Tartalom

Narancs XVII. évf. 46. szám (2005-11-17)

Publicisztika

Publicisztika

Friderikusz az agg primadonna

Ezt bírom Friderikuszban. Hogy amikor látszólag már kezd beletörődni a tisztes, ám szolid műsorvezetői szerepbe, hirtelen ismét előtör belőle a "vagy mindent nekem, vagy semmit másoknak" elementáris késztetése, s felborít maga körül mindent, amit tud.

Publicisztika

Ember a holdon

A nemzeti labdarúgó-bajnokság első osztályába lendületesen törekvő Felcsút SE-nél a minap edzőváltás történt.

Publicisztika

Lesz jobb

Hogy a kommunisták ne jöjjenek vissza a hatalomba, azért az öreg ördöggel is érdemes cimborálni nyilván.

Egotrip
Belpol

Belpol

Az apróért is lehajolni

Új tb-ellenőrző testületek

A napokban de facto is megkezdheti működését az a két testület, amelyet egy idei törvény hívott életre. Létük értelmét még kormányzati oldalról is megkérdőjelezik - alighanem ez magyarázza azt is, hogy alig szerezhető róluk információ.

Belpol

Elegük lett - Joe:lle Bordet szociológus

A lázongások 18. éjszakája példátlan rendőri mozgósítás mellett viszonylagos nyugalmat hozott Párizsban, míg több nagyvárosban, így Lyonban és Toulouse-ban aktívabbak voltak a rongálók. A franciák többsége az "elővárosok gondjainak megoldását" továbbra is Sarkozy belügyminisztertől reméli, aki vasárnap megerősítette, hogy a lázongásokban vétkesnek talált külföldieket kitoloncolják. Dominique de Villepin miniszterelnök hétfőn az eredetileg 12 napra meghirdetett szükségállapot három hónapra való meghosszabbítását javasolta. Lapzártánkkor az eltüzelt autók száma 8700 körüli, az előállított személyeké 2767.

Belpol

Terhes örökség - A Gyurcsány-kormány lakáspolitikája

November 1-jétől megváltozott a Fészekrakó programként ismert állami lakásvásárlási hiteltámogatásra jogosultak köre. Ez a kormánydöntés a Panel Plusz programmal és a lakáslízing intézményének küszöbönálló magyarországi meghonosodásával együtt jó apropó arra, hogy elmélázzunk, milyen is a jelenlegi ország-vezetés lakáspolitikája.

Zene

Zene

A vadász bombázó - Terry Gilliam: Grimm (film)

Szélhámosság lesz a dologban - úgy sejtettük, mi több, ennél azért kicsit nagyobbra számítottunk. 'szintén szólva némileg indokolatlanul vagy lustaságból, hisz nyilván venni kellett volna a fáradságot összevetni a rendező hírét-nevét tapasztalatainkkal (Brazil, Münchhausen báró, A halászkirály legendája, 12 majom, Félelem és reszketés Las Vegasban), melyekből az első kettőt illik vitán felülinek tekinteni, mint a két szélső értéket, szerintem tévesen: nincs köztük nagy különbség.

Zene

Találkozások - Wim Wenders: Kívül tágasabb (film)

Ne szépítsük, elég nehéz eset a nagy ember. Egy ideje nem szeretjük nagyon - mi az, hogy egy ideje? Van másfél évtizede is annak (A világ végéig, 1991), hogy éppenséggel a hideg lel tőle. Mégis e hosszú időt azzal töltöttük, hogy minden egyes premierjén lestük az alkalmat, mikor szerethetünk feltételek nélkül vissza belé - ami azt illeti, máig csak néhány kedves gesztusra akadtunk, noha hallgatagnak távolról sem mondható őkelme.

Zene

Egy díva - Rost Andrea két fellépése

Hiába a nyilvános gyónások, kitárulkozó önvallomások és coming outok dömpingje, azért mégiscsak nehéz előlépni a sötétből, áttörni a hallgatás falát és fölvállalni, hogy - hát igen, szóval - szeretjük az operettet.

