Tartalom

MaNcs, XII. évf. 39. szám, (2000.09.21.) (2000-09-21)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Elmondom egy álmomat)

Megyek, előadásra (milyen?), előadni? hallgatni? (mit?), a Pesti Barnabás (ma: Papnövelde, de ezt az álomban nem tudom) utcai pesti bölcsészkar sötétkapujában (az Miskolcon van, ezt is csak most, éberen tudom), vagy hogy hívjam, árkád, boltív, randán dufart (csak éberen cizellálok és kurziválok, álmomban egyszerűen megyek), szemben velem hömpölyeg (értsd: hömpölyög, akárha víz, vízben) a molekulafejű (ezt álmomban fogalmaztam, nem igaz) tömeg, blueskoncertre mennek, ahogy kiveszem a sötétben, préselődnek át a bejáraton. Mennék én is, a járdán egy asztal körül ismerősök ülnek, most, éberen az egyikre emlékszem, magas, vörös fiú, jogász, öltönyben, nyakkendőben, fociból ismerem. Kérdezik, hát mondom, most jövök Velencéről, focitornáról, ezt nyertem, mutatnám (mit?), nyúlnék a (hova?), már bent vagyok én is. A színpadon férfiak és egy nő, mondja, most vetkőzni fog. Csodálkozunk (álmomban úgy gondolom, a többiek is), mert elég öreg, de azért nézzük. Körül fehér terítős asztalok, megismerem Imre bácsit, a BEAC intézőjét, megörülök, majd jól kikérdezem, épp most (éberen) akarok írni valamit, majd elmond nekem egy régi-régi összeállítást, gondolom álmomban. De mindenkinek föl kell állni, el kell hagyni a termet, be kell jönni újra, egyenként, erkölcsvizsgálat van, a kapuban mindenkit átvilágítanak. Leülünk újra, a mellettem lévő szék üres, mondják (ki?), ott ült az igazgató. És hogy ez biztos csak tréfa, mindjárt jön. Zümmög a terem, suttogják, hogy az igazgatóról kiderültek bizonyos dolgok. Hogy amikor cigarettáztak a vécében, lezáratta. És most diák, tanár a folyosón, sarkokban könnyít magán. Én, akkor, ott, álmomban, nem érzek semmit, bűzt, de ez akkor, álmomban eszembe se jut. Suttogják (kik?), hogy egy nyugdíjas házaspár elkésett, ezért büntetésből főtt kukoricát kellett enniük, az utolsó szemig, még a csutkát is. És látom, álmomban, ahogy, nagyon lassan, esznek. A csutkákat kikapják a kezükből (tanár?, diák?), hogy azzal töröljék ki a seggüket (ezt nem láttam álmomban). Az igazgató nem jön vissza, a színpadról eltűntek, én kint vagyok egy boltban, harisnyákat veszek, testszínű, fényes harisnyákat, számolatlan, valaki (ki?) fölpróbálja mindet, jó lesz. Ennyit el se bírok. Utazom a héven (azt hiszem) Csepelre (azt hiszem), át kell szállni. Mondja mellettem (ki?), hogy aki Budára akar menni, annak ide kell kijönni, itt kell átszállni. Egy másik hévre. Ki van írva: Budafok-Pannon Airlines - a harmadik állomásra nem emlékszem - Lepsény (valamilyen telep, szemét-?, lakó-?, méh-?, gyár-?, álmomban se tudom). Hogy´ megyünk át a Dunán? (álmomban nem rakom ki az aposztrófot.) Nincs válasz.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Úgy megyek vidékre, mint ha hazamennék. A helyi érdekű út mellett szórólapokat osztogat két leállósáv-huszár, nem vagyok ma az, aki fékez, de kerülik is a tekintetemet. A kocsiban filmet írunk.

Publicisztika

Publicisztika

Dessewffy Tibor: Az örök visszaérés undora

Az ember egyre letargikusabban figyeli a híreket, közéletünkben és az ezt tükrözni igyekvő médiában van valami végtelenül egyhangú és lehangoló. Mégis, az általános érdektelenség állapotában is egyszer-egyszer még sikerül meghökkenni, vannak képek és mondatok, amelyek, mint Gizike a kórusból, kiragyognak a nagy szürkeségből. Nemrégiben például Chikán Attila, ez a kiváló, felkészült közgazdász és amúgy jellemes ember nyilatkozott oda, hogy nem engedélyezi Horn Gyula új sütetű mozgalmának összejövetelét a Közgázon, mivel az "egyetem nem adhat otthont kormányellenes rendezvényeknek".

Publicisztika

Kovács Éva:Butiknácik és ad hoc européerek

Éppen két hete, hogy szégyenkezve ugyan, de Chirac orra alá dugták 108 pontos jelentésüket a bölcsek: Martti Ahtisaari, Marcelino Oreja és Jochen Frowein. (A francia elnök amúgy épp illegális pártfinanszírozási botrányba látszik keveredni - ám ezt a szálat most ne vigyük tovább.) A jelentésben az áll, hogy Ausztria a kisebbségek, menekültek és bevándorlók jogait tekintve eléri, sőt egyes pontokon meghaladja az EU-normákat, a február 4. óta országló néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció pedig lépéseket tett a rasszizmus, az antiszemitizmus, a diszkrimináció és az idegengyűlölet ellen.

