A várakozás éve

  • 1999. december 23.

Tudomány

Az évezred utolsó előtti összefoglalója

Élet + mód

Az évezred utolsó előtti összefoglalója

Különös, de tanulságos volt megfigyelni, hogyan bolondul meg egy egész ország, amint közelíteni kezd a kerek szám a teljesen ötletszerű és minden bizonnyal hibás sorozatban, amiben az emberek - pontosabban az emberek egy része - számolják az éveket. A kétezredik év előszobájában, az 1999-es évben mindenki megpróbálta elhitetni magával és a többiekkel, hogy bizony most fordul az ezred, pedig dehogy, az ezred akkor fordul, amikor letelik. A második évezred azonban nem 1999. 12. 31-én zárul, hanem 2000. 12. 31-én, és ezen az sem változtat, ha a Nők Lapja, Zámbó Jimmy és Szilágyi Béláné Makkoshotykáról egyszerre üvölti az ellenkezőjét.

A tények ellenére ez az év azzal telt, hogy reklámcégek, kereskedelmi és állami adók, fiúzenekarok, valamint csatolt részeik kórusban várták az évezred utolsó izéit, úgymint: koncert (ebben az évezredben utoljára látható Józsi, amint azt énekli, hogy sárgul már a kukoricaszár), lehetőség (ha decemberben nem veszi meg a felfújható karalábészeletelőt, akkor soha) és egyéb események (a harmadik műsorban az évezred utolsó Johann Vasziljevics Buborék-koncertjét közvetítjük sztereóban). A megalkuvók, akik tudták ugyan, hogy nincs ezredforduló, de megpróbálták elsunnyogni, kitalálták a "numerikus ezredforduló" kifejezést, ami bizony kapitális baromság.

*

Az egészségügyi és pszichológiai hakniüzem is felpörgött, természetgyógyászok, jósok, madárbélből és kávézaccból kijelentők, látóasszonyok, parafenomének, telepaták, telekinetikusok és a Munkáspárt mondtak véleményt a jövőről, de a legnagyobb píárja a világvégének volt: ha 2000, akkor vége a világnak, gondoljuk, valahogy úgy, ahogy az egyszeri hülye gyerek elképzeli a Mikulást - megjelenik egy hatalmas segg az ablakban, aztán elsötétül minden.

Elsötétülés azért volt, elfogyott a Nap, de hamar visszajött, az emberek meg azt mondták, hogy húúú, meg azt mondták, hogy óóóó, aztán szétdobálták szemüvegeiket és hazamentek. Ez a szemüvegdolog volt egyébként a ´99-es év legnagyobb üzlete.

*

Helyükre kerültek életünkben a drogok, mint bizonyára észrevették, mi is lehasadtunk a kérdésről, mert már eldőlt minden - országunk, pártunk és kormányunk a büntetést választotta a felvilágosítás és megelőzés helyett, mi pedig tiszteljük a törvényeket, még akkor is, ha azok szarok, legfeljebb arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a mostani szabályozással sikerült a szőnyeg alá seperni az egész problémát, amibe már nagyobb és gazdagabb nemzetek is belebuktak.

*

Meglepő módon az ostobaságok, sutaságok ellenére Magyarországon stagnál az AIDS, keleti szomszédainkhoz képest meglehetősen jól állunk, vagy csak egyszerűen lappang az egész dolog, mert a statisztikák megnyugtató adatai mellett az is tény, hogy a nyilvános parkokban bokáig fecskendőkben lehet sétáltatni a kutyát. Igaz, ezt értelmezhetjük a tűcsereprogram sikereként is, bár szerintünk inkább arról van szó, hogy sohasem látott virágzása zajlik a szerves oldószerek inhalálásának, egészen normálisnak látszó gyermekektől kezdve bestiának öltözött kamaszlányokig találkozhatunk ragasztószacskót markolászó delikvensekkel a városban. A másik oldalon pedig megjelent és állandósult a kokainfogyasztás, általában beütött, lerontott szarokkal, de baromi drágán.

Az AIDS szempontjából legkritikusabb heroin eltűnt a médiából, a heroinfogyasztó tulajdonképpen mintapolgár, nem randalírozik az utcán, nem veri a feleségét, csak meghal otthon, ha eljön az ideje. Az pedig eljön.

