  • 2009. november 5.

Tudomány

Spamkirály 700 millió dollárt nyert bíróságon a Facebook a spamkirály Sanford Wallace-tól, aki alkalmazottai segítségével adathalász weboldalakon lopta el Facebook-felhasználók jelszavait, majd a nevükben belépve a közösségi oldalra ott az ismerősök üzenőfalain terjesztette a kéretlen reklámokat. Zenekereső Elindult a Google zenekereső szolgáltatása, a Music Onebox. A Google több zeneszolgáltatóval szerződést kötött, ezeknek a portáloknak a linkjei is megjelennek a találatok közt.
A szolgáltatás Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Fájlcsere A brit kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy aki illegális tartalmakat tölt le az internetről, annak lekapcsolják a hozzáférését. A kitartó fájlcserélőknek két figyelmeztető levelet küldenek ki a drasztikus beavatkozás előtt. Szakértők vitatják, hogy eredményes lehet-e ez a szankció.

Ûrzöldség A földi irányító központ tiltása ellenére a Nemzetközi Ûrállomás legénysége megkóstolta a saját termesztésű salátáját, ám csalódás érte őket, mert az űrben termett zöldségnek nem volt semmiféle íze. A termést a Földre továbbították.

Részecskegyorsító Véget ér a kényszerszünet a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a svájci LHC-ben. A tavalyi rendszerhiba javítására nagyjából negyvenmillió svájci frankot költöttek, új biztonsági fejlesztések után indul újra a monumentális tudományos kísérlet.

Õslégy Bizarr ősrovart találtak Mianmarban: a körülbelül százmillió évvel ezelőtt élt állatnak öt szeme volt, amiből három a fején található szarvszerű nyúlvány csúcsán helyezkedett el. Tudósok szerint az őslégy evolúciós zsákutcát képvisel.

Összemennek a nők Kétezer-kétszáz nő adatainak elemzése szerint a nők a jövőben valószínűleg kisebbek és testesebbek lesznek, szív- és érrendszerük azonban egészségesebb lesz, és szülni is korábban fognak, mint ma. Az úgynevezett Framingham-tanulmány keretén belül az amerikai Yale Egyetem kutatói bő 60 év adatait értékelték ki. Az elemzés során olyan tulajdonságokat kerestek a kutatók, amelyek elsősorban a sokgyerekes asszonyokra voltak jellemzőek. Ezek a nők átlagosan kisebb termetűnek és erősebb felépítésűnek bizonyultak, alacsonyabb volt a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk. Ezenkívül hosszabb ideig tartott termékeny életszakaszuk, mint a karcsúbb, magasabb nőké.

Amennyiben az irányzat további tíz generáción át folytatódik, a XXIV. és a XXV. század női átlagosan két centiméterrel alacsonyabbak és egy kilóval könynyebbek lesznek mai társaiknál. Első gyermeküket öt hónappal korábban szülik majd, a változókorba pedig tíz hónappal később érnek. Az ember evolúciója tehát nem ért véget, mert ha a túlélésre nem is, de a szaporodási rátára napjainkban is befolyással van a természetes szelekció.

Meteorológiai műhold Talajnedvesség- és tengersótartalom-vizsgáló műholdat bocsátott fel az Európai Ûrkutatási Hivatal (ESA). A 315 millió eurós berendezés lesz az első, amely a világűrből szolgáltat adatokat a talaj nedvességéről és az óceánok sótartalmáról - ezek nagyon fontos hiányzó számok a Föld vízkörforgásának kutatásában. A műhold által szolgáltatott adatok alapján a meteorológusok sokkal pontosabb prognózisokat készíthetnek, például előre jelezhetnek rendkívüli időjárási jelenségeket is. A klímaváltozásról is sokat elárulnak majd a mérések.

Ûrhotel Már lehet szobát foglalni az első űrszállodában, amely a tervek szerint 2012-ben nyílik meg egy barcelonai vállalkozás szervezésében. AGalactic Suitenevű szállodában nyitás után négy vendég és személyzet gyanánt két űrhajós tartózkodik majd. Egy hároméjszakás kiruccanás a jelenlegi előjegyzés árai szerint hárommillió euróba kerül, de ebben benne van egy nyolchetes felkészítés is egy trópusi szigeten. A vendégeket űrrakéta szállítja majd a 450 kilométeres magasságban épülő, molekula kinézetű űrhotelba, amely naponta tizenötször megkerüli a Földet. Az érdeklődők egyebek között a súlytalanságot élvezhetik a galaktikus lakosztályban, és részt vehetnek tudományos kísérletekben is. Azt továbbra is homály fedi, hogy milyen befektetők állnak a mintegy hárommilliárd dolláros beruházás mögött. Eddig több mint negyvenen foglaltak szobát a három év múlva nyíló űrszállodában.

Érzelemfelismerés A nők hamarabb felismerik az érzelmeket - állapították meg a montreali egyetem idegkutatói. Az eddigi hasonló kísérletekben többnyire arcokról készült fényképeket mutattak az önkénteseknek, most azonban színészekkel játszatták el az érzelmeket. A férfiakhoz képest a nők gyorsabban felismerték az arckifejezéseket. A vizsgálat célja nem az volt, hogy megmutassa a nők fölényét bizonyos képességekben, hanem hogy segítse a pszichés zavarok megértését. Az autizmus ugyanakkor több férfit érint, mint nőt, és egy erősen vitatott elmélet szerint nem más, mint a férfiviselkedés szélsőséges megnyilvánulása, amelynek ismérve a csekély empátia. A mostani kutatás bizonyos mértékig alátámasztja ezt az elméletet.

Õssejtből ivarsejt Megtalálták azt a gént, amivel az embrionális őssejtek pete- és ondósejtek elősejtjeivé alakíthatók át. Ezzel az amerikai tudósok az emberi egyedfejlődés legkorábbi szakaszába nyertek betekintést. Korábban nem volt lehetőség megfigyelni, miként alakulnak ki az ivarsejtek - a petesejt és a spermium - a csíravonal sejtleszármazási sorozatában, milyen gének szükségesek ehhez, mely genetikai útvonalak aktívak közben. Az ondósejtek egy része átment a meiózis egész folyamatán, éretlen spermiumot hoztak létre, amely csak egy kópiát hordoz a kromoszómákból, ez a lombikbébi-eljárásoknál lehet fontos. A kutatócsoport azt reméli, hogy felnőtt testi őssejtek újraprogramozásával is meg tudják ismételni a folyamatot.

Figyelmébe ajánljuk