Anyás szülés

  • Horváth Aranka
  • 1996. október 10.

Tudomány

A múlt héten A megtermékenyítéstől a társadalomig címmel nemzetközi kongresszust rendezett a Pre- és Perinatális Pszichológia és Orvostudomány Nemzetközi Társasága, a Ferenczi Sándor Egyesület és a Pszichogenezis Alapítvány. Az előadók szerint a születés előtti és körüli időszakban az újszülöttet érő behatások meghatározó jelentőséggel bírnak a személyiségfejlődésre, itt dőlhet el az is, hogy az egyén oszlopos tagja lesz-e társadalmunknak, vagy csak újságíró.
A múlt héten A megtermékenyítéstől a társadalomig címmel nemzetközi kongresszust rendezett a Pre- és Perinatális Pszichológia és Orvostudomány Nemzetközi Társasága, a Ferenczi Sándor Egyesület és a Pszichogenezis Alapítvány. Az előadók szerint a születés előtti és körüli időszakban az újszülöttet érő behatások meghatározó jelentőséggel bírnak a személyiségfejlődésre, itt dőlhet el az is, hogy az egyén oszlopos tagja lesz-e társadalmunknak, vagy csak újságíró.

A természetes szülés újrafelfedezése zajlik a nagyvilágban, korábban tudománytalannak tartott elméletek hódítanak tért és híveket a szülészeteken. Az orvosok is rájöttek ugyanis, hogy egyrészt tudománytalan az az álláspont, amely szerint a szüléshez feltétlenül terhesnek kell lenni, másrészt súlyosan sérti az emberi méltóságot, hogy csak nők részesülhetnek ebben a lehetőségben, míg például a tonettfogasok vagy a dobozos szardíniák teljesen ki vannak rekesztve belőle. Felismerték továbbá, hogy az agyonpasztörizált kórházi környezetben jobbak ugyan az újszülött túlélési esélyei, de számos, egy életre frusztráló élményt is beszerezhet világrajövetele előtt, alatt és az első hetekben idekint. Jöhet például médiatényező vagy sztreccsfarmerbe öltözött démoni adminisztrátornő, és kész, összeomlott minden addigi eredmény. A parasztházak rosszul világított szobáiban még nem kellett figyelni a reflektorok kikapcsolására az újszülött érkezésekor, csak a petróleumlámpára rántották rá a füstüveget, és nem volt még jéghideg mérleg sem, amelyre a modern kor gyermeke közvetlen megszületése után kerül. Télen a mérleget külön erre szolgáló edénykékben, úgynevezett sánkéros toszokban melegítették, innen származik a húzzál a s. t.-ba kifejezés, ami annyit tesz, hogy szaladj angyalcsinálóért, ez mindjárt leszaporodik. Azért a ma sokszor idealizált otthon szülés sem volt fenékig tejfel: korábban Magyarország egyes vidékein számos falu lakosságát lehetett volna gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolni. Egy ízben az újszülöttet azonnal palackozták, hogy a tizennyolcadik születésnapján majd felbontják, és koccintanak vele; másutt házi barkácsolású porszívó-, mikrosütő- és turmixalapú gépekkel segítettek levezetni a szülést. A nők sokáig kénytelenek voltak még a télen született csecsemőkkel is a házon kívüli fűtetlen helyiségben aludni, hogy a férfiakat ne zavarja a gyereksírás. A nyári munkák idején született gyerekek sem jártak sokkal jobban: gyakran nem vihették ki a földekre, így hamar kására, lisztlevesre fogták a csecsemőt, amikor pedig kivitték a szerencsétlent, ha tévedésből be nem szántották, már négyhetesen rábízták a görögdinnyék szelektálását vagy a búza sikértartalmának meghamisítását, és akkor az altatódal helyett alkalmazott pálinkás kenyeret még nem is említettük. Pedig akartuk, csak valahogy elfelejtettük, mivel mi már brandys kenyeret kaptunk kiskorunkban.