*

Válaszlépésként szappanoperákat ajánlanak a népeknek, akik rá is harapnak. Sohasem látott magasságokba szökött a szappanopera-kultusz hazánkban, tulajdonképpen folyamatosan lehet sorozatokat nézni, szünet nélkül lehet követni a közép- és dél-amerikai arisztokrácia csínytevéseit, üzleteit, szerelmeit, de csemegeként német, lengyel és magyar kísérletek is lefedik a képernyőt.

A szappanoperák magyar vonulata felemás eredménnyel zárja ezt az évet, de annyi mindenesetre leszögezhető, hogy tanúi lehettünk, miként lesznek az ellenszenves és tehetségtelen gyermeksztárokból ellenszenves és tehetségtelen felnőttek a szemünk előtt.

*

A technika fejlődése viszont legalább töretlen, egyre inkább csodabogarakká válnak a bakelitgyűjtők, és végre minden család polcán ott lehet a videó, mivel a DVD nyomulása lenyomta az árakat. A kiadók képtelenek voltak továbbra is fiókban marasztalni a digitális kép- és hangrögzítési technikákat, ezentúl bárki bármit ellophat, letölthet, hazavihet és másolhat kedve szerint, ha beáldozza egy használt Zsiguli árát.

Mindezek és a borúlátó jóslatok ellenére semmit sem veszített varázsából az élő zene, a színház vagy a mozi, sőt az utóbbinak mintha még nőtt is volna az ázsiója, mert csökkent életkorú kortársaink szénné mozizzák magukat a plexekben, pattogatott kukoricát zabálnak és az XX-esek még mindig teljesen idióta cipőkben járnak.

*

Hajvágásban továbbra is hódít a Trafalgar téri stíl egy kis melírrel, amit transzparenciának hívnak, és annyit tesz: rejtett csíkok a hülyére nyírt frizurán. Futott még a kialvatlanra zselézett, éjjel-nappali közértes frizura, és ismét visszajött a henna, de már nemcsak a hajon, hanem a bőrön is, állítólagos gombaölő hatása miatt.

Sminkben az összes kenőcsöt, port, zselét illik antibakteriálisnak nevezni, de ettől nem csökkent jelentősen a kötőhártya- és egyéb gyulladások száma, hogy a műszáj- és műkörömfájásról ne is beszéljünk.

De hogy valami valóban újat is említsünk: itt van például a gyors szemceruza, ami tulajdonképpen nem más, mint egy fordítási hiba, de veszik, akár a cukrot. Arcpirosítóban megjelent a mű véraláfutás, hasznáról most nem értekeznénk külön, de nagy karrier vár rá, az egészen biztos.

Öltözködésben erősödik az uniszex vonal, táskában az egypántos hátizsák a trendi.

*

Csak remélhető, hogy mosási, étkezési és vérzési szokásaink jelentősen fejlődtek az elmúlt évben, de ha csupán egy csepp hatása is van a reklámoknak, akkor a ´99-es év embere reggelire kizárólag ilyen teljes őrlésű, lapos és száraz dolgokat eszik, amiket dobozos tejbe áztat, ebédre csipszet rág szalámival, vacsorázni meg egyáltalán nem vacsorázik, mert akkor mos, de olyan fehérre, hogy második alkalommal már a munkásőr-egyenruhájában is elmehet vállalati hóembernek, mert még Buza Sándor sem leli meg nagyítójával a váll-lapon a vörös csillagot.

Mindezen - talán pikírtnek tűnő - megjegyzések ellenére a kereskedelmi tévék és rádiók műsorában a reklámok nyújtják a színvonalat, az összes többi szemét kínos időhúzásnak tűnik, leszámítva mondjuk a hírműsorokat, amelyek meg- megbicsakló színvonaluk ellenére is némi színt visznek a honi televíziózásba, rádiózásba.

*

A sportban akár egy csendes év is lehetett volna az idei, de nem volt az. Pedig az olimpiát megelőző évek mindig arról szólnak, hogy fiaink és lányaink kvótákat gyűjtenek, és arról nyilatkoznak, hogy eredményük mennyit érhet majd az olimpián. Ehelyett 1999-ben a sport minden korábbinál fontosabb téma lett, aminek egyetlen oka, hogy a politikusok rátaláltak e jobb sorsra érdemes területre, majd gyorsan azt is elhitték, jobban értenek hozzá, mint bárki más. Szóval semmi egyéb nem történt, mint ami ebben az országban történi szokott.

