Tartalom

Narancs XVII. évf. 26. szám (2005-06-30)

Publicisztika

Publicisztika

A bíróságok és a nyilvánosság

Amikor a semmiből előbukkan egy közvélemény-kutató, az emberek többsége azt mondja, hogy elégedett a bíróságok munkájával. Amikor azonban egy-egy bírósági ügy vagy a bíróságok által folytatott gyakorlat napvilágra kerül, akkor kiderül: a helyzet mégsem annyira megnyugtató, és az elégedettség nagyrészt a tudatlanságból és az érintetlenségből ered.

Publicisztika

A nagy terv

Ujjonghatunk, elkészült végre a Szent István-terv, a Professzorok Batthyány Körének alkotása.

Publicisztika

Guggolunk - A szerzői jogok és a Kékszakállú

Hiszen az öntelt és korlátolt mérnökember – akit, mint hajdanán írtam, az ő jó szerencséje és a mi fölfoghatatlan balszerencsénk Bartók Béla fia, a gyermektelenül maradt ifjabb Bartók Béla unokaöccsének (felesége testvérének a gyerekének) rendelt – ezek után már csak pro forma sorolta elő kifogásait egy a próbáról készült videofelvétel megtekintése után.

Egotrip
Belpol

Belpol

Bekapunk valamit - Iskolabüfé-rendelet

Tudjuk, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. Feltesszük, jó sok kólát meg chipset fogyasztanak, és egy piros pont esetén kikönyörgik maguknak valamelyik menüt a mekiben. De ha központilag megszabjuk, mit ehetnek az iskolabüfében, az vajon változtat a problémán?

Belpol

A merülési vonal felett egy ujjal

Faragó Tibor, a Környezetvédelmi Minisztérium uniós ügyekkel foglalkozó munkatársa, Gyulai Iván ökológus (Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, Miskolc), Pataki György közgazdász (Szent István Egyetem, Corvinus Egyetem)

Belpol

Rádiózni nem csak öröm - Frekvencia ügy Szombathelyen

Az ORTT minapi döntése értelmében Szombathelyen új helyi rádió kezdheti meg működését, melyben közvetett tulajdonos a szocialista polgármester adócsalás miatt elítélt bizalmasa. Az ellenzék állítja, kampányrádió indul, de a Narancs csak a (vasi) szocialisták belháborújának egyik kevésbé látványos fejezetére lett figyelmes.

Belpol

Leányálom - Gyermekvédelem 2005

Bányai Júlia - ja, a prostiképző? Így nevezik a rossz nyelvek a közelmúltban Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola névre átkeresztelt újpesti leánynevelő intézetet, arra utalva, hogy a növendékek egy része a kudarcot valló állami gyámkodás után az út szélén kezdi felnőttpályafutását.

Külpol

Külpol

Határozatlan ideig zárva - Elnökválasztás Iránban

Az első nem papi múltú elnök, de a katonaságnál szo-cializálódott neokonzervatív - így jellemezhető az új államfő, az iszlám forradalom második generációját képviselő Mahmud Ahmadinedzsád. A gazdaságban iszlám szocializmus, a külpolitikában keménykedés, a mindennapi életben dohos puritanizmus következhet.

Zene
Trafik
Film
Tudomány

Tudomány

További magyar hangok - Szinkronszínészek

Közhely, hogy a szinkronszínészet azon foglalatosságok - nem szakmák, mert a közmegegyezés szerint nincs ilyen szakma - közé tartozik, amely nem élet-biztosítás: az ember soha nem tudhatja, mikor kerül parkolópályára. Ha nem megy, később nem hívják.

Tudomány

A csúcsra törni - Posztgraduális menedzserképzés

A Master of Business Administration (MBA) fokozat a menedzservilág csúcsát jelenti. Nyugaton a megfelelő helyen szerzett MBA-diplomát magasra értékeli a munkaerőpiac, a munkavállalók még az ottani mércével mérve is borsos tandíjat gyakran hajlandók saját zsebből kicsengetni, és akár egy-két évre kivonni magukat a forgalomból a tanulás kedvéért. Nálunk is egyre többen választják ezt a képzési formát.

Szex

Szex

Misszió teljesítve - a Beate Ushe-sztori

Ha férfi lett volna, simán lemocskosdisznózzák. De úgy, hogy négy gyermek szaladgált a szoknyája körül, ezt senki nem merte megtenni. És Beate Uhse megcsinálta, amit a férfiak még más iparágban is ritkán. A nulláról öt évtized alatt kontinentális impériumot épített fel a szexpiacon.