Cyberhírek

  • 2000. augusztus 3.

Tudomány

Aranyláz a világűrben?VillanynarancsEgy német tudós szerint az arany és a platina meteoritokból került a földköpenybe nem sokkal a Föld megformálódása után - adta hírül a Jövőnéző. Bolygónk nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt jött létre gáz- és porfelhőből.
A Föld magja mintegy 50 millió év alatt a megolvadt fémekből keletkezett, és ezen úsztak a szintén olvadt állapotban lévő szilikátok, melyek később a kérget alkották. Eddig azonban nem volt rá magyarázat, hogy miért tartalmaz viszonylag nagy mennyiségű aranyat és platinát a földkéreg, amikor ezek a nemesfémek sokkal könnyebben feloldódnak az olvadt fémben, mint az olvadt kőzetben. Astrid Holzheid (Münsteri Egyetem, Németország) abból indult ki, hogy az aranynak valamikor a Föld magjának kialakulása után kellett megjelennie, és az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a Föld össztömegének 0,7 százalékát kitevő meteoritokból származik. Ha sikerül megfelelő technológiát kidolgozni, még az sem elképzelhetetlen, hogy néhány magas aranytartalmú kisbolygóért az alaszkai aranylázra emlékeztető versenyfutás kezdődik.

Német agyelszívás Harianto Wijaya indonéz informatikus vette át az első németországi zöld kártyát hétfőn Nürnbergben Walter Riester munkaügyi minisztertől és Bernhard Jagodától, a munkaügyi hivatal vezetőjétől. A februárban meghirdetett, hivatalosan csak augusztus elsejétől startoló zöldkártya-programmal Németország az üres informatikusi állásokat kísérli meg betölteni EU-n kívüli szakemberekkel. A program első lépcsőjében tízezer ember mehet Németországba hozzátartozóival. Eddig közel öt és fél ezren jelentkeztek hivatalosan, az érdeklődők száma azonban ennél jóval magasabb. A listát Pakisztán vezeti, Magyarország 65 jelentkezővel nincs az első tíz ország között. A pályázók kétötöde jelentkezett közép- és kelet-európai államokból, kiemelkedő a bolgár pályázók létszáma.

Eladó a Novacom és a MOL Telecom A Napi Gazdaság információi szerint a Novacom Kft. tulajdonosai - az RWE Teliance és a Telekommunikationsholding Südwest AG - zártkörű pályázaton kívánják értékesíteni a cég 100 százalékos üzletrészét. A meghívásos pályázaton négy-öt cég szerepel, amelyeknek a múlt héten küldték ki a felhívásokat. A lap úgy tudja, a kiválasztottak között van az Antenna Hungária Rt., a francia Vivendi és vélhetően a PanTel Rt. is. A Novacom másfél éve kezdte meg üzleti kommunikációs kereskedelmi szolgáltatását, amit tavaly novemberben IP-telefóniával bővített. Az év végétől pedig a Vodafone budapesti gerinchálózatát biztosítja. A Mol Rt. eladja a Mol Telecom nevű cégét, amely a vállalat távközlési hálózatát üzemelteti. A cég zártkörű tendert írt ki, amelyre húsznál több szakmai befektetőt hívott meg. A pályázaton részt vevő cégekről egyelőre nem adott információt a Mol, de szakértők biztosra veszik az MVM Rt. és az Antenna Hungária Rt. meghívását. A Mol telekommunikációs rendszere mintegy hatezer kilométer, az egész országra kiterjed, s a Matáv hálózatával áll kapcsolatban.

Dekódolták a kolerát Amerikai tudósok dekódolták a kolera okozójának, a Vibrio cholerae nevű baktériumnak a géntérképét. A marylandi egyetem kutatói a Nature című tudományos folyóiratban publikálták munkájuk eredményét, amely remények szerint megkönnyítheti a betegség elleni küzdelmet. A kolera, amely az ivóvízzel fertőz, és súlyos dehidratációhoz vezet, már kétezer éve szedi áldozatait valamennyi kontinensen, elsősorban Ázsiában. A kolerás esetek több mint fele halállal végződik, gyakran pár órán belül, ám megfelelő kezeléssel ez az arány egy százalékra is leszorítható.

Paul McCartney behajt A volt Beatles-tag szövegíró és zeneszerző Paul McCartney jelentős összeget fektetett a nemzetközi Magex vállalkozásba, amely az internetről letöltött zenei és más szerzőijog-védett tartalmakért járó honoráriumok elektronikus elszámolásával és behajtásával foglalkozik. A tavasszal 80 millió fontos indulótőkét szerzett vállalkozásban McCartney partnere egyebek között a világ legnagyobb lemezkiadója, a Universal Music, a Goldman Sachs befektetési bank, a Reuters hír- és információs ügynökség, a GE Capital. A JP Morgan előrejelzése szerint a digitális tartalomletöltés forgalma egy-két éven belül megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Vörös zászló 2.0 Egy kínai PC-gyártó, a TCL meg kívánja törni a Microsoft és a Windows monopóliumát. Az általa szállított gépekre ezentúl a Vörös Zászló 2.0 operációs rendszert telepítik - közölte a Xinhua hírügynökség. A Vörös Zászló a Linux kínai átdolgozása, amely képes kínai írásjelekkel dolgozni. A szoftver kifejlesztése a kínai társadalomtudományi akadémia kezdeményezésére indult. A kínai kormány régóta aggódik a Windows biztonsága miatt, és alternatív megoldásokat keres. A kínai média beszámolói szerint a kormány még ebben az évben megteremti a Linuxra való áttérés keretfeltételeit.

Morze

Internet a menekülttáborban Internetszobát avattak múlt csütörtökön a békéscsabai Menekülteket Befogadó Állomáson. A menekültek ezentúl négy számítógépen hétköznapokon, hétfőtől péntekig, 9-től 17 óráig ingyenesen kapcsolatot létesíthetnek és levelezhetnek a külvilággal, az otthon maradt rokonaikkal. A létesítmény az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az USA Fejlesztési Hivatala, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a helyi telefontársaság, a Hungarotel támogatásával, a Menekültügyi közösségfejlesztő program keretében jött létre.

Bolygót találtak Bolygót fedeztek fel a texasi McDonald obszervatórium csillagászai a legközelebbi Nap-típusú csillag, az Epsilon Eridani körül. A Naprendszertől 10,5 fényévnyire található Epsilon Eridani kisebb és hűvösebb is Napunknál. Az újonnan felfedezett bolygó nagyobb, mint a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter, de közelebb kering a csillaghoz.

Papírlevél e-mailben Az amerikai posta (US Postal Service, USPS) új szolgáltatásának keretében a felhasználó bizonyos leveleit - számlákat, katalógusokat, számlakivonatokat - e-mailben is megkaphatja. Az amerikai posta címlistájában 120 millió háztartás szerepel, és az év eleje óta kínál online telefon-, gáz-, villany- és egyéb számlafizetési szolgáltatásokat.

Palm Vx Claudia A kéziszámítógép-gyártó Palm Computing és Claudia Schiffer szupermodell közösen mutatta be az utóbbiról elnevezett Palm VX Claudia Schiffer Edition gépet. A számítógép hagyományos ezüst szín helyett metálkék borítást kapott, amely egy mezei Palm V-öt rejt. Claudia ősszel kezdi árulni a Palm-gépet honlapján keresztül.

Figyelmébe ajánljuk