Beadták az első betegnek a BioNTech rák elleni kísérleti vakcináját

  • narancs.hu
  • 2021. június 19.

Tudomány

120 résztvevőn tesztelik, hogy működik.

Egy melanómás beteg kapta  meg a BioNTech rák elleni kísérleti vakcináját, a BNT111-et – írja a Telex a Clinical Trials Arena cikke alapján. A vizsgálat során egy pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerrel, a Libtayoval kombinálták a vakcinát.

120 résztvevőn tesztelik, hogyan működik együtt a két szer, mennyire hatékony így a kezelés, mennyire biztonságos. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

A feltevés szerint az mRNS-alapú oltások a rugalmasságuk okán daganatos megbetegedések ellen is bevethetők lehetnek, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is. Bár a daganatos megbetegedések és a koronavírus által okozott betegség nagyon különbözők, az alapelv, hogy a vakcinával bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítsuk meg az immunrendszert a védekezésre, elméletileg a rákos megbetegedés kezelésében is működhet, ahogy akár más, jelenleg gyógyíthatatlan betegségek esetében is.

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

„Szeretnénk az immunrendszer erejét használni a rák és a fertőző betegségek ellen is. Sikerült bizonyítanunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, de a rák is globális egészségügyi problémát jelent, talán még a jelenlegi világjárványnál is súlyosabbat”

– mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

A BioNTech tervei szerint még idén két további programot indít a kísérleti mRNS-vakcináival. A BioNTech célja, hogy minél gyorsabban kifejlessze onkológiai termékcsaládját, hogy a következő öt évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés végső szakaszába, és minél előbb a piacra tudjanak kerülni ezek az oltóanyagok is – közölte a cég.

(Clinical Trials Arena)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk