cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. augusztus 17.

Tudomány

cyberhírek

Kártérítés Lezárulhat a hírhedt fájlcserélő hálózat, a Kazaa pere: a hálózatot üzemeltető cég százmillió dollárt fizet a zeneiparnak kártérítés gyanánt, és legális zeneletöltő szolgáltatást indít. A zeneipar képviselői szerint csak az elmúlt évben húszmilliárd zeneszám kalózmásolatát töltötték le a felhasználók a Kazaa rendszerén keresztül. Jelenleg világszerte több mint 360 webszájtról lehet legálisan zenét letölteni, és több mint hárommillió számból lehet válogatni. A legális letöltési piac tavaly 1,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított.

Égkékségverseny Rio de Janeiro felett a legkékebb az ég - derült ki egy vizsgálatból, amely a Föld húsz pontján elemezte a fény spektrumát. A vizsgálat Anya Hohnbaum nevéhez fűződik: a 27 éves angol kutatónő 72 nap alatt kerülte meg a Földet, miközben a speciális, hordozható spektrométer segítségével elemezte a fényt. Az égkékségi verseny ezüstérmese Új-Zéland, míg a harmadik helyezés az ausztrál Ayers Rocknak jutott. Alig valamivel csúszott le a bronzról az angliai Cornwall.

Golyóálló folyadék Az amerikai Armor Holdings kutatói nanotechnológiai módszerek alkalmazásával olyan folyadékot fejlesztettek ki, amelyet a hagyományos golyóálló mellény rétegei közé töltenek. Amennyiben a folyadékot ütés éri, azonnal megszilárdul. A tervek szerint az újfajta golyóálló mellénnyel már jövőre felszerelik az Irakban szolgáló amerikai csapatokat.

Emberkísérlet Hamarosan egészséges embereken próbálnak ki új gyógyszereket Szegeden. Magyarország még mindig népszerű a gyógyszergyárak körében, mert keveset kell fizetni a kísérletre vállalkozóknak, viszont az orvosok jól képzettek. Az országban 10 helyen működik emberkísérletekre alkalmas kórházi osztály, Szegeden 250 millió forintot költenek a feltételek megteremtésére - adta hírül az Index.

Bioműanyag Polihidroxibutirát - vagyis PHB - a neve annak az anyagnak, amely a természetben is előfordul, és a jövőben egyes, ma használatos műanyagok helyére léphet, különösen, mivel nedvesség hatására széndioxidra és vízre bomlik szét. A PHB-t néhány baktériumfajta termeli mint sejtjeikben lévő energiatárolót. Kémiai tulajdonságait tekintve a PHB polimer, amely végtelen hosszúságú láncmolekulából áll, önmagát ismétlő szerkezeti elemekkel. A biológiailag lebontható anyagot az ulmi egyetem kutatói és a BASF vegyipari cég kutatói közösen hasznosították egy újfajta katalizátor révén. Ennek segítségével a PHB, amely a polipropilén tulajdonságaival bír, egyszerű nyersanyagokból is előállítható. A kutatók úgy vélik, hogy ha sikerül a polipropilént a PHB-val helyettesíteni, akkor azokat a csomagolóanyagokat, hálókat, koffereket, sőt lengéscsillapítókat és számos egyéb tárgyat is, amelyet nap mint nap használunk, az újfajta bioműanyagból lehet majd gyártani.

Lebukások Német nyomozók Mallorcán fogták el az utolsó tagját annak a 11 fős internetes bandának, amely nagystílűen rázta át az online pornóra vágyó felhasználókat. A banda szerte Németországban több mint 200 ezer számlát küldött ki fizetős erotikus oldalak állítólagos felhasználási díját követelve. Kereken 45 ezer címzett valóban ki is fizette a minden alap nélkül kiszámlázott 49 eurót. A holland rendőrség a nigériai Lagosban tartóztatta le annak a bűnözői csoportnak a vezetőjét, mely összesen 2 millió dollárt csalt ki holland internetezőktől e-mailben. A csaló a világ minden részére küldött e-maileket, amelyekben gyors meggazdagodást ígért. A csalássorozattal összefüggésben még februárban 12 nigériait tartóztattak le Hollandiában. A holland hatóságok szerint a bűnözői csoport hetente 140 ezer e-mailt küldött szét a világban. Szakértők szerint ezekkel az úgynevezett nigériai csalásokkal a bűnözők évente százmilliókat keresnek a naiv netezőkön.

Empatikus festészet Brit és amerikai tudósokból álló csapat olyan technológiát fejlesztett, amelynek segítségével a festmények felismerik az emberi érzelmeket, és reagálnak rájuk - adta hírül az Index. A haragos arckifejezésre például elsötétülnek a kép tónusai, az ecsetvonások durvábbak lesznek, míg a boldog szemlélő vibráló árnyalatokat és finom vonalakat lát. A fejlesztők célja, hogy a művészet szerelmeseinek újszerű, interaktív élményt nyújtsanak. A bathi és a bostoni egyetem kutatói által kifejlesztett technológia bármilyen digitális fotót képes festményszerű képpé alakítani. A kiállított műalkotások fölött elhelyezett webkamera rögzíti a szemlélő arckifejezését, amit aztán egy számítógépes program elemez. A legmeghatározóbb szempontok a száj íve, a szemöldök ráncai és a szem nyitottsága, melyek alapján meghatározható a megfigyelő látszólagos lelkiállapota. A festmény az ehhez legjobban illő megjelenést ölti. A fejlesztést nemrég mutatták be egy digitális műalkotásokról tartott konferencián a franciaországi Annecyben.

Pánspermia Elektromos mezők képesek lehetnek arra, hogy mikrobákat és baktériumokat juttassanak a Földről a világűrbe, akár például a Marsra is - véli az amerikai légügyi hatóság egyik villamosmérnöke. Tom Dehel a Science című angol tudományos magazinban megjelent cikkben számolt be arról, hogy számításai szerint a földi atmoszféra elektromágneses mezői szerepet kaphatnak az élet különleges transzportálásában, amelyről a tudósok eddig úgy vélték, hogy csak meteoritok révén lehetséges. Az úgynevezett "pánspermia-elmélet" szerint egy égitestről élőlények szerencsés körülmények esetén kijuthatnak a világűrbe. A primitív létformák ezen elmélet alapján sértetlenül átvészelték az űrutazást, eljutottak a Földre, és itt az élet alapjaivá váltak. Dehel úgy véli, hogy az elméletben foglalt folyamat fordítva is működhet, vagyis a Földről is juthat élet más bolygókra. A mérnök erre a földi atmoszféra mágneses és elektromos mezőinek elosztásából következtetett. A Föld felszíne közelében a gyakori zivatarok miatt ezek a mezők igen erősek lehetnek, de a felsőbb régiókban is vannak olyan mezők, amelyek képesek egy elektromosan feltöltött mikrobát egyre feljebb továbbítani. A tudós szerint az atmoszféra legfelső rétegeiben számtalan ilyen organizmus található, amely alkalmazkodott az ottani kemény életfeltételekhez, és képes szaporodni is. Az amerikai űrprogram során egyébként már kiderült, hogy egyes baktériumok évekig kitartanak a világűrben. Ebben a magasságban már hatása van a napszélnek, amely a világűrből érkezik: a mágneses szférában zajló folyamatokban az elektromos töltéssel még mindig rendelkező mikrobák az úgynevezett magnetoszferikus buborékok révén eltávolodhatnak a Földtől, és eljuthatnak akár a Marsra is.

Figyelmébe ajánljuk