Publicisztika

Innen? Hová? Jönnek a Jugoszlávok

Magyar Bálintot, az SZDSZ elnökét (és vele együtt feltehetőleg a frakcióvezető Kuncze Gábort) Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a múlt héten lényegében lemondásra kényszerítette. Demszky - akiről, bár eddig hivatalosan talán még senki nem jelentette be, köztudott, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje lesz a 2002-es kampányban - levelében ultimátumot intézett a pártelnökhöz: vagy átadja neki a boltot, vagy a főpolgármester a továbbiakban nem vesz részt a liberális párt vezető testületeinek a munkájában. Demszky tavaly karácsonykor azt nyilatkozta lapunknak, hogy ha az SZDSZ belátható időn belül nem növeli a támogatottságát, és tovább folytatja a töketlenkedést, akár új párt alapítását sem tartja kizártnak; a mostani levélben kilátásba helyezett bojkott talán ennek lett volna a bevezetése.

Publicisztika

Jönnek a jugoszlávok

Levertük az ETO-t, mint a határkarót, pupákok, simán bennmaradunk!

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

MOZGÁS A PÁLYAUDVARONA londoni Waterloo állomás, majd Európa több híres pályaudvara után Budapesten, a Nyugati várócsarnokában mutatta be a brit Seven Sisters Group a találkozás és búcsúzás, érkezés és távozás örök témáját megelevenítő, Trainstation című előadását. Az utazóközönség csak nézett.NIETZSCHE: 100 Száz éve (pontosabban 1900.

Belpol

Rapcsák ügy:Szevezetátültetés

"Most mi lesz itt velünk, a vásárhelyi Fidesszel?" "Mi lenne, feloszlatnak minket." "Na de aztán mi lesz?" "Mi lenne, húzunk a gecibe." Így társalgott múlt csütörtök éjjel két fideszes Hódmezővásárhelyen azután, hogy a megyei választmány kezdeményezte a szervezet feloszlatását. A 18 hónapja fejetlen vásárhelyi önkormányzat múlt pénteken feloszlatta önmagát, megelőzendő a parlament hasonló döntését, és megnehezítve a Fidesz-vezérkar dolgát, amely kiáll a ´98-as választásokon már az első fordulóban megválasztott Rapcsák mellett. A Fidesz továbbra is fel akarja oszlatni a közgyűlést, az FKGP és az MDF azonban kivonult Rapcsák mögül. A decemberi időközi választásokon vélhetően a Fidesz és az FKGP jelöltje indul egymás ellen.

Belpol

Hollókő mint világúörökség:Álom a vár alatt

A hét végén - elvileg - országszerte megtartották a Kulturális Örökség Napjai rendezvényt, melynek középpontjában a középkori templomok és templomromok álltak. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a nemzetközi akcióra hivatkozva, a műemlék jellegű épületek, múzeumok ingyenes megnyitását tűzte ki célul, hogy ezek látogatásával erősödjék "a lakóhelyhez, az országhoz való kötődés és azonosságtudat". Hollókőn pénteken ebből semmi nem volt érzékelhető; a világörökség részét képező falu élte szokványos életét, ingyen viszont semmi sem volt.

Belpol

Horn Gyula mozog:Szemesnek áll a világ

Miközben a koalíció pártjai csendben lerendezték ügyeik jelentékeny hányadát - mára például holtbiztos, hogy kétéves, osztogató típusú költségvetés, a lehervadt agrár-ágazatnak pedig kiemelt támogatása lesz -, Horn Gyula elintézte, hogy csak a legéberebbek figyeljenek oda Orbán Viktor és Torgyán József soros alkudozásaira. Az exkormányfő SZEM-e ugyan aligha váltja meg a magyar hazát, a Horn-akciót túlkompenzáló szocialisták miatt mégis majd mindenki arra kíváncsi, mit akar ez az ember. Horn persze nem érdektelen; már csak azért sem, mert a "három tenorrá" minősített Kovács-Németh-Horn trió trillázásának nívóján és összhangján múlik, hogy 2002-ben lesz-e épkézláb riválisa a szerveződő jobboldalnak.

Belpol

Elnökválasztás a Duna Televízióban: A néző barát

Alexa Károlyt, az MTI igazgatóját az MDF szerette volna az elnöki székben látni. Bolyáki Attila, a kisgazdák jelöltje korábban a kuratórium elnökségének tagja volt. Jelenleg a Magyar Televízió főszerkesztője. Cselényi László a Duna Televízió Minoritates Mundi sorozatának szerkesztője. Cselényi Sütő András veje, ebből következően az erdélyiek - és az RMDSZ - támogatottja volt. Információink szerint őt a kuratóriumi elnök is szívesen látta volna az elnöki székben. Koltay Gábor filmrendező a kisgazdák szimpátialistáján a második helyen szerepelt. Meg nem erősített információink szerint a meghallgatáson botrányosan leszerepelt, így később szóba sem került jelöltként.

