cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. július 20.

Tudomány

cyberhírek

Hidrogéncella A japán NTT DoCoMo elkészítette a hidrogénalapú mobiltöltő prototípusát. Az első teszteken sikeresen túl van a polimer-elektrolit üzemanyagcella, melynek súlya 45 gramm, kimenő teljesítménye 2 watt. A fejlesztés célja a világ legkisebb üzemanyagcellájának előállítása.

Kalózadók A brit távközlési hatóság (Ofcom) vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen keretek között lehetne legalizálni az mp3-lejátszókhoz kapcsolható kis FM-rádióadók használatát. Az ilyen adók segítségével az autóban vezeték nélkül lehet a hordozható lejátszó zenéjét a hifirendszerre juttatni.

Alvásigény Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg a Chicagói Egyetem egyik tanulmánya. Az elemzés szerint a nők kevesebbet alszanak, mint a férfiak, a napi alvásidő tartama pedig évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek.

Celebritás Az Apple még titkolja, de szabadalomként már bejegyeztette, hogy a következő generációs iPodok menüjében hírességek hangjainak segítségével navigálhatunk majd. Az előadók, albumok és dalok neveit is be fogja olvasni az mp3 lejátszó, feleslegessé téve ezzel a képernyő nézését a menürendszer kezelése közben.

Rákpáncél 'rölt rákpáncélt tartalmazó anyaggal forrasztják össze az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák sebeit. A garnélarák páncéljának szemcséi elektrosztatikusan magukhoz vonzzák a vörösvérsejteket, és gittszerű anyagot alkotnak.

Földhivatal Elkészült Somogy megye digitális térképe. A megyei földhivatalban már ezt a számítógépes adatbázist használják a papíralapú térképek helyett, és ezentúl a tulajdoni lapok is ennek alapján készülnek. Somogy az országban a negyedik megye, amely rendelkezik digitális térképpel.

Műbalhé "Szeparatista magyarok" megsemmisítésére buzdító számítógépes játék ügyében indított hivatalból eljárást a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), bár a román média nagy port felverő tudósításai miatt a fejlesztők már finomítottak a virtuális háborút bemutató szövegen. Az ügyről a bukaresti Cotidianul és az erdélyi Krónika című napilap is beszámolt. Az internetes háború résztvevői a játék használatára vonatkozó magyarázó szövegből megtudhatták, hogy "Traian Basescu román államfő néhány lovasszázadnak parancsba adta, hogy semmisítsék meg a magyar szeparatistákat". A játék kerettörténete szerint a magyarok azért lettek a románok fő ellenségei, mert Nicolae Ceausüescu volt kommunista diktátor 1998-ban meghódítja az Egyesült Államokat, tíz évvel később pedig már az egész Földet uralja. Az őt követő Traian Basescu azonban megígéri, hogy meghódítja a csillagrendszert is. Az intergalaktikus háborúban viszont "az egykori Magyar Köztársaság újjászületik egy bolygón, s kinyilvánítja függetlenségét", emiatt Basescu kiadja a parancsot a magyar szeparatisták megsemmisítésére. A játék tervezői szerint a kerettörténet nem diszkriminálhatja a romániai magyarságot, mert "az egészet csak egy jó viccnek szánták". A CNCD szerint viszont a fejlesztők azokra az előítéletekre alapoztak, amelyekre a legutóbbi romániai közvélemény-kutatások is rámutattak: a románok 80 százaléka jelölte meg a magyarokat a románok legfőbb ellenségeként.

Predesztináció 1400 norvég ikerpáron végzett vizsgálat szerint a genetikai tényezők az eddig ismertnél fontosabb szerepet játszhatnak a kábítószer-fogyasztásában. A kutatók az ikerpárokat fiatal felnőtt korukban kérdezték arról, hogy életük során fogyasztottak-e több mint tíz alkalommal kokaint, marihuánát, ópiumszármazékokat vagy egyéb hallucinogén anyagokat. A kutatók figyelembe vették a függőség szimptómáit is, majd a norvég állam és az Európai Unió támogatásával végzett kutatásokból kapott adatokból becsléseket készítettek a függőség szempontjából jelentős genetikai hatásokra nézve. Kenneth Kendler, a Virginia Commonwealth University professzora, a vizsgálat vezetője szerint az adatok azt mutatják, az esetek 58 százalékában meghatározó szerepe volt a genetikai tényezőknek a függőség kialakulásában - idézte a Wissenschaft Online című német tudományos hírportál.

Földet ért a Discovery A NASA fellélegezhet: sem a Columbia 2003-as tragédiája, sem a Discovery tavalyi malőrsorozata nem ismétlődött meg. Az amerikai űrsikló az előre tervezett időpontban, magyar idő szerint hétfő délután minden gond nélkül landolt Cape Canaveralban - adta hírül az Index. A leszállás egyedülálló volt abból a szempontból, hogy a NASA most először műholdas helyzetmeghatározást is használt a korábbi navigációs rendszer kiegészítésére. Az űrsikló annak ellenére tért vissza sikerrel, hogy a küldetésre már az indulás előtt baljós árnyak vetültek: nem sokkal a július 4-i start előtt a NASA főmérnöke és biztonsági vezetője is túl kockázatosnak tartotta az indítást, és a halasztás mellett kardoskodott.

Tesla-jubileum Horvátok és szerbek együtt ünnepelték Nikola Tesla horvátországi szerb fizikust, feltalálót és villamosmérnököt, a második ipari forradalom egyik tudományos főszereplőjét születésének 150. évfordulóján, kiemelve, hogy a lángeszű tudós egyben a Balkánon oly különösen fontos etnikai türelem jelképe is volt. A feltaláló szülőhelye, a horvátországi Smiljan falu ádáz harcok színtere volt a horvátországi háborúban (1991-95): a horvát erők elhúzódó háborút vívtak itt a helyi szerb lázadókkal. Tesla emlékművét felrobbantották a háború alatt, szülőházát elhanyagolta a nacionalista kormányzat, amely 2000-ig volt hatalmon Horvátországban. A fizikus elektromossággal és mágnesességgel kapcsolatos felfedezéseinek túlnyomó többsége már az USA-ban született: 1884-ben hajózott át Amerikába azzal a céllal, hogy Edisonnal együtt dolgozhasson, ám később pénzügyi viták miatt elhagyta Edisont, és találmányait (háromfázisú dinamóját, transzformátorát és motorját) eladta George Westinghouse-nak. Tesla később saját laboratóriumában dolgozott, és New Yorkban halt meg 1943-ban. A délszláv tudós nevéből származik a mágneses indukció (vagy mágneses fluxussűrűség) SI származtatott egysége: a tesla (jele T) mértékegység használatát a párizsi Conférence General des Poids et Mesures (CGPM) javasolta 1960-ban. (Az új budapesti kiállításról lásd ajánlónkat a Snoblesse-ben).

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.