cyberhírek

  • .
  • 2006. november 30.

Tudomány

cyberhírek

Szárazság Tartományi feltalálói díjat nyertek azok a német tudósok, akik kifejlesztették a vízben is szárazon maradó fürdőruhát. A titkot egy fenékjáró poloska nevű rovartól lesték el, amely életében egyszer jön a víz felszínére. Az új textil négy napig lehet a vízben anélkül, hogy átnedvesedne.

Szonda Az amerikai űrügynökség legsikeresebb szondája, a Mars Global Surveyor (MGS) utoljára november elején adott jelet magáról, a NASA azóta hiába próbálja elérni. Az illetékesek már lemondtak a szerkezetről. Az MGS 10 éves pályafutásával az eddig legtovább működő Mars-szonda.

Robotdarázs Bionikus darazsakkal erősítené hadseregét Izrael: az augusztus közepén véget ért libanoni háborúban felismerték, hogy a mostaniaknál jóval kisebb fegyverekre van szükség. Ezek a bionikus darazsak követhetik, lefotózhatják, sőt akár meg is ölhetik célpontjaikat.

Terminátor Nem csak mikrohullámú sütőt és mobiltelefont tud gyártani a Samsung: a dél-koreai cég elit fejlesztőrészlege, a Techwin olyan harci robotot készített a kormány megrendelésére, amely akár 2-4 kilométeres távolságból is nyomon követi a betolakodót, és ha kell, végez vele.

Gesztusegér A Microsoft olyan szoftvert fejlesztett ki, mely egy egyszerű webkamera segítségével azonosít bizonyos kézmozdulatokat. A programot akár az egér helyett is használhatjuk, ablakokat helyezhetünk át vele, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük őket. A fejlesztést valószínűleg a Különvélemény című film inspirálta.

Szentségtörés A chilei mapucse indiánok bíróság elé szeretnék citálni a Microsoftot, mert a cég véleményük szerint illetéktelenül használta anyanyelvüket. A körülbelül 400 ezer fős őslakos közösség azt nehezményezi, hogy a szoftvercég az engedélyük, sőt tudtuk és megkérdezésük nélkül adott ki honosító csomagot a Windowshoz.

Verekedés a PlayStation 3-ért Nehezen indult be a gyártása, így az első ütemben a tervezettnél sokkal kevesebb PlayStation került a boltokba. Emiatt verekedés, lövöldözés, felbérelt sorban állók, fegyveres rablók kísérik az új játék útját. A múlt héten megjelent Sony PlayStation 3 (PS3) vásárlása körül világszerte szinte tragikomédiába fulladó hisztéria és trükközés alakult ki. Az új játékgépet Japánban lehetett először kapni, márpedig a távol-keleti gamerek már az előző estétől képesek sorba állni, ha kijön egy híres szerepjáték-sorozat (ez történt például akkor, amikor megjelent a Final Fantasy legújabb része). Az viszont még a felkelő nap országában sem volt eddig megszokott látvány, hogy a plázák garázsába kell lehajtani a sorban állók hadseregét, mert már nem férnek el fent. A hírek szerint Japánban és Kínában néhány élelmes üzletember hajléktalanokat bérelt fel, hogy álljanak sorba és vásároljanak fel PS3-akat, hogy a megbízók minimum háromszoros áron adhassák tovább. Egy kaliforniai Wal-Mart hipermarket előtt rendkívül brutális verekedés tört ki, amikor a sorban már órák óta álló embereket arra kérték az üzlet alkalmazottjai, hogy ne az üzleten belül, hanem kint várakozzanak. Kentuckyban egy tévéadó is műsort készített arról, hogy a helyiek sátrakat vertek fel az üzletek előtt, hogy ne fázzanak várakozás közben, ráadásul egy ismeretlen jármű ablakából tüzet nyitottak rájuk. Kaliforniában felfegyverzett bűnözők raboltak el PS3-akat egy Gamestop üzletből, egy, a Grand Theft Auto játékot idéző akció keretében: a rablók négy PS3-at és több Xbox 360-at vittek el a fegyverrel sakkban tartott, riadt eladóktól.

Sikersztori a pandapornó A pandáknak vetített pandaszex is segített abban, hogy idén kétszer olyan sok pandabébi született fogságban, mint tavaly - adta hírül az Index a Xinhua Online nyomán. A pandák párzási kedvén kívántak javítani azok a kínai kutatók, akik néhány éve rendszeresen vetítenek pandák közösülését ábrázoló videókat a fogságban élő fajtársaiknak. Az óriás pandákat régóta fenyegeti a kihalás, elsősorban azért, mert az amúgy is alacsony termékenységi mutatókkal rendelkező egyedek fogságban még kevésbé érzik szükségét a párosodásnak. A pandapornót évekig vetítették a védett pandáknak, és a kutatók szerint ez is közrejátszott abban, hogy mára kisebb baby boom jellemzi a populációt. Kínában ebben az évben eddig 31 pandabébi látta meg a napvilágot, s ebből 28 életképes volt. Tavaly egész évben mindössze 15 pandabébi születését jegyezték fel a kínai szakemberek. A világ többi országában fogságban tartott mintegy húsz panda egyike sem szült ebben az évben.

Újabb Botoxáldozatok Az Amerikai Orvosi Szövetség esettanulmányokkal illusztrált orvosi jelentésben hívja fel a figyelmet a kozmetikai kezelésként alkalmazott, de akár halált is okozó botoxhasználat veszélyeire - adta hírül az Index. A botoxkezelés az Egyesült Államokban az egyik legelterjedtebb ránctalanító kozmetikai eljárás. A kezelés során hígított botulin toxin idegmérget fecskendeznek a páciensbe. A botulizmus klasszikus tünetei: száraz száj, nehéz nyelés, nehéz beszéd, izomgyengeség, dupla látás, hányás, heves hasmenés, előrehaladó izombénulás. Ha a fertőzés kezeletlen marad, megbénulhatnak a karok, a lábak, a törzs, a légzőizmok, és bekövetkezhet a halál. Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában közölt tanulmány szerint az atlantai betegségmegelőzési centrum (CDC) négy olyan esetet regisztrált, amelyben a betegek szervezetébe végzetes mennyiségű botulint fecskendeztek.

Kétes értékű sportteljesítmény A Nemzetközi Ûrállomás (ISS) orosz asztronautája űrsétán hódolt golfszenvedélyének: Mihail Tyurin sikerrel teljesítette az Element 21 golfvállalat által finanszírozott reklámütést - adta hírül az Index. A kanadai golfcég az eseményt új technológiával készült golfütőjének reklámozására használta, Tyurin aranyba öntött prototípussal lőtt az űrbe. Az eseménynek korábban számos kritikusa akadt, mert az ütés zéró tudományos értéket hordoz, kockázata viszont óriási, ugyanis a szabadon engedett golflabda szennyezi az űrt, és ha rosszul találják el, akár az űrállomást is roncsolhatja. Nem ez volt az első űrgolfesemény, a leghoszszabb golfütés csúcsát eddig is egy űrhajós tartotta. Az Apolló 14 űrmisszió keretében a Holdat elérő Alan Shepard 1971-ben két ütéssel is megpróbálkozott. A csekély tömegvonzásnak köszönhetően a labdák több kilométeres távolságban értek vissza a talajra. Most viszont már Tyurin ütése az új csúcstartó.

Figyelmébe ajánljuk