Külpol

Külpol

Kostunica győzelme Jugoszláviában:Emberelőnyben

Vojislav Kostunica életét a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem nehéz rekonstruálni. Állítólag ősei között akad egy vidéki csetnikvajda is (ugyan melyik szerb családban nincs egy csetnik vagy partizán), de ő már Belgrádban született a felszabadulás évében. Harmincévesen jogból doktorál, de ugyanebben az évben már ki is rúgják a jogi karról, hol is már vagy négy éve asszisztenskedett. Kostunica ugyanis tiltakozott az egyetemen zajló csisztkák ellen, melyek azokat célozták meg, akik a titói alkotmány ellen ugráltak, ami bőséges autonómiát adott Kosovónak és a Vajdaságnak Szerbia rovására. Kostunica jelenlegi kijelentései alapján bizton állíthatjuk, elvei nem változtak, azóta is szerb és Belgrád központú, centralizáló nackós maradt.

Könyv

Könyv

D´ERROR:...éljek? (Tényleg J.A. ez?)

Semelyik J. A.-kötetemben nem találom "a hősiség eloldalog", "a csöndbe térnek a balog... szenvedélyek", meg hogy "ésmerténúgyis meghalok", lásd fentebb.

Könyv

Felsőoktatási akkreditáció:Kartánc

Ez az első teljes tanév, amelynek új struktúrában futott neki a magyar felsőoktatás. A tavalyi nagy helyezkedés után létrejöttek a legalábbis papíron összevont intézmények. Ám az átalakulás szakadatlanul zajlik tovább, s ennek egyik fő terepe az akkreditáció: az a folyamat, melynek során a minél több hallgató felvételében érdekelt egyetemek és főiskolák hivatalosan elismertetik vonzónak szánt képzési kínálatukat. Vagy nem.

Zene

Zene

Film: Rémes remix (U-571 vs. Das Boot)

A kimustrált táskaírógép-küllemű "náci titkosítógép" háborús jelentőségét leginkább az atombombáéhoz szokták hasonlítani, történetét mitikus homály övezte egészen a hetvenes évekig, volt olyan brit kódtörő, aki húsz évvel a háború után sem adhatta ki emlékiratait, hacsak nem akart államtitoksértés gyanújába keveredni. A múzeummá alakított Bletchley Park kódtörő központban őrzött egyik ritka, több tízezer dolláros eszmei értékű példányt egyébként idén áprilisban

Zene

Lemez: Jamaicát behozni (Me One; Patrice)

Az alábbi fekete énekes-dalszerzők debütáló anyagait egyaránt a nyár lemezeiként emlegette a külhoni sajtó, és bár hozzánk csak mostanában értek el, az évszaktól függetlenül forrón ajánlom mindkettőt.

Tudomány

Tudomány

Cyberhírek

Sidney 2000: illegális közvetítések A jogdíjat nem fizető internetes információforrások kiszűrésére cégeket béreltek fel a nyári olimpia idejére. A kalózfelderítő vállalatok eddig vagy 30 törvénysértőt fogtak a játékok kezdete óta.

Tudomány

Azonos neműek házassága:A holland kapu

Szeptember elején a holland képviselőház nagy többséggel, 109:33 arányban megszavazta az azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot. Ezzel az amúgy is a meleg és leszbikus jogegyenlőség megteremtését célul tűző országok élcsapatába tartozó Hollandia a világon elsőként arra vállalkozott, hogy teljesen kitárja az azonos nemű partnerek előtt is a "heteroszexuális alapintézményként" elhíresült házasság - mára ugyan már némileg berozsdásodott - kapuját.

Tudomány

Hajósképzés Magyarországon:Vízi Miskák

Nyár közepén indultam Fokvárosba, ami a déli féltekén a téli évszaknak felelt meg, tehát itthon rövid gatyában, Afrikában pulóverben mászkáltam. Az egész hirtelen és váratlanul ért, de örültem, hogy megérkeztünk.

Sport

Sport

Olimpia: A csajok, ha úgy vannak vele

csuda dolgokra képesek, egész nap pihengetnek az ágyon, tejet isznak, mint a macska, pincérnek öltöztetik a szomszéd gyerekét. Vadak és fékezhetetlenek, lenge léptük éppúgy követhetetlen, mint a gondolataik. Szaladnék én utánuk, de mindig hiába.

Lokál

Lokál

S lettünk királyság:Kecskék és fruskák

A kistarcsai millenniumi emlékprogram rajzversenyén három vezető téma volt: a királyi vadászat, a csatajelenet és a kereszténység felvétele. Az általános iskolások képei között akadt néhány igazán figyelemreméltó alkotás, és csak végtelen rosszmájúságom miatt ragadott meg leginkább az a kép, amelyen egy tóban keresztelik királyunkat, miközben egy világoskék hal figyeli a szertartást.