Országos Műszaki Múzeum: Kerék alá tesznek

Tudomány

Túlzás nélkül állítható: a főváros egyik leglátványosabb kiállítása nyílt meg ebben a hónapban: aki használ tévét, rádiót, számítógépet, annak feltétlenül ott a helye.
Túlzás nélkül állítható: a főváros egyik leglátványosabb kiállítása nyílt meg ebben a hónapban: aki használ tévét, rádiót, számítógépet, annak feltétlenül ott a helye.

Meglehetősen zaklatott a műszaki-tudományos eszközök szervezett és tudományos igényű gyűjtésének története - mármint nálunk. Hogy csak egy epizódot emeljünk ki: a háború alatt tizenhárom darab, egyenként tