Cyberhírek

  • 2000. szeptember 21.

Tudomány

Sidney 2000: illegális közvetítések A jogdíjat nem fizető internetes információforrások kiszűrésére cégeket béreltek fel a nyári olimpia idejére. A kalózfelderítő vállalatok eddig vagy 30 törvénysértőt fogtak a játékok kezdete óta.
Sydney azért új fejezet az olimpiai jogvédelem történetében, mert most először az össznépesség igen jelentős hányada rendelkezik már az online jelenléthez szükséges technológiával. A valós idejű internetes videonézéshez szükséges nagy sebességű hozzáférés becslések szerint négymillió amerikai háztartásban biztosított. Mindez megrémítette a játékok exkluzív jogaiba 2008-ig négymilliárd dollárt befektető NBC-t, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is, amely bevételeinek 40 százalékát a nagy műsorszóró vállalatoktól szedi be.

Napster pro és kontra A Duke, a Stanford és a MIT vezetése bejelentette: elutasítja a Metallica kérését, és nem zárja ki hálózatáról az MP3-tömörített zenefájlok csereberéjét lehetővé tévő Napstert. Ezek az egyetemek fontosabbnak tartják az internet szabadságát, mint a szerzői jogok védelmét. A Metallica jogi képviselője még szeptember elején juttatta el hivatalos felszólítását tizenkét amerikai egyetemhez, ezek közül kilenc intézmény elegett tett a kérésnek. Más felsőoktatási intézmények azért tiltják a Napsterhez való hozzáférést, mert az általa generált forgalom túlterheli hálózataikat. Az amerikai szabadalmi hivatalnak a San Franciscó-i fellebbviteli bírósághoz eljuttatott állásfoglalása szerint a Napster megsérti az otthoni hangrögzítést szabályozó 1992-es törvényt, a lemezipar pedig egy olyan tanulmánnyal állt elő, mely szerint az illegális letöltések miatt az egyetemek közelében 5 százalékkal estek vissza a lemezeladások.

Özönvíz-bizonyítékok Egy nemzetközi kutatócsoportnak a múlt héten először sikerült bizonyítékokat találnia arra, hogy emberek éltek olyan területen, ahol ma a Fekete-tenger hullámzik, s amelyet talán a Bibliából ismert hirtelen áradás borított el mintegy 7500 esztendővel ezelőtt. A National Geographic által szponzorált expedíció a török partoktól mintegy 20 km-re, 100 méteres vízmélységben ősi épületmaradványt fedezett fel a Fekete-tenger alján: "Az ember alkotta készítmények, a faragott fagerendák és a kőeszközök kitűnően megőrződtek" - mondta Robert Ballard (képünkön), a kutatások vezetője, akinek neve főleg a Titanic, a Bismarck és a Yorktown hajók maradványainak megtalálása révén vált világhírűvé. William Ryan és Walter Pittman, a Columbia Egyetem geológusai 1997-es Noé özönvize című könyvükben leírják, hogy mintegy 7500 évvel ezelőtt, az európai gleccserek intenzív olvadása következtében a Földközi-tenger vízszintje megnövekedett, s medrén túlcsordulva elérte a mai Fekete-tenger területének egy részén hullámzó édesvizű tavat. A tavalyi év során Ballard a Fekete-tenger fenekén gyűjtött ősmaradványok alapján szintén arra a következtetésre jutott, hogy a mai partoktól kilométerekre befelé egy ősi partvonal húzódott. Ballard és csapata távirányítású, kamerákkal felszerelt mini-tengeralattjáróval két egykori folyóvölgyet azonosított a víz alatt, amelyek találkozásánál az emberi jelenlétre utaló leleteket találták. További részletek: www.nationalgeographic.com

Mesterséges mellbimbó Amerikai kutatók bejelentették, hogy sikeresen befejezték az első kísérleteket a laboratóriumban mesterségesen létrehozott emberi mellbimbókkal. A főleg rekonstrukciós mellplasztikához kifejlesztett mellbimbókat sertés füléből nyert porcsejtek kitenyésztésével állították elő, és egyes szakértők szerint sokkal jobban alkalmazhatók, mint az eddig használt technikával, a beteg bőréből kialakított mellbimbók, melyek legtöbbször nagyon is laposra sikerültek. A mesterséges mellbimbót megalkotó cég, a Curis (www.curis.com) szerint a mesterségesen növesztett női mell piaca is hatalmas - főleg Nagy-Britanniában, hiszen ott a legnagyobb a mellrákos megbetegedések aránya (évi 26 ezer új beteg). A Curis még fejlesztési fázisban lévő mellnövesztési eljárásában a beteg valamely testrészéből éretlen zsírsejteket vesznek ki, és ezeket tenyésztik ki egy előre megformázott vázszerkezetben, majd beinjektálják az új szövetet a mellbe. A saját testszövetek növesztése felválthatja a mellimplantátum-beültetést, mely kellemetlen mellékhatásokkal járhat.

Célzott kampány a neten A voterlistsonline.com címen 150 millió amerikai szavazópolgár nyilvánosan hozzáférhető adatait nyilvántartó és árusító Aristotle International politikai tanácsadó cég a New York Times értesülése szerint kampánycélokra több amerikai politikusnak is eladta címlistáját, melynek segítségével célzott hirdetéseket helyeznek el különféle internetes honlapokon. Az Aristotle ügyfelei között van 45 szenátor, több mint 200 képviselő, mindkét nagy párt, valamint a legesélyesebb elnökjelöltek. Mivel a cég adatait más, az internetről származó információkhoz kapcsolja, a Center for Democracy and Technology és más szervezetek a módszert a kampány tisztaságába ütközőnek tartják.

Morze

Börtönben talált hacker Az amerikai hatóságok őrizetbe vettek egy húszéves férfit, akit a NASA számítógépeinek feltörésével vádolnak. A hackert a szövetségi nyomozók egy kaliforniai fogházból vitték el, ahol korábbi számítógépalkatrész-lopásai miatt előzetes letartóztatásban tartózkodott. Az FBI szerint ő volt az, aki egy illetéktelen betörés alkalmával átvette az irányítást több, a NASA tulajdonában lévő műhold fölött.

Lehallgatásbarát szabványok Két civil jogvédő szervezet, a The Electronic Privacy Information Center (www.epic.org) és a Privacy International azzal vádolja az USA-t, hogy nyomást gyakorol a lehallgatásbarát szabványok elfogadtatásáért. A jövő héten rendezendő velencei személyiségi jogi konferencián bemutatandó anyag szerint az FBI igazgatója arra próbálta rávenni Magyarországot és Csehországot, hogy terjessze ki lehallgató tevékenységét.

Korszerű telefonfülkék A Deutsche Telekom arra készül, hogy fokozatosan modern nyilvános állomásokkal váltja fel a Németországban található 135 ezer hagyományos telefonfülkét. Az új állomásokról érmével, telefonkártyával, bank- és hitelkártyával egyaránt lehet telefonálni. A fölszerelendő készülékekkel internethasználat, faxküldés, elektronikus levelezés és SMS-üzenetküldés is lehetséges.

Szétválasztják a sziámi ikreket A sajtóban Jodie és Mary néven emlegetett sziámi ikreket szét kell választani, annak ellenére, hogy egyikük az operáció következtében meg fog halni - ismertette döntését múlt pénteken az angol fellebbviteli bíróság. A sziámi ikrek szülei a Lordok Házához fordulnak a döntés megváltoztatásáért, a mélyen katolikus házaspár szerint Isten akaratára kellene bízni az ikrek sorsát.

Figyelmébe ajánljuk