cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. június 30.

Tudomány

cyberhírek

Számítógép-romboló tábor Az idén is megrendezik a Szittyóziumot: a tíz napig tartó tábor középpontjában a számítógép áll, a játékoktól az elaggott számítógépek felrobbantásáig, szétveréséig. Az ötödik alkalommal megrendezett esemény színhelye Tiszakécske lesz, a tábor július 15-étől július 24-éig tart. További részletek: www.szittyozium.hu.

Ötvenmillió letöltés Működése első évében ötvenmillió számot töltöttek le az iTunes európai portáljáról. Az iTunes katalógusába a nagy zenekiadók mellett ezer független lemezkiadó töltött fel számokat, így a felhasználók több mint egymillió számból válogathatnak.

Vírusjárvány Új kártékony programot fedezett föl a NOD32 víruslaborja vasárnap. A Bagle.BI nevű trójai tízszer gyakrabban jelent meg a freemail.hu levelezőrendszerében, mint a második legelterjedtebb kórokozó, a Zafi.B

Szuperszámítógépek A világ leggyorsabb számítógépeit összegyűjtő listából kiderül, hogy az 500-ik helyezett is gyorsabb, mint az 1993-as lista összes részvevője együttvéve. A bajnok másodpercenként 137 ezer milliárd műveletet képes végrehajtani, de novemberre itt a kétszer gyorsabb utód.

Pedofilok A Yahoo! több száz csetszobát zárt be, miután kiderült, hogy pedofil felnőttek kiskorú szexpartnereket keresnek a szolgáltatáson keresztül. A Yahoo! a szponzorok - a Pepsi és más nagyvállalatok - tiltakozó akciója után döntött amellett, hogy a gyanús csetszobákat haladéktalanul megszünteti.

Atomerőművek Bizalmas információk kerültek fel az internetre Japán atomerőműveiről. Több atomerőműről jelentek meg anyagok a világhálón - köztük fotók a nukleáris központok belsejéről, a rendszeres ellenőrzések és karbantartások részletei, valamint a dolgozók névsora. Japánban összesen 52 nukleáris reaktor működik.

ECO-maraton Egy svájci kutatók által épített ultrakönnyű jármű nyerte meg a vasárnap rendezett ECO-maratont - adta hírül az Index. Az üzemanyagcellás PAC-Car 1,07 gramm hidrogénnel tette meg a kitűzött 20,68 kilométeres távot. A zürichi műszaki főiskola (ETH) kutatói által épített speciális jármű egy liter benzin felhasználásával 5134 kilométeres távolságot tett volna meg. A 30 kilogrammos önsúlyú PAC-Car üzemanyagcellát használ, amely hidrogénből közvetlenül képes elektromos energiát kinyerni. Ezzel aztán két villanymotort hajtanak. A kísérleti jármű nem bocsát ki káros anyagot, csak tiszta vizet. A fogyasztási rekord egyúttal azt jelenti, hogy ha hidrogén helyett benzint használna a jármű, mindössze nyolc liter üzemanyag felhasználásával elméletileg képes volna megkerülni a Földet. A PAC-Car a rekordot a kisfogyasztású járműveknek kiírt ECO-maratonon állította fel. A svájci kutatók reményei szerint a projektből több ötlet átkerülhet az utcai járművekbe. További részletek: www.paccar.ethz.ch.

Korea emberklónozásra készül Park Sze-pill, a Szöulban működő Maria Biotech kutatóintézet vezetője szerint "már ma" lehetséges a szaporodási célú emberklónozás. A kutató a világon harmadikként tudott humán embriókból őssejteket kivonni - adta hírül a Korea Times. "Adj nekem egy testi sejtet ma, és egy év múlva átadom a klónt, feltéve, hogy nincsenek etikai aggályok" - jelentette ki Park. A dél-koreai embriológusokat megosztják az őssejtekkel kapcsolatos etikai problémák, amelyek átszövik a tudományt, a politikát és a vallást is. Az őssejtekkel kapcsolatos kutatások elleni etikai érvek sorában fontos kérdés, hogy az az embrió, amelyet az őssejtek kinyerése során megsemmisítenek, vajon emberi lény-e vagy sem, írta a koreai napilap. Vajta Gábor, Dániában élő magyar embriológusprofesszor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy Kína, Banglades, India és Korea a klónozás terén mindinkább elhúz a világ többi részétől, "az amerikai vagy európai kutatók pedig majd utazhatnak a délkelet-ázsiai laborokba mosogatni".

Elpusztult az űrvitorlás Az orosz-amerikai Cosmos-1 napszélmeghajtású űrszonda nem vált le a hordozórakétáról - közölte a Lavocskin űrügynökség. Az űrvitorlást a célnak megfelelően átalakított Volna típusú interkontinentális ballisztikus rakétával indították június 21-én a Barents-tenger térségéből, egy orosz tengeralattjáróról. A Cosmos-1 négy napon át felvételeket készített volna a Földről, műszereit akklimatizálta volna, várhatóan szombat este bontotta volna ki nyolc, háromszög alakú, alumíniummerevítésű műanyag vitorláját. A 100 kilogramm tömegű szonda a Nap nagy sebességgel kiáramló fotonjait fogta volna vitorlájába, pontosabban visszaverődésük, a fény visszatükröződése szolgáltatta volna a meghajtást. Az elmélet szerint egy űrvitorlás öt éven belül elérheti a Naprendszer legtávolabbi bolygóját, a Plútót. Vegyi hajtóanyaggal ez kilenc évbe telne a kaliforniai Planetáris Társaság szerint, amely a kísérleti űrvitorlás egyik szponzora és tervezője.

Online fizetési rendszerek Az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott tíz országban június közepe óta használható az amerikai Paypal.com (az eBay aukciós oldal partnere) online fizetési rendszere - adta hírül az Index. Bár a magyar ügyfelek egyelőre csak utalni tudnak bankkártyáról, pénzt fogadni nem, már ez is óriási előrelépés a korábbi elbíráláshoz képest. Eközben ebben a szektorban is piacra lépett a Google. Eric Schmidt vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy cége olyan online fizetési rendszert fejleszt, amely nem lesz a PayPal közvetlen versenytársa. Az internetkeresés terén piacvezető Google AdSense programja a hirdetéseket megjelenítő tartalomszolgáltatóknak juttatja a hirdetők pénzét. Az AdWord szöveges hirdetési szolgáltatásban a hirdetők átkattintás után fizetnek. Az elemzők szerint a jövőben egy elektronikus kereskedelmi rendszer szíve lehet a Google ár-összehasonlító termékkeresője, a Froogle. Az eBay részvényeinek ára csökkent a hír bejelentése után.

Figyelmébe ajánljuk