cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. június 9.

Tudomány

cyberhírek
Macedóniai "Stonehenge" A NASA toplistájának negyedik helyére tette a Macedóniában fölfedezett, fából készült obszervatóriumot, amely legalább 3800 éves. Kokino csillagvizsgálója az egyiptomi Abu Simbel-templom, az angol Stonehenge és a kambodzsai Angkor után a legizgalmasabb asztrorégészeti felfedezés a világon.

Másolásvédelem Lehetetlenné tenné a kölcsönfilmek lejátszását az az új technológia, mely a DVD-k lejátszásához a vásárló ujjlenyomatát kérné. A kaliforniai egyetemen készülő prototípust, mely egy RFID-címkével ellátott lemezből és egy módosított asztali DVD-lejátszóból áll, a fejlesztők még a nyáron bemutatják a fimstúdióknak.

Divat az ultrahang Divattá vált Nyugaton, a jómódban élő családoknál, hogy a még az anyaméhben fejlődő új családtagról háromdimenziós ultrahangfelvételt készítsenek - emlékkép gyanánt. Az orvosok nem ajánlják az általuk fölöslegesnek vélt procedúrát.

Az ős-Éva utódai Az Andaman-szigetek őslakosai közvetlen leszármazottai a mai ember Afrikában egykor élt közös ősanyjának. A DNS-elemzés megerősítette, hogy a szigetlakók ősei több tízezer éve vándorolhattak el a kontinensről.

Vásárol az eBay Az amerikai internetes aukciós ház, az eBay bejelentette, hogy megvásárolja a szintén amerikai Shopping.com vállalatot. Az eBay 620 millió dollárt, részvényenként 21 dollárt fizet a Shopping.com-ért. A Shopping.com legfőbb szolgáltatása az internetes bevásárlási lehetőségek összehasonlítása.

Pornódomén Többéves tépelődés után úgy döntött a doménnevek kezeléséért felelős nemzetközi cég, az ICANN, hogy végre szabad utat ad a .xxx végződésű webcímeknek, és ezzel lehetővé teszi, hogy az online pornóipar napszámosai egyértelműen megkülönböztessék szájtjaikat a decens tartalmat felvonultató oldalaktól.

Lánclevél bénítja a vérellátót Újabb lánclevél lehetetleníti el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkáját - adta hírül az Index. A levél 0-s vércsoportú donorokat irányít a szolgálat fővárosi központjába, mert egy "tegnap született" kisfiúnak vérre van szüksége. Az OVSZ szóvivője kér mindenkit, hogy ne küldje tovább a levelet, mert a felhívás nem tőlük indult, és akadályozza a napi munkát. A többféle formátumban, legtöbbször "Miklós" aláírással érkező levél megadja az OVSZ két valódi telefonszámát, sokan ezért hiszik, hogy a felhívás is valós. A telefonszámok ezekben a napokban használhatatlanok a normális munkára, mert elárasztották őket a kacsa iránt érdeklődők hívásai. A témában indított lánclevelek egyetlen célja, hogy folyamatosan forgalomban legyenek, függetlenül attól, kinek mekkora kárt okoznak. A kórházas láncleveleken túl mindenféle rémhír megél az emberek hiszékenységéből, így tudnak évekig terjedni "a mobilgyártó figyeli, hány embernek forwardolod a mailt, telefont nyerhetsz jól", illetve a "Microsoft figyeli, hányan küldik tovább, és ad a beteg kisgyereknek egy centet" típusú kacsák. Az elmúlt években minden egyes újraindulásakor termékeny talajra hullott a parkolótársaságok által kipécézett autók kamu listája, a parkolóőröknek szóló állítólagos belső utasítás a zóna közelében álló autók adatainak gyűjtésére, illetve a kukába épített traffipax képe. A rendőrség cáfolta, de töretlenül kering a vidéki traffipaxos rendőrautók listája is.

Mobilon féltékenykedik a magyar Egy mobilkommunikációval foglalkozó magyar kutatás szerint akinek párkapcsolatában takargatnivalója van, jobban jár, ha elrejti a telefonját, ugyanis bár a párok azt állítják, megbíznak egymásban, mégis rendszeresen elolvassák a másik SMS-eit - adta hírül az Index. Nemescsói Katalin kommunikációkutató, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza "Az emberi kapcsolatok és mobilkultúra" című vizsgálatában arra keresi a választ, hogy a mobiltelefon befolyásolja-e a féltékenységet. Az idei felmérésből kiderült, hogy bár a kutatásban részt vevő személyek több mint nyolcvan százaléka állítja, hogy a legvégsőkig megbízik partnerében, az anonim kérdőívben a válaszadók fele azt is bevallotta, hogy rendszeresen ellenőrzi telefonhívásokkal partnerét. Hatvan százalék vallotta be, hogy titokban rendszeresen belenéz partnere telefonjába, és elolvassa rövid szöveges üzeneteit is.

Újabb leszállóegység a Marsra Az amerikai űrügynökség bejelentette új Mars-misszióját: a Phoenix leszállóegység a bolygó északi sarkán fog leszállni, hogy a légköri viszonyokat vizsgálja és az élet jelei vagy nyomai után kutasson. Az eszközt a tervek szerint 2007 augusztusában indítják útnak, és 2008 májusában érkezik meg céljához. A Phoenix tudományos munkáját három hónaposra tervezik. A projekt onnan kapta a nevét, hogy a leszállóegység nagy részben örökölte a két korábbi, kudarcba fulladt Mars-expedíció műszereit. A marsi élet nyomainak felkutatását ugyanakkor nehezíti, hogy életben maradhatnak a Mars felszínén azok a mikrobák, amelyek az űrjárművekkel kerülnek a bolygóra - derült ki a NASA kísérleteiből. A kutatók szerint a marsi élet bizonyítékait kereső expedícióknak esélyük lesz megtalálni azokat a baktériumokat, amiket tulajdonképpen ők cipeltek oda. A Marson landoló szondák többségét nem sterilizálják hő- vagy radioaktív sugárzás segítségével, ezért az űreszközök élő mikrobákat visznek magukkal a Földről. Az űrkutatók az Astrobiology című folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, ezek a mikroorganizmusok akár szaporodhatnak is, ha a porrétegen kívül folyékony víz vagy jég is van a közelben - írta az Index a New Scientist nyomán.

Szándékos webkereső "Szándéktól mozgatott" segédeszközt vezetett be a Yahoo!, hogy megkönnyítse a weben keresők dolgát - adta hírül az Index. A cég kutatólaboratóriumában kifejlesztett, egyelőre demováltozatban működő Mindset (mindset.research.yahoo.com) minden találatot értékel aszerint, hogy az adott webszájt kereskedelmi tevékenységet végez, vagy inkább információs célzattal készült. A netezők egy csúszkán elhelyezett pötty mozgatásával tudathatják a keresővel, hogy vásárolni szeretnének, vagy komoly kutatást végeznek valamilyen témában. Ha a felhasználó valamelyik irányba elmozdítja a csúszkát, a Mindset dinamikusan újrarendezi a találatokat. A Mindset elkészítéséhez a fejlesztők két, manapság divatos szakterület, az automatikus szövegosztályozás és a gépi tanulás eredményeit gyúrták egybe.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?