A Pedellus hírei

  • Narancs
  • 2005. október 6.

Tudomány

Villanynarancs2 ropiért Elvileg 2006 tavaszán kezdik gyártani az új diákigazolványt, amely több mint kétezer forintba kerül majd: az oktatási tárca a diákokkal pengettetné ki az áremelést. A továbbfejlesztett kártyákat a tanulók várhatóan használhatják majd a jövőben a közlekedési vállalatok (még nem létező) csipkártyás rendszereiben, s az elektronikus aláírás tárolására is alkalmas lesz.
A hallgatók elektronikusan intézhetik majd ügyeiket az olyan tanulmányi osztályokon, postákon, illetve hivatalokban, ahol kiépül a rendszer. Az MDF és az IDF szerint abszurd, hogy olyan szolgáltatásokért fizettetnek évek óta a diákokkal, amik nem léteznek. A jelenleg használhatatlan diákigazolványokért az Oktatási Minisztériumnak kellene vállalnia az anyagi és szakmai felelősséget, nem pedig újabb költségeket hárítani a vétlen hallgatókra.

Anya csak egy van? A Los Angeles közelében lévő Ontarióban kitiltottak egy 14 éves lányt az iskolából, mert két leszbikus nő neveli. Az eljárást azzal indokolták, hogy a kislány "családi körülményei nem felelnek meg az iskola által támasztott felvételi követelményeknek, melyek szerint a szülők legalább egyikének a keresztény elvek szerint kell élnie". A magániskola azt is tudatta honlapján, hogy a keresztény nevelés modelljévé kíván válni, biztosítandó, hogy a náluk végzettek később "keresztény vezető személyiségekként változtassák meg a társadalmat és a kultúrát". A kitiltott tanuló egyébiránt jó iskolai eredményeket produkált, és a magatartása is kifogástalan volt. A helyi lapok szerint a család nem száll szembe az intézménnyel, inkább másik iskolát keresnek.

Felvételi 2006 Az oktatási tárca több ponton megváltoztatná jövőre a felvételi eljárást. Az elképzelések szerint a nyelvvizsgákért összesen 15, 2008-tól pedig 10 többletpontot lehetne szerezni. A minisztérium tervei között szerepel az is, hogy 2006-tól pluszpont csak azért az emelt szintű érettségiért járjon, amelyből a szerzett pontokat számítják. Az emelt szintű érettségit ugyanakkor nem tehetik kötelezővé a felsőoktatási intézmények. Arató Gergely, az OM államtitkára szerint az oktatás szervezése kormányzati feladat, így nem lehet az intézményi autonómia része. Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője aggályosnak tartja, hogy csak október második felében várható a felvételit szabályozó rendelet megjelenése, így a diákok még nem tudják, mire érdemes koncentrálniuk.

Európa huszonharmadikja A Financial Times szeptember közepén közzétett felmérése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási szakos nappali képzése az európai gazdasági felsőoktatási intézmények közül a huszonharmadik helyet foglalja el. A lap által készített friss rangsor egész Európára vonatkozik - tizenhárom ország üzleti iskoláit és egyetemeit vizsgálták. A Corvinus közvetlenül a bécsi közgáz után következik. Sőt az egykori diákok elégedettségi mutatói alapján a budapesti intézmény a közgazdaságtan elméleti alapjainak oktatásában a harmadik helyen áll. A listára kerülés előfeltétele a nemzetközi minőségbiztosítási audit volt, valamint az, hogy beiratkozáskor ne legyen szükség szakmai gyakorlatra. A régióból egyedül a közgáz felelt meg a feltételeknek.

Puskák és galambok Egy új vizsgatörvény-tervezet szerint börtönbe kerülhetnek a puskázó diákok Kínában. A tervezet megalkotói a vizsgákon csaló tanulókat bűnözőkként kezelnék, és mint ilyeneket, bíróság elé állítanák. A nem éppen galamblelkületű törvényhozóiról híres országban a jövőben súlyosbító körülménynek számíthat, ha a puskázás vagy más típusú csalás "előre megfontolt szándékú", szervezett, illetve tömeges. A törvénytervezetet ismertető kínai napilap, a Sencsen Daily nem tért ki arra, hogy hány évet kaphatnak a puskázó diákok, arra viszont igen, hogy a tervezet egyhamar még nem emelkedik jogerőre, a vizsgázók még évekig csalhatnak úgy, hogy csupán egy elégtelen, súlyosabb esetben kizárás a büntetésük."Gyermekük bliccel" Vége az iskolakerülésnek, a lógásnak és a szülői aláírás ellenőrző könyvbe hamisításának Rómában. Ettől a héttől kezdve ugyanis - igaz, egyelőre kísérleti jelleggel - naponta SMS-ben értesítik néhány helyi iskolában a szülőket gyermekük távollétéről. Az egyik kerületi polgármester szerint a program segítségével végre elejét vehetik a tömeges hiányzásoknak, amit a nagyarányú idő előtti lemorzsolódás egyik okaként tartanak számon.

Figyelmébe ajánljuk