Zene

A mell szerelmese - Gaston Lachaise: A nő (képzőművészet)

Bizonyos művészetelméleti és-történeti iskolák szerint a szerző élete, sorsa érdektelen munkáinak megítélésében; a mű önmagában áll. Mások úgy tartják, az élet és a mű kettőse elválaszthatatlan, sőt igazán teljessé a harmadikkal sannak történetével lesz, vagyis a "befogadó" részvételével bomlik ki a jelentés.

Film

Film

"Van egy trükköm" - Sam Shepard színész, drámaíró

1979-ben nem volt ott Cannes-ban Terrence Mallick Mennyei napokjának premierjén, ahogy 1984-ben az általa írt Párizs, Texas Arany Pálma díjas sikerének sem lehetett tanúja. Jobban érzi magát Amerika kamaraszínházaiban. A kortárs dráma Pulitzer-díjas óriása, aki egyben filmszínész is (Pelikán ügyirat, Sólyom végveszélyben, Kardhal, Az igazak, Frances, A szív bűnei), elkészítette a Párizs, Texas kvázi folytatását: Wenders Kívül tágasabb című filmjének főszereplőjeként és társírójaként pedig végre személye-sen is megjelent a cannes-i filmfesztiválon. Ott beszélgettünk.

Film

Kovácsné szeret várni - Rutkai Bori festő, videoművész, énekes

Játszott már játékfilmekben, horgolt lakberendezési tárgyakat és nem utolsósorban írt rádiójáté-kot, amelyet színpadon is előadott. Legtöbben azonban a Specko Jedno - egyébként gyakran változó - nevű, egyre népszerűbb zenekar vezetőjeként ismerik. Az Ami köztünk száguldozik című, napokban nyílt kiállítása alkalmával beszélgettünk.

Film

"Szerencsepénz" - Szilvási István zenész

Az elmúlt években a pop, a rap vagy a folklór címkéi alatt számos újítás történt a magyarországi cigánysághoz kötődő zenei stílusokban. Cigányként azonban máig keveseknek van akkora esélyük a többségi környezet elismerésére, mint a zenészeknek.

Trafik
Sport

Sport

Rejtőzködéstörténelem - Mesélő harisnyák (kiállítás)

Sejthette-e vajon élete során Gyürky Frida és Mariska, e két, izgalmasan öntudatos tekintetű delnő, hogy egyszer majd a XIX. század második feléből származó harisnyák viselőiként tartja számon nevüket az utókor - hála a régi darabokat megőrző családi kegyeletnek, Kachelmann Róbert magángyűjtőnek s a háttérben netán valamely régi, névtelen fetisisztának.

Tudomány

Tudomány

A feltölthető világ - Web 2.0

Nyitottság, közösség, tudásmegosztás, aktív részvétel. Ezek a Web 2.0 koncepció bűvszavai. A net újrafeltalálásáról van szó, vagy lufiról? Mi, végfelhasználók vagyunk a web, vagy még nem egészen?

Tudomány

Mint a villám - Flash mob

November 9-én, este hatkor legalább száz fiatal vetette le magát a földre a Nyugati téren alvást tettetve, öt perc elteltével pedig vad "bántalmazásba" kezdtek - párnával. Ez a tömeges, mintegy tízperces alkalmi őrület volt Magyarország eddigi legnagyobb, legsikeresebb flash mobja.

Tudomány

Brazil kör - Aszály Amazóniában

Évtizedes rekordokat megdöntő amazóniai szárazságról, kiapadó folyókról, milliónyi bomló haltetemről, szomjan halt állatok hulláin lakmározó keselyűkről szóltak az elmúlt hetek hírei a nyomtatott és az elektronikus sajtóban. De vajon belefér-e mindez a klimatikus tényezők szokásos ingadozásába? Mi köze az idei aszálynak az erdőirtáshoz, a globális felmelegedés teóriájához, avagy az idén tapasztalt intenzív hurrikántevékenységhez?