Kaliforniai tudósok szerint melegben több az öngyilkosság

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. július 24.

Tudomány

A globális felmelegedés újabb veszélyét mutatták ki.

Összefügghet a globális felmelegedés és az öngyilkosságok arányának növekedése Mexikóban és az Egyesült Államokban egy friss kutatás szerint.

A melegebb éghajlat tízezrekkel több öngyilkosságot eredményezhet 2050-re a két országban, ha a globális felmelegedést nem sikerül megfékezni – következtettek a kutatók, akik több évtized hőmérsékleti adatait vetették össze amerikai és mexikói megyék öngyilkossági rátáival.

Megállapították, hogy a melegebb idő és az öngyilkossági ráták emelkedése összefügg.

„A melegebb idő nyilvánvalóan nem az egyetlen, nem is legfontosabb kockázati tényezője az öngyilkosságnak. Kutatásunk azonban arra utal, hogy a felmelegedésnek meglepően nagy a hatása az öngyilkosság kockázatára, ez pedig fontos a mentális betegségek jobb megértése szempontjából, és azért is, hogy megtudjuk, mi várható, ha a hőmérséklet tovább nő” – írta közleményében Marshall Burke, a Stanford Egyetem közgazdásza.

Az adatok elemzése alapján a havi átlaghőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése 0,7 százalékos növekedést mutatott az öngyilkosságok arányában az Egyesült Államokban, és 2,1 százalékos növekedést Mexikóban.

A Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány szerzői megvizsgálták továbbá több mint félmilliárd Twitter-bejegyzés nyelvezetét, és azt állapították meg, hogy a depressziós hangvétel is gyakoribbá vált a forró napokon.

A kutatók azt jelezték, hogy ha nem sikerül megfékezni a globális felmelegedést 2050-re, további 21 ezer öngyilkosság következhet be a két országban együttvéve.

„Amikor klímaváltozásról beszélünk, sokszor elvont dolgok jutnak az emberek eszébe. A megállítatlan melegedéssel összefüggésben valószínűleg bekövetkező öngyilkosságok ezrei azonban nem puszta számok, hanem tragédiák a családok számára” – mondta Burke.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete márciusi jelentése alapján az utóbbi három év volt a legmelegebb a rendszeres mérések kezdete óta. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint a klímaváltozáshoz köthető hőstressz valószínűleg évente mintegy 38 ezer halálozást okoz 2030 és 2050 között.

 

Neked ajánljuk