cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. június 15.

Tudomány

cyberhírek

Táblázatkezelő A Google a Spreadsheets táblázatkezelő bemutatásával bővítette azon termékei sorát, amelyek a Microsoft Office irodai szoftvercsomagjával konkurálnak. A szoftver teljes egészében a weben működik: a Gmail levelezőszolgáltatáshoz, a Google Calendar naptárhoz vagy a Writely szövegszerkesztőhöz hasonlóan a számítógépre semmit nem kell telepíteni a használatához, csupán a webböngészőre van szükség.

Kalózszerver Mindössze pár nap kellett, hogy a rendőrségi razzia után üzemeltetői újrain-dítsák a világ egyik legnagyobb fájlcserélő oldalát, a ThePirateBay.org-ot: az oldal eredetileg Svédországból üzemelt, feltámasztása után viszont már egy hollandiai szervert is csatasorba állítottak működtetői.

Megszűnik a Sulinet Expressz A Gyurcsány Ferenc által bejelentett megszorító csomag alapján az év végével megszűnik a számítógép-vásárlás 60 ezer forintos adókedvezménye. Ezzel véget ér a Sulinet Expressz hároméves története, de az év végéig még vehetők kedvezménnyel asztali PC-k és laptopok.

Naperőmű Portugáliában elkezdték építeni a világ legnagyobb napenergia-telepét: az 52 ezer modulból álló komplexum 11 megawattos teljesítménye mellett eltörpül az eddigi rekorder, a németországi Lipcse mellett működő, 33 ezer napelemből álló, 5 megawatt teljesítményű erőmű.

nCseppfolyós szén Szén-cseppfolyósítási technológiát adna át Japán gazdasági minisztériuma Kína számára, enyhítve ezzel az ázsiai országban fellépő nyersolajhiányt. Az eljárás lényege, hogy a szénpor hő és nyomás hatására cseppfolyóssá válik, s igen jó alapanyaga lehet többek között a gázolajnak és a kerozinnak.

JFK Digitalizálják és az inter-net révén hozzáférhetővé teszik a nagyközönség számára a John F. Kennedy néhai amerikai elnök személyével kapcsolatos anyagokat - jelentette be Edward Kennedy szenátor, JFK öccse.

Droid a Nemzetközi Ûrállomáson A Nemzetközi Ûrállomáson kísérleti jelleggel üzembe állítottak egy robotot, amely társaival együtt az űrhajósok munkáját segítheti majd - adta hírül az [origo] a NASA nyomán. A robot ötleteöt évvel ezelőtt fogant meg, amikor David Miller (MIT) a Csillagok háborúja című filmből mutatott egy részletet hallgatóinak. A sokak által ismert rövid bejátszásban Luke Skywalker a Millennium Falcon fedélzetén egy kis repkedő robot segítségével gyakorolja, miként lehet a feléje kilőtt lézersugarakat a fénykardjával kivédeni. Az előadás végén David Miller egyszerűen kiadta a felada-tot: "Építsenek nekem egy ilyen robotot a Nemzetközi Ûrállomásra!" A megvalósítás a valóságban persze bonyolult volt és évekbe telt, de végül megszületett néhány az apró robot tesztpéldányaiból, amelyek első képviselője 2006 áprilisa óta a Nemzetközi Ûrállomáson tevékenykedik. A SPHERES sorozatnévre keresztelt, közel gömb alakú űreszköz első példánya sűrített szén-dioxidkifúvásával mozog a belső terekben. Átmérője 20 cm, tömege 4,4 kg, üzemanyaga pedig 172 g szén-dioxid gáz. Színe alapján a Vörös névre keresztelték el, két további társa még az idén csatlakozik hozzá. A kísérlet jelenlegi fázisában a Vörös robot a közlekedést "tanulja" az űrállomás belső moduljaiban. Az így nyert tapasztalatokat később Föld körüli pályán, különálló elemekből összeállítandó űreszközök építésekor - például az emberes Hold- vagy Mars-utazás felszereléseinek robotokkal történő összeállításakor - lehet majd kamatoztatni.

Magyar kézi klónozás Jelentős tudományos sikert ért el egy magyar kutató: olyan új klónozási módszert fejlesztett ki, amely egyszerűbb és valószínűleg hatékonyabb is a réginél. Az új módszerrel klónozott első malac csütörtökön jött világra Dániában. A kutató, Vajta Gábor professzor az MTI brüsszeli tudósítójának pénteken telefonon elmondta, hogy az új módszert, az úgynevezett kézi klónozást a 2000-es évek elején már alkalmazta Ausztráliában, illetve Dél-Afrikában, igaz, ekkor még szarvasmarhákon. A disznó anyagcseréje azonban jobban hasonlít az emberéhez, emellett jóval tovább is él, mint a kísérleti állatok többsége. A sertéseket klónozva Vajta vegyesen alkalmazta a hagyományos klónozási módszert, illetve az általa kifejlesztett új technikát, amely a hagyományos módszer tizedére csökkenti a költségeket, és jóval könnyebben megtanulható.

Előz az internet Nappal, munkaidőben az összes médium közül az internetet használják a legtöbben az Egyesült Államokban, derül ki az Online Kiadók Szövetsége (Online Publishers Association, OPA) friss felméréséből. A szervezet által összegyűjtött adatokból arra lehet következtetni, hogy az összes médiafogyasztás 17 százaléka a neten keresztül zajlik. A felmérés, amit az OPA megbízásából a Ball State University médiadizájn-központja végzett, egyedülálló volt abból a szempontból, hogy nem bevalláson, hanem követésen alapult. A felmérés készítői naponta 12-13 órán át, ébren töltött idejük 80 százalékában követték a tesztalanyokat, és negyedóránként feljegyezték, milyen médiumot használnak éppen. A kutatás eredményeit más felmérések is alátámasztják: a Pew amerikai kutatóintézet márciusi jelentése szerint 2005-ben összesen ötvenmillió amerikai használta a netet elsődleges hírforrásként, és a hírolvasás volt a harmadik legnépszerűbb a netes tevékenységek között. Egy másik felmérés szerint Amerikában, ahol a kicsik egyre több kütyüvel nőnek fel, a számítógép átvette a vezetést a televíziótól a gyermekes családoknál. Magyarországon a KSH szerint 2006. március végén meghaladta az egymilliót az internet-előfizetések száma, ami 2005 végéhez képest tizenegy százalékos, az előző év azonos időszakához képest harmincegy százalékos növekedés.

Hitler az iWiW-en IWiW-tagok felháborodása miatt június 12-én, hétfőn leszedték a Hitler néven regisztrált, neonáci honlapokat reklámozó regisztrációkat az online közösségi hálózatról - adta hírül az Index. Az egyik, különösen népszerű Hitlernek 842 ismerőse volt, munkahelyeként egy náci párt weboldalát adta meg az adatlapon. Salamon András filmrendező az eset miatt az iWiW-et tulajdonló T-Online-hoz fordult. Simó György vezérigazgatónak írt levele után a Hitler néven regisztrált felhasználókat hétfőn törölték a rendszerből. Az iWiW.hu zárt közösség, csak az regisztrálhat, akinek egy már regisztrált tag meghívót küld. A népszerű oldal felhasználási feltételei szerint "az iWiW Kft. fenntartja magának a jogot, hogy törölje azon felhasználókat, akik bármely más személy nevével, képmásával, e-mail címével vagy más személyes információjával visszaélnek. Minden illegális és megtévesztő felhasználónév törlésre kerül, amint az iWiW tényleges tudomást szerez róluk".

Figyelmébe ajánljuk