A politikus, miután elhiszi, hogy ért valamihez, rögtön kabarét alakít a történetből, lásd Magyar Labdarúgó Szövetség és Ferencvárosi Torna Club. Akinek bármikor voltak a magyar sportba, esetleg a hazai futballba áramló külföldi pénzekkel kapcsolatos illúziói, végképp a földre kellett szállnia e két rendkívül tanulságos eset kapcsán, és be kellett látnia, a magyar focin kizárólag az segít, ha a keletnémet példát követve, megpróbálunk becsatlakozni Angliába, Spanyolországba vagy akár Németországba, bár még így is fennállhat, hogy lerontjuk befogadó országunk labdarúgását. Szomorú véleményünk idén kivételesen nem a "mutatott játék" sportújságírói eufemizmus kapcsán fogalmazódott meg, hanem a Torgyán-Szabadi-Deutsch csatártrió működése miatt (játékra jelentkezett még a jelenleg kispados Lányi Zsolt és Szabó János).

*

Persze nem csupán fociról szólt ez az év sem, a vízilabdázóink például Európa-bajnokok lettek, a kézilabdás lányok meg nem, és mindkettő szép eredmény. Az pedig különös képessége ennek az országnak, hogy a világ legjobbjait nemcsak előállítani képes egy-egy sportágban, de tehetsége van arra is, hogy mindebből egy fillért se keressen. A vízilabda-szövetség például egész évben a csőd közelében flangált.

*

Nagyobb sporteseményeket idén alig rendeztünk, de egy megnyert öttusa-vb-n kívül azért egy kettesfogathajtó-világbajnokság is akadt. E sportágat Jókai Mór művészetén nevelkedett unatkozó milliomosok űzik világszerte, a versenyeket pedig a Csíííz című műsor különböző mutációi szponzorálják, arra a tényre alapozva, hogy ugyan ritkán van bukás a futamokon, de ha van, akkor méretes a zakó. Kiderült az is, hogy e gyönyörű, ám gyakorlatilag sehol sem jegyzett sportágban is világelsők vagyunk, nem hiába a lovas nép, ugye. Ehhez képest a Lovi problémája még mindig rendezetlen, de erre visszatérünk jövőre, ígérjük.

*

Életmódról lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül a magyar sportolók életvitele mellett. Jelentjük, idén is az éves inflációt meghaladó mértékben nőtt a sporttal foglalkozók alkoholfogyasztása, különös tekintettel azon labdarúgókéra, akiknek immáron nem fizet egyik klub sem, lásd Váczi Zoltán és Urbán Flórián esetét. ´k ketten csak idén több klubban játszottak, mint amennyit e században bejegyeztek, és profi sportolók lévén, mindketten maradandót alkottak. Ha lesz egyszer fiunk, és véletlenül futballista példaképet talál magának, vagy csak egyszer is meglátunk a kezében egy Nemzeti Sportot, isten bizony beíratjuk média-politológia szakra, és előfizetünk neki a Joy magazinra, abban legalább nem lehet csalódni. Igaz, Vácziban sem. Azon sorstársai (mármint Váczinak és nem a Joy magazinnak), akik nem ennyire keresettek, év közben ráébredtek, hogy a foci nem megy nekik, ezért inkább sztrájkoltak. Igazuk volt, a sztrájk sokkal jobban megy nekik, és nem is annyira fárasztó, sőt a vizeletükből sem lehet kimutatni.

*

A drogtörvénnyel együtt szigorított doppingszabályozás alapján Gécsek Tibor például, ha egy kicsit sietnek a parlamentben, eltiltását nem saját vendéglőjében töltötte volna Szombathelyen, hanem esetleg egy börtönben. Éppen ezért izgatottan várjuk, hogy mit tesznek majd Benedek Tiborral, akit ugyancsak eltiltott a nemzetközi szövetség. Nem mintha jó lenne a sportolókat börtönbe zárni, sőt, de hát a törvény betűje szerint a hatóságnak eljárást kellene indítania ellenük. Ez eddig nem történt meg, hála a jó istennek.

*

Mindent összevetve, a ´99-es év az unalom jegyében telt, az unalom és az értelmetlen várakozás nyomta rá bélyegét minden napjára, bár kétségkívül gyorsabban telt, mint az előzők, igaz, lassabban, mint a következő, amihez sok sikert kíván önöknek

az Élet + mód rovat

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.