"Azt hittük, hogy a mienk" - Orbán maga adta át a lengyeleknek nagylelkű ajándékát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 17.

Tudomány

A Nemzeti Múzeum eddigi 50 legértékesebb tárgyának egyikéről van szó. 

A lengyel-magyar barátság nevében kerül vissza a lengyelekhez II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a krakkói Várban, ahol ünnepélyesen átadta Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját.

A páncél korábban a Magyar Nemzeti Múzeum 50 legbecsesebb tárgya közé tartozott, a kormányfő egy karácsonyi kormányrendeletben döntött úgy, hogy Lengyelországnak adományozza. A páncél a trianoni békeszerződés következtében került Bécsből Magyarországra mint magyar műkincs, mint II. Lajos gyermekpáncélja, azonban valójában II. Zsigmond Ágost lengyel királynak készült.  

Orbán Viktor Krakkóban

 
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Az eseményen most Orbán azt mondta, nem volt ez olyan könnyű történet, de egy idő után világos volt, hogy az igazság Lengyelország oldalán van, őket illeti meg ez a becses tárgy, bár "nekünk is a szívünkhez nőtt".

Közölte: a helyzetet bonyolította, hogy Magyarországon - ahogy valószínűleg Lengyelországban is - , a muzeológus szakemberek a nemzeti kincs legjobb őrei, védik, ami a nemzet kultúrájához tartozik, és nem szívesen mondanak le egy darabról sem. Nem volt egyszerű magyar belső vita, amíg eldőlt, hogy így lesz ez jó, oda kell kerülnie a páncélnak, ahova való - mondta.

Emlékeztetett: egy szerencsés véletlen, félreértés folytán került Magyarországhoz a páncél, mert azt gondolták, hogy II. Lajos magyar királyé, "azt hittük, hogy a mienk". De aztán kiderült, hogy másképpen van, és II. Zsigmond Ágost lengyel királyé - közölte. Hozzáfűzte: ennél jobban páncélnak az eredetét még nem vizsgálták.

Orbán Viktor Krakkóban

 
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Orbán Viktor hangsúlyozta: meghajoltak a történelmi tények és az igazság előtt, belátták, hogy a páncél Lengyelországé. Amikor a lengyel miniszterelnök hivatalos kéréssel kereste meg Magyarországot, az egyetlen lehetséges döntést hozták meg, amit megengedett a magyar-lengyel barátság: visszaadták azt, ami a lengyeleké - fogalmazott.

A kormányfő azt mondta: a jog szerint már kétségkívül a lengyeleké a páncél, de azt kérte tőlük, engedjétek meg, hogy a "szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük" és vigyázzanak rá úgy, ahogy Magyarország tette. Abban a reményben adják vissza a páncélt, hogy előbb-utóbb a történelemben minden a helyére kerül - tette hozzá. A miniszterelnök azt is megköszönte, hogy Magyarország eddig őrizhette a páncélt.

Figyelmébe ajánljuk