cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. november 17.

Tudomány

cyberhírek
Szökőmásodperc A 2005-ös év egy másodperccel tovább tart a megszokottnál. A plusz másodpercet a Földön mindenhol a londoni idő szerinti szilveszter éjféli visszaszámláláskor toldják be. A szökőmásodpercre azért van szükség, mert ezzel egyenlíthető ki a Föld forgási ideje és az egységes világidő közti különbség.

Üzenetdömping A Palo Altó-i Jövőkutató Intézet ötszáz vállalat közreműködésével nemrég végzett felmérése alapján kiderült, hogy egy átlagos alkalmazott 178 elektronikus üzenetet küld, illetve fogad naponta, és óránként háromszor szakítja meg a munkáját azért, hogy válaszoljon.

Venus Express Múlt szerda hajnalban a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről egy Szojuz-Fregat hordozórakétával fellőtték a Venus Express európai űrszondát, amely a tervek szerint 162 nap múlva, jövő áprilisban érkezik meg a Vénusz bolygóhoz.

A hetedik csoda Hetven tonna összsúlyú, hatalmas kőtömböket hozott felszínre búvárrégészek egy csoportja az észak-egyiptomi Alexandriában. Azt állítják, hogy az ókori világ hetedik csodájaként számon tartott fárosz, azaz világítótorony darabjaira találtak rá.

Ötzi átka A 63 éves Tom Loy régész a múlt héten Ausztráliában bekövetkezett magányos halála tovább erősítette azt a legendát, hogy az osztrák Alpokban talált, Ötzinek keresztelt múmia átka sújtja azokat, akik megzavarták 5300 évig tartó álmát.

Vérnyomás Brit kutatók megtalálták a vérnyomásközpontot az agyban: az eredetileg fájdalomcsillapítás céljából beültetett elektródák helyzetétől függően az elektromos inger csökkentette vagy növelte a vérnyomást, de e felismerés gyakorlati alkalmazása egyelőre nem várható.

Antibiotikum Észak-európai tűlevelű erdők talajában élő tömlős gombából dán és amerikai tudósok olyan fehérjét izoláltak, amely állatkísérletek során a penicillinéhez hasonló hatást mutatott .

Humán génszabadalmak Az emberi gének egyötödét védették le magáncégek és egyetemek az Egyesült Államok szabadalmi hivatalában - írta az Index a Science magazin nyomán. A Science legfrissebb száma a világon először közöl olyan géntérképet, amely pontosan jelöli: az emberi test melyik részére melyik cég vagy tudományos intézet jegyeztetett be szabadalmat. Az Egyesült Államok szabadalmi törvényei azért teszik lehetővé a DNS-szekvencia egyes részeinek szabadalmi hivatali bejegyzését, mert a gének leírása értékes kutatási eszköz, amelyet diagnosztikai tesztekben vagy az új gyógyszerek kikísérletezésekor és előállításakor lehet felhasználni. Az Egyesült Államokban már a hetvenes évek végén elkezdődött az egyes DNS-szekvenciákra vonatkozó szabadalmak bejegyzése (az első, 1978-as kérelem a növekedési hormonra vonatkozott); a következő évtizedek kutatási eredményei valóságos génszabadalom-bejegyzési hullámot indítottak el - ezek kétharmadát magáncégek, harmadát egyetemek birtokolják. A legnagyobb szabadalomhalmozó a kaliforniai Szilícium-völgy szívében, Palo Altóban székelő Incyte gyógyszerkutató cég, összesen 2000 bejegyzett szabadalommal. A tudósok egy része felháborítónak tartja a gyakorlatot, mivel a szabadalmaztatott gének felhasználását a törvény korlátozza.

Mélyfúrás Japán kezdeményezésre huszonegy ország geológusai arra készülnek, hogy Japán délkeleti partjainak közelében, a Csendes-óceán tengerfenekét alkotó szilárd kéreg legvékonyabb pontján áthatolva mintát vesznek az alatta lévő képlékeny rétegből, az úgynevezett köpenyből. Az óceánfúró program célja, hogy a már képlékeny köpenyből a világon elsőként fúrásmintákat, karvastagságú kőzetrudakat hozzanak a felszínre, abban bízva, hogy még a kéreg megszilárdulása előtti időkből a köpeny kőzetébe zárt ősmaradványokat fognak felfedezni. Például ott szaporodó, hidrogént termelő mikrobákat, amelyek a földi élet kialaku-lásának kezdetén kerültek, majd záródtak a köpeny anyagába. Vizsgálatuk révén talán a földi élet primitív, kezdeti formáinak kialakulásáról is képet nyerhetnek a tudósok. Ehhez azonban előbb el kell készíteni, majd az adott ponton üzembe kell helyezni az 540 millió dollárba kerülő, 57 és fél ezer tonnás Csikiju (Chikyu) nevű fúróhajót és egy különleges fúróberendezést. A köpenymegfúrás eredményeit összefoglaló első jelentéseket 2012-re ígérik.

Ökováros Kínában Hamarosan megkezdődhet a világ első, környezetbarát elveken működő ökovárosának építése. A többmilliósra tervezett várost Kínában, Sanghaj közelében brit mérnökök építenék fel - adta hírül az [origo] az Observer nyomán. A várost a részben kínai állami tulajdonban lévő Shanghai Industrial Investment Company építi fel az Aruppal brit cég tervei alapján. Az ökováros célja, hogy alternatívát kínáljon a túlnépesedett és a környezetszennyezéssel sújtott nagyvárosokkal szemben. A zöld értékeket előnyben részesítő városban megújuló ener-giákat használnak (szél, nap, víz, biomassza), a hulladékot szelektíven gyűjtik majd, az üvegházhatásért fe-lelős szén-dioxid-kibocsátást pedig megpróbálják a lehető legkisebbre redukálni.A világ első ökovárosa 2040-re, a Jangce folyó torkolatában, Dongtan mellett épülne fel, egy közel Manhattan nagyságú területen. A tervek szerint 2010-re, a Sanghaj Expó megnyitására már 50 ezer ember beköltözhet a városba. Az építők reményei szerint a város vonzó lesz a befektetők számára, mivel stratégiailag is jó helyen fekszik, közel lesz a dinamikusan fejlődő Sanghajhoz. A későbbiekben további négy ökováros építését tervezik Kínában, ezek helyét azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Virtuális kocsma Egy játékos felismerte, hogy a képernyő előtt görnyedőknek is szükségük van némi szórakozásra, ezért kedvenc online szerepjátékában virtuális klubot indít, ahol a valódi világ sztárjai lépnek majd föl - adta hírül az Index a BBC nyomán. Virágzik a Project Entropia nevű online szerepjáték ingatlanpiaca, a sztárjátékosok elképesztő összegeket költenek különféle digitális szolgáltatások kiépítésére. Tavaly egy játékos huszonhatezer dollárért vásárolt magának egy szabadon beépíthető virtuális szigetet, nemrég pedig százezer dollárért kelt el egy még épülő űrállomás. Az űr-állomás új tulajdonosa, a játékban Neverdie néven ismert Jon Jacobs azonban nem csupán kereskedőként szeretne meggazdagodni, saját szórakozóhelyet is indítana, ahol összemosódna a valódi és virtuális világ. Jacobs a világ leghíresebb dj-ivel tárgyal arról, hogy lépjenek fel a klubjában. Szerinte a szórakoztatóiparnak roppant hasznos egy ilyen virtuális klub, hiszen itt a játékosokat a kedvenc közegükben tudják majd szórakoztatni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.