A születés a kórházi szülés elterjedésével biztonságosabbá, de egyszersmind az újszülött számára stresszesebbé is változott; a valaha szakrális aktust ipari folyamattá alacsonyító gyakorlatra halőrök, később pszichológusok hívták fel a figyelmet. A szülés és születés ugyanis két résztvevős játszma: nemcsak a szülő nő teljesítményével, hanem az ugyancsak keményen dolgozó, anyja hormonjainak termelődését beindító, megszületni akaró gyerekkel is foglalkozni kell. Először Frédérick Leboyer francia szülészorvos és pszichoanalitikus dolgozott ki olyan módszert, amellyel a gyermek születés során átélt megpróbáltatásait igyekszik a minimumra csökkenteni. Ma már itthon is egyre több "bababarát" kórház működik, ahol - a WHO, a MÉH és az UNICEF ajánlásai alapján - az újszülöttet nem szakítják el közvetlenül a születés után anyjától. Bevezették a babás szoba rendszert, ahol a babák egész nap anyjuk ágya mellett vannak, és mindenki arra biztatja a kismamákat, hogy szoptassák gyermeküket. A kismamák persze félreértik, és vagy vihogni kezdenek, vagy tárgyakat - eszcájgot, méhlepényt, mélyhegedűt, ami a kezükbe akad - hajítanak a javaslat előadójára, de az csak mondja, hogy szoptassátok, szoptassátok, szoptassá...

A pszichoanalitikus irányzatot képviselő előadók pácienseik elbeszéléseivel példálóztak volt, egyikük például félórán keresztül illusztrálta az újszülött sírásának fázisait, de őt végül a hallgatóság annyira megverte, hogy azóta se tudjuk, mi van. Ugyanakkor számos példa bizonyítja a nem kívánt gyermek anyaméhben szerzett tapasztalatainak negatív utóhatásait, az anyai szorongások és a születendő gyermek meg nem értéséből, körömreszelővel való összetévesztéséből származó későbbi súlyos problémákat, hogy a technikai eszközök (például az ultrahang) alkalmazásából eredő szorongásokról ne is beszéljünk. Nagy önbizalom kell ahhoz, hogy mindezt végighallgatva még mindig azt gondoljuk, egy szeretetre méltó és lakáshelyzetével amúgy elégedett emberke költözik majd ki a pocakból a kilenc hónap letelte után. Az is biztos, hogy sokan tartanak majd lelkiismeret-vizsgálatot gyermekük első bölcsődei verekedése után, pedig ezt azért nem kellene feltétlenül a terhesség alatt fogyasztott hongkongi szoftpornó számlájára írni: olyan is van, hogy a gyerek néha csak úgy magától rossz.

A legfrissebb hazai szakirodalomban jártas, a kongresszusra a regisztrációs díj megfizetése nélkül beengedett kismamáknak is meglepetést okoztak azok az előadások, amelyeken fényképeket és videófelvételeket, illetve ilyeneket szülő anyákat és fagylaltgépeket mutattak be, valamint néhány órás, anyjukat jól felismerhetően utánzó újszülötteket. A babák - megunván anyjuk idétlen nyelvöltögetését, azt, hogy nézik a tévét, egykedvűen lefekszenek valami tejporügynökkel, visszaülnek, levelező tanfolyamokkal és Éva vermutot tartalmazó palackokkal kacérkodnak látástól vakulásig - egy idő után maguk is hasonló játékokat kezdeményeztek, így próbálván kapcsolatot teremteni. Több kutató is igazolta az újszülöttek kapcsolatfelvételi igényét, amelyet az örök szkeptikusok még a kongresszus helyszínén is kétségbe vontak, míg végül az egyik előadó élőben nem demonstrálta. A vállalkozó szellemű kismama - egyébként később rendőrt hívott - hasa jól láthatóan hullámzott, amikor a szakember az anyuka segítségével - fizikai ingerek nélkül - arra kérte a babát, hogy menjen a jobb vagy a bal oldalra vagy ringatózzon a pocakban. Egy nyolchetes, előzetes kiképzésben nem részesült csecsemő pedig olyan kunsztokat produkált, hogy a szülei sivalkodtak tőle.

Horváth Aranka

(fordította: PKKKI)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.