Tartalom

Narancs XVIII. évf. 24. szám (2006-06-15)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Könnyű, nyári apokalipszis

Már hónapokkal a választások előtt sem lehetett másról hallani, mint arról, hogy bármelyik erő is nyer, azonnal hozzá kell látni a költségvetés és úgy általában az állam rendbetételéhez.

Belpol

Belpol

Emlékezetes belépő - A Gyurcsány-csomag

Egyelőre bizonytalan a Gyurcsány-csomag piaci értékelése, hétfőn délelőtt még nem tudjuk, hogyan reagál az intézkedésekkel elvben szimpatizáló Magyar Nemzeti Bank. De, ahogy várható volt, fizetni fogunk.

Belpol

Három kakas egy szemétdombon - Szigeti László, a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó igazgatója

A hétvégén parlamenti választások lesznek Szlovákiában. A könyvhetet használtuk fel arra, hogy a szlovák közélet elismert alakjával, számos szlovákiai magyar és szlovák politikus, társadalomkutató és szépíró kiadójával, nem egy köztársasági elnök, miniszterelnök és házelnök egykori s jelenlegi tanácsadójával politizáljunk egy kicsit.

Belpol

A Jóisten faktor - Árvízi költségek

Noha még most is több mint ezer kilométernyi folyószakaszon tart az árvízi védekezés, az idei nagy teljesítmény, a Köröszug és környékén több helyen megcsúszott gát megtartása, s ezáltal három falu megmentése, már megvolt. Az akció költségeit a napokban összesítik.

Belpol

Ne zavard a jogköreimet! - Patthelyzet a főügyészjelölésben

A kormányalakítási viták és az új kabinet körüli parlamenti csatározások után újabb presztízscsata várható: a legfőbb ügyész megválasztása. Míg a köztársasági elnök jelöltje nem tetszik a kormánypártoknak, az ellenzék felsorakozott Sólyom László mögé, aki kész a végsőkig elmenni Horányi Miklós kinevezése érdekében.

Külpol

Külpol

A kisebbik rossz - Peru az elnökválasztás után

Dél-Amerikában továbbra is keresik a receptet a demokrácia, a társadalmi és politikai stabilitás, a gazdasági fejlődés és a szociális igazságosság összeegyeztetésére. Peruban az USA- és szabadpiac-barát Alejandro Toledo nemzetgazdasági szempontból sikeres négy elnöki éve után most nagyot lendült balra a politikai inga, és a szavazók többsége végül a mérsékeltebbnek tűnő jelölt mellett voksolt.

Zene

Zene

Film, színház, muzsika - Michael Radford: A velencei kalmár (film)

Biztos, ami biztos, már a főcím előtt ott díszeleg öles betűkkel szedve a szerző világmárkákkal vetekedő neve: William Shakespeare's The Merchant of Venice. Kevesek kiváltsága az ilyen elsőség, Hitchcockon és Tarantinón kívül hirtelenjében nem is ugrik be senki más, aki ilyen sokra vitte volna a Paradicsommal határos filmiparban.

Zene

A keresztapa találkozik az inkvizícióval - Adrian Rudomin: A harag napja (film)

Múltkor egy Spanyolországról szóló útikönyv értékelését e szép vidék szerelmes-kardozós-partraszállós történelmének azon pontján hagytuk el, amikor a mórok épp befészkeltek. Nem kellett csak egy hét, s máris ott tartunk, hogy a mórok kiseprűzve, itt az ideje a zsidók barackolásának - s mindez csak annyiba tellett, hogy letegyük a bédekkert, és elmenjünk a moziba.

Zene

"Hát élet ez?" - Büchner: Woyzeck (színház)

A kolozsváriak előadása leginkább Woyzeck-tanulmány; Mihai Maniutiu Woyzeckje, a színészeké - egy lehetséges Woyzeck, maradjunk ebben. Persze, ha belegondolunk, nemigen lehet másként, hiszen Büchnernek Woyzeck című drámája nincsen: töredékei vannak, melyek összeillesztésre szorulnak.

Képzőművészet
Trafik
Tudomány

Tudomány

Felsőfokú szolgáltatás - Szakdolgozatipar

Egy elkészült szakdolgozat beköttetése nagyjából 2500 forint, gépelését oldalanként pár száz forintért vállalják - de a más helyett megírt szakdolgozatnak is van tarifája: 120-200 ezer forint. Profi diplomamunka-gyártók tevékenykednek a piacon, rugalmas árszabással, bemutatkozó honlappal és referenciákkal. Ráadásul a csalás a magyar jog szerint legális.

Sport