cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 29.

Tudomány

cyberhírek
C-vitamin Amerikai kutatók szerint nagy dózisban intravénásan adagolt C-vitamin rák elleni gyógyszerként is hatásos lehet, miközben mellékhatásai kisebbek a szokásos rákellenes gyógyszerekénél.

Fekete lyuk A fekete lyukak általában galaxisok belsejében találhatók. A Hubble űrteleszkóp most egy olyan példányt talált, amely egymagában lebeg az űrben. A csillagászok kvazárok tanulmányozása közben bukkantak az elcsavargott fekete lyukra.

Blogkereső A Google beindította blogkereső oldalát: a blog-search.google.com oldalon minden olyan webnaplót meg lehet találni, amely hírolvasó szoftverekkel is nyomon követhető.

Szivar Chilei csillagászok szerint a Naprendszer peremén, a Földnél 51-szer távolabb, a Kuiper-övben keringő, újonnan felfedezett 2003 EL61 jelű objektum olyan gyorsan forog, és olyan erősen változik a fényessége, hogy nem gömb, hanem valószínűleg szivar alakúra torzult.

Ûrhajó Október 13-ára tűzték ki a második olyan kínai űrhajó indítását, amelyen űrhajós is utazik. Egyúttal ez lesz az első alkalom, hogy Kína egyszerre két űrhajóst juttat a világűrbe.

Földkéreg Brazil és észak-amerikai tudósok szerint az Amazonas medencéjének közepe táján a legrugalmasabb a földkéreg, olyannyira, hogy megérzi a felette átvonuló víz súlyát: lesüllyed, ha több víz van a folyóban, és megemelkedik, ha alacsony a vízállás.

Távoktatás Gerard Hooft holland Nobel-díjas elméleti fizikus honlapot (http://www.phys.uu.nl/~thooft/theorist.html) indított a jövő Nobel-díjasainak. A honlappal az a célja, hogy a világon bárki hozzájuthasson ahhoz az információhalmazhoz, ami őt élvonalbeli fizikussá tette.

Holdutazás Nem egészen fél évszázaddal az első holdra szállást követően ismét embert küldene a Holdra a NASA. Az elképzelés szerint 2018-ban egy űrhajó négyfős legénysége egy hétig maradna az égitest felszínén.

Virtuális járvány A Blizzard Entertainment a múlt héten új pályát mutatott be az általa fejlesztett World of Warcraft (WoW) online szerepjátékban, amelynek a végén a játékosoknak a félelmetes Hakkar véristennel kell megküzdeniük. Az agonizáló Hakkar "rossz vérrel" fertőzi meg a közvetlen közelében tartózkodó virtuális harcosokat. Egyes gonosz játékosok azonban megfertőzték virtuális háziállataikat is, majd a kedvenceket forgalmas helyeken szélnek eresztették - adta hírül az Index a BBC nyomán. Először az Archimonde nevű játékszerveren tört ki a járvány, szemtanúk elképesztő pusztításról számoltak be: az online városok és falvak utcáin több száz holttest hevert, és eleinte senki sem tudta a katasztrófa okát. Bár még csak néhány játékszerveren terjedt el a járvány, a halottak száma több ezerre rúg. Néhány játékos szerint a fertőzést szándékosan szabadította rá a közösségre a fejlesztő, ez azonban a körülményeket ismerve nem valószínű, állítja Paul Young, a worldofwarcraft.net rajongói weboldal szerkesztője, a Blizzard ugyanis próbálja visszaszorítani a járványt. A 2004 novemberében bemutatott World of Warcraft a világ legnépszerűbb online szerepjátéka, több mint négymillióan játszanak vele rendszeresen. A WoW játékosainak egy emberek, orkok és más képzeletbeli élőlények által benépesített világban kell megküzdeniük egymással és más szabadon garázdálkodó szörnyekkel.

Kézikönyv cenzúra ellen A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontieres, www.rsf.org) "Kézikönyv bloggereknek és kiberdisszidenseknek" című kiadványának segítségével a webnaplók szerzői elsajátíthatják az internetes anonimitás megőrzésének módszereit. A párizsi Apple Expón bemutatott kiadványt részben a francia kormány finanszírozta, és az újságíró-szervezet weboldaláról is letölthetik kínai, arab, fárszi (iráni), angol és francia nyelven - adta hírül az [origo] az AP nyomán. "Gyakran csak a bloggereket tekinthetjük igazi újságírónak azokban az országokban, ahol a médiát cenzúrázzák vagy nyomás alatt tartják" - írja a kézikönyv bevezetőjében Julien Pain, az RSF internetes részlegének vezetője. A tanácsok a legkézenfekvőbb trükköktől - mindig más netkávézóból írjunk - a legrafináltabb megoldásokig - kriptográfiai kódolással aláírt, speciális formátumú e-mailek küldése - váltakoznak attól függően, hogy mennyire kell tartania a szerzőnek a hatóságoktól. A kiadvány emellett arra is kitér, hogyan lehet elolvasni a központi tartalomkorlátozás blokkolta internetes tartalmakat. Az RSF-cenzúra toplistáját Kína vezeti, ahol bármilyen, a szabad választásokat említő szöveget fél órán belül eltüntetnek a netről, és az olvasókkal többek közt egy Arash Sigarchi nevű iráni újságíró is megosztja webnaplós tapasztalatait, akit hazájában tizennégy év börtönre ítéltek.

Műholdzavaró Az Egyesült Államok légiereje űrtámadásra készül, ezért elektronikus fegyvert állított hadrendbe. A műholdzavarással lehetetleníti el az ellenség kommunikációs műholdjait. "A világűr nélkül nem lehet háborút nyerni" - fogalmazott Lance Lord, az amerikai légierő négycsillagos tábornoka, a coloradói katonai űrközpont parancsnoka. Lord tábornok a Washington Timesnak adott interjújában szólt arról, hogy az általa vezetett alakulat feladata a világűr figyelése, a műholdak védelme és a támadó műholdak megsemmisítése. "Nincs szó űrfegyverkezésről. Nem áll küszöbön tömeges műholdtámadás vagy ilyesmi. Szükséges ugyanakkor ismernünk, hogy mi a helyzet az űrben, ki van ott, és mit művel, mi pedig megismerjük ezt" - mondta Lord. A lapnak nyilatkozó más védelmi források úgy vélték, hogy Kína egyre jelentősebb aggasztó tényező űrhadviselési szempontból, mert már bevetett elektronikus jelzavarást műholdak ellen. Az oroszok régebben ugyancsak küldtek az űrbe műholdelhárító eszközöket, és jelenleg zavaráson alapuló fegyvereken dolgoznak.

Technofil mikroorganizmusok A Nemzetközi Ûrállomáson 18-féle baktérium és gomba telepedett meg. A Földre visszahozott és kitenyésztett mintákban olyan mutánsokat is találtak, amelyek műanyag és alumínium fogyasztására specializálódtak. Mesterséges körülmények között a baktériumok és gombák olyan műanyag felületeken is megtelepedtek, ahol a Földön általában nem fordulnak elő: a gombatelepek váladéka egy hónap alatt átrágja a polietilén szálakat, és három hónap alatt végez az alumínium-mangán ötvözettel is. A Föld körül keringő űrállomásokon megtelepedett mikroorganizmusok leginkább a hosszú távú űrexpedíciók elektromos berendezéseit fenyegetik. A tudósok javaslatára a továbbiakban az azonosított űrmikrobák élő sejttenyészetével próbálják majd ki az újonnan tervezett műszereket.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.