cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. augusztus 31.

Tudomány

cyberhírek

Ûrturista Miközben a profik, az Atlantis űrsikló hatfős legénysége a villámcsapás miatt elhalasztott startra várnak, az űrbe készül a világ első űrturistanője, az iráni születésű, Amerikában élő üzletasszony, Anousheh Ansari is. Találkozni épp nem fognak: a hivatásosok hazaérnek, mire a turista szeptember közepén elindul.

Ûrsör Először jutott be magyar kutató diákok csapata az Európai Ûrhivatal (ESA) súlytalansági repülésére. A gravitációtól rövid időre megszabaduló egyetemisták a SpaceBeernek nevezett fémhab tulajdonságait vizsgálják majd Bordeaux fölött.

"zonréteg Amerikai kutatók szerint nem tágul tovább az ózonlyuk, sőt jó esély van arra, hogy újra vastagodjon az ózonréteg. Az Amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal munkatársai szerint ez leginkább annak köszönhető, hogy betiltották az ózonrétegre legnagyobb veszélyt jelentő aeroszolos dezodorokat.

Oprendszer Világszerte százból mindössze ketten használják a Macintosh operációs rendszerét, és közel 97 százalék Windowst, derül ki a OneStat adataiból. A legnépszerűbb operációs rendszer a Win XP (86,8 százalék), majd a Win 2000 következik (6,09 százalék). A Macintosh piaci részesedése 2,47, míg a Linuxé 0,36 százalék.

Rágógumi A német BASF konszern új, a kórokozókat távol tartó rágógumi piacra dobását tervezi. A cukrot savas, a fogzománcot kilyukasztó anyaggá bontó káros baktériumok elleni Lactobacillus a joghurtban is megtalálható. A Lactobacillus anticaries elnevezésű rágóguminak szájvíz- és fogkrémváltozata is készül majd.

Perelman Nem vette át kedden János Károly spanyol királytól a matematika Nobel-díjának számító Fields-medált a Madridban rendezett nemzetközi matematikai kongresszus nyitónapján Grigorij Perelman orosz matematikus. A különc tudós nem indokolta távolmaradását.

Lázadó blogger Börtönbe kellett vonulnia annak a 24 éves amerikai fiatalembernek, aki nem volt hajlandó együttműködni az esküdtszékkel. Josh Wolfnak saját, webnaplójában nem publikált videofelvételeit kellett volna megmutatnia a törvény képviselőinek, ám ő ezt nem tette meg, és most a rács mögül szemléli a "bloggerek Judith Miller-ügyét". A New York Times újságírónője tavaly azért került börtönbe, mert nem fedte fel egyik informátorának kilétét a bíróság előtt. Az antiglobalista Wolf egyik, a blogon publikált videofelvételén jól látható, amint az amerikai rendőrök igen erélyesen lépnek fel a tüntetők egy csoportjával szemben. Vizsgálat azonban egy másik ügyben indult: feltételezhetően a tüntetők egy csoportja gyújtotta fel az egyik rendőrségi járművet. A tárgyalás során elrendelték, hogy a blogger mutassa be azokat a felvételeit, amelyeket nem publikált blogján, de esetleg segíthetik a felderítést. A blogger azonban ellenállt, és bízott abban a kaliforniai törvényben, mely szerint a médiában dolgozóknak nem kötelességük felfedni forrásukat, átadni fiókban maradt anyagaikat. Csakhogy a hatóságok szerint a kérdéses járművet részben szövetségi pénzből tartották fenn, s ezért szerintük nem a kaliforniai szabályozást kell figyelembe venni, hanem a szövetségit. Ez viszont nem ismeri a médiában dolgozókat védő "pajzstörvényt". Wolf szerint egyébként az ügy nem egy rendőrségi autóról, hanem sokkal inkább a demonstráción megjelent anarchista fiatalok megfélemlítéséről szól.

Etikus őssejttenyésztés Amerikai kutatók rájöttek, hogy a genetikai vizsgálatoknál használt módszerrel gond nélkül előállíthatnak őssejteket, életben hagyva az embriót. A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák régóta végeznek genetikai teszteket az embriókon, és a Nature magazin online kiadásában megjelent írás szerint a beavatkozás alkalmazható az őssejtkutatásban is. Bár az új módszer alkalmazásakor az embrió életben marad, nem biztos, hogy a technika félresöpri az őssejtkutatásokkal kapcsolatos aggályokat, mivel a kinyert sejtek felhasználásakor emberi szöveteket hoznak létre - klónozással, ami etikailag szintén aggályos.

Felszáll az Orion Orion névre keresztelte a NASA a következő nagyszabású űrprojektjében részt vevő űrhajót. Az Oriontól azt várják, hogy a Hold után a Marsra is embert repítsen. Először 2014-ben indul a Nemzetközi Ûrállomásra, majd 2020-ban a következő Orion már a Holdra visz embereket. A Holdon töltött hosszabb idő pedig előkészülete lesz egy későbbi, jóval hosszabb űrutazásnak, melynek végállomása a Mars lehet.

Lefokozás Át kell írni a tankönyveket, mostantól ugyanis nem kilenc, hanem csak nyolc bolygó tartozik a Naprendszerbe. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) prágai konferenciáján 2500 vezető csillagász úgy döntött, hogy az 1930-ban fölfedezett Plútó nem bolygó többé, hanem egy új kategóriába került, ezentúl hivatalosan törpebolygónak kell nevezni. Ebbe a kategóriába számos aszteroida és más égitest beletartozik majd. (Cikkünket lásd a 21. oldalon.)

Google-perek Összesen 61 millió dollárra büntetné a brazil szövetségi ügyészség a Google-t, mert az a kérés ellenére sem adta ki egyes Orkut-felhasználók adatait a helyi hatóságoknak - adta hírül az Index. Ha a kaliforniai kereső továbbra sem hajlandó együttműködni, az ügyészség a cég helyi kirendeltségének bezáratását kezdeményezi a bíróságon. A brazil szövetségi ügyészség Sao Pauló-i hivatala szerint a Google fennhatósága alá tartozó Orkut közösségi szájtot Brazíliában több alkalommal használták bűncselekmények megszervezésére és gyerekpornó terjesztésére. Az ügyészség azt akarja elérni, hogy a bíróság kötelezze a Google-t a bűncselekmények szervezésével gyanúsított felhasználók adatainak átadására. A Google viszont azt állítja, hogy semmit nem követett el: a cég szóvivője a múlt héten azt mondta, a kereső minden olyan kérésnek eleget tett, ami a nem megfelelő tartalom eltávolítására vonatkozott, és átadta a hatóságoknak minden olyan Orkut-felhasználó adatait, akit bűncselekménnyel gyanúsítottak Brazíliában. Az Orkutot, a magyar Iwiwhez hasonló meghívós-ismerősbejelölős szájtot a Google egyik munkatársa készítette szabadidejében, 2003-ban. A kezdeti lelkesedés ellenére a szájt sehol nem lett igazán népszerű, kivéve Brazíliát, ahonnan különös módon a 16 millió felhasználó háromnegyede származik. Eközben a Google pert nyert Hollandiában: a holland gazdák egyik társkereső portálja, a farmdate.nl azt szerette volna elérni, hogy a nevére keresve ne jelenjenek meg szexhirdetések. A Google ennek nem tett eleget, ezért beperelték, az amszterdami bíróság azonban túl általánosnak találta e két szót ahhoz, hogy a Farmdate kizárólagos jogot szerezhessen a használatukra.

Figyelmébe ajánljuk