Csökkenhet a városlakók depressziója, ha parkosított területek közelében élnek

  • narancs.hu
  • 2018. július 22.

Tudomány

Ki hitte volna!

Egy új amerikai kutatás arra jutott, hogyha az elhagyatott városi területekről elviszik a szemetet és helyükre növényeket ültetnek, akkor csökkenhet a környéken lakók depressziója, pontosabban a helyiek kevésbé érzik magukat idegesnek, nyugtalannak, kétségbeesettnek – írja az MTI. A JAMA Network Open című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban philadelphiai lakosok mentális egészségi állapotát mérték fel azelőtt és azután, hogy a környékükön található üres telkeket növényekkel ültették be.

"Az elhagyatott és üresen álló területek olyan tényezők, amelyek növelik a helyi lakosoknál a depresszió és a stressz kockázatát, és megmagyarázhatják a mentális betegségek terén tapasztalható társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket" – állítja Eugenia C. South, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatásba 541 elhagyatott telket vontak be: Volt, amelyet fűvel, fákkal ültették be, körbekerítették és rendszeresen gondozták, volt, amelyet csak rendbe tettek, felszedték a szemetet, és ahol magától fű nőtt, ott levágták, és volt, amelyhez egyáltalán nem nyúltak.
A felméréseket 342 embernél végezték el 18 hónappal a kiválasztott területek rendbetétele, illetve bezöldítése előtt, és 18 hónappal utána. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők milyen gyakran érezték magukat idegesnek, kétségbeesettnek, nyugtalannak és depressziósnak. A leglátványosabb eredményeket a szegénységi küszöb alatt élők negyedeiben tapasztalták, ahol a zöldterületekhez közel lakóknál több mint 68 százalékkal csökkent a depresszió.


Figyelmébe ajánljuk