pedellus-hírek

  • Narancs
  • 2005. június 2.

Tudomány

Folyt. köv. Az Országgyűlés hosszas előkészítés után, 2005.
május 23-án 195 igen és 132 nem szavazattal megszavazta az új felsőoktatási törvényt. E szerint a szakok többségén a diákok először egy hároméves alapképzésre jutnak be (BA), és az ezt elvégzők mintegy harmada folytathatja tanulmányait a mesterképzésen (MA). A hallgatók összesen 12 félévig járhatnak ingyenesen egyetemre. Az új törvény szabályozza az úgynevezett irányító testületek működését, melyekbe a tagok nagyját a szenátus delegálja, kisebb részét a felügyelő miniszter. A Fidesz a törvény elfogadásának másnapján bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabállyal kapcsolatos problémáival, ha pedig 2006-ban kormányra kerül, változtat rajta.

sex.edu A brit The Independent című napilap szerint az Egyesült Államok legalább tíz felsőoktatási intézményében szerkesztenek kifejezetten erotikus újságokat a diákok. Az oldalakon jellemzően maguk a hallgatók pózolnak, s bár az intézmények vezetősége az esetek többségében nem ért egyet az efféle lapok terjesztésével, nem igazán tehetnek ellene, hiszen a diákokat az alkotmány által garantált szólásszabadságuk védi a retorzióktól. A Boink című egyetemi lap alapítója kijelentette: "A mi újságunk pornó. Felkelti az emberek érdeklődését és felizgat." Hozzátette, hogy mindez egyszerűen üzlet: az első szám februárban jelent meg, darabonként nyolc dollárért tízezer példányt adtak el belőle. A Harvardon forgalmazott H-Bomb című lap máshogy működik: az első négyezer példány ingyenes, a további háromezret már darabonként öt dollárért kínálják.

Túlélőkurzus szingliknek Tíz szingliből hét bevallja, hogy egyedülállónak lenni fájdalmas, stresszes és fárasztó dolog - derül ki a milánói Osservatorio Metropolis kutatásából, melyet abból az alkalomból ütöttek nyélbe, hogy végre megnyitotta kapuit a Miele Single School, amely "az első túlélőiskola szinglik számára". Az órák május 24-én kezdődtek, és pszichológustól kommunikációtréneren át a dj-ig a legkülönfélébb szakmájú oktatók alkotják a tan-testületet. A tantárgyak elsősorban a ház körüli teendők praktikus elsajátítását célozzák: szingli Feng Shui- vagy takarítóterápia. Biagio D'Angelo, az iskola ötletgazdája úgy látja, hogy a diákok megtanulják majd kellő öniróniával kezelni ezt a nagyvárosokban oly gyakori életformát.

Banánköztársaság Jogerősen pénzbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla Buzássy Lajost, a Földművelési Minisztérium volt helyettes államtitkárát, aki kilenc évvel ezelőtt jogtalanul próbált magának egyetemi diplomát, majd doktori címet szerezni a budai kertészeti egyetemen. A vádirat szerint Buzássynak, aki főiskolai végzettséggel bírt, egyetemi diplomára volt szüksége helyettes államtitkári kinevezéséhez. Bár az okiratot csak egy hároméves képzés után szerezhette volna meg, az egyetem vezetői két hónap alatt diplomát adtak a politikusnak. A volt államtitkár-helyettes ezután a "továbbtanulás" mellett döntött, s doktori címet is kívánt volna szerezni ily módon. Mire megkapta volna, kitudódott a jogtalanság. Buzássy mindezért 72 ezer forintot, az akkori kari dékán 150 ezer forintot, a rektor pedig 90 ezer forintot tartozik fizetni.

Rágógumi Egy kurrens felmérés szerint a magyar társadalom tizenöt és húsz év közötti korosztályának egyre nagyobb része szorul ki a kultúra piacáról: soha vagy nagyon ritkán olvas szépirodalmat, nem jár színházba vagy koncertre, mert drága. A fiatalok kilencven százaléka szabadidejét otthon tölti; az a tíz százalék, aki kimozdul bárhova, javarészt városi. Bauer Béla szociológus, ifjúságkutató a Tizenhat óra című rádióműsornak adott gyorselemzésében kifejtette: a társadalmi szempontból nyertesek és vesztesek között egyelőre alig van átjárás. A fiatalok ötvenhárom százaléka hétvégenként otthon ül - a televízió számukra gyakorta az egyetlen kapcsolat a világgal. Mind e közben - az adatok szerint - nem bíznak hitelességében, lényegében azért nézik, mert nemigen van más lehetőségük.

Figyelmébe ajánljuk