Orbán Viktor karácsonyra elajándékozta a Nemzeti Múzeum egyik legbecsesebb kincsét

  • narancs.hu
  • 2020.12.27 13:44

Narancsblog

Erre mondják, hogy gyerekkorában az asztal körül kergették, ha…

A december 24-i Magyar Közlönyben olvashatunk arról a nemes gesztusról, amellyel a kormányunk úgy határoz, hogy „a Magyar Nemzeti Múzeum alapleltárában 55.3269 leltári számon nyilvántartott »II. Zsigmond Ágost gyermekpáncélja« megnevezésű műtárgy tulajdonjoga a Lengyel Köztársaság részére ingyenesen átruházásra kerüljön”.

A nyúlfarknyi határozatot Orbán Viktor szignálta,

és nemcsak a lengyelek, de a szójátékok kedvelői elégedetten csettinthetnek a „gyermekpáncél átruházása” fordulaton, ám azt már nem kötik az orrunkra, hogy ez az 1533-ban készült páncél, amelyet a későbbi lengyel király I. Ferdinánd osztrák császártól kapott… nos, egy öt évvel ezelőtti összeállítás alapján a Magyar Nemzeti Múzeum TOP 50 műtárgya közé tartozik, olyanok társaságában, mint a szkíta aranyszarvas, a koronázási palást vagy a Seuso-ezüstök; amint az összeállítás szerzője is megemlíti,

„a múzeum legféltettebb kincsei közé tartozik”.

Nahát akkor e legféltettebb kincset idén karácsonytól ki lehet húzni a listáról, hiszen ahogy Magyar Közlöny is megírta, Orbán Viktor jóvoltából „ingyenesen átruházásra került”, bár arra nem vennénk mérget, hogy a miniszterelnök úr megvitatta-e e lépését történészekkel, múzeumi szakemberekkel. Sőt azon sem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum illetékesei is a közlönyből értesültek arról, hogy kezdődhet a csomagolás.

Persze fedősztori is akad: Orbánék „a Magyar Köztársaság Kormánya és a Lengyel Köztársaság Kormánya közötti kulturális és tudományos együttműködésről szóló, Budapesten, 1992. október 13-án aláírt Egyezmény” 9. cikkére hivatkozva passzolták át a szajrét. Csakhogy abban az egyezményben azt rögzítették, hogy a felek „különösen erőfeszítéseket tesznek mindkét Fél nemzeti kulturális öröksége sérthetetlenségének védelme, valamint a saját területükön található, a másik Fél kulturális értékeit és emlékeit képező tárgyak megőrzése érdekében”,

tehát szó sincs átruházásról, ajándékozásról...

Azt nem vitatja senki, hogy a páncél lengyel vonatkozásai számosabbak, mint a hazaiak, ráadásul a műtárgy egy félreértésnek köszönhetően került Magyarországra, mégis meglehetősen aggályos, hogy a kormány a szakma kihagyásával osztogat felbecsülhetetlen értékű műkincseket. Ilyen erővel a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum műtárgyait is szétosztogathatnák a „keleti nyitás jegyében”, vagy például

az olasz jóbarát, Salvini is megkaphatná valamelyik Raffaellót

a Szépművészeti Múzeumból, ahogy Putyinnak, Lukasenkának, vagy Trumpnak biztosan találna valamit a hazai múzeumokban.

Mindenesetre kíváncsiak várjuk, hogy a Lengyel Köztársaság miként hálálja meg a felbecsülhetetlen értékű ajándékot, mert azt még ezek után sem feltételezhetjük, hogy a páncél valóban Orbán hálájának a jele, hogy egy darabig kitartottak mellette a vétófenyegetésben.

 

 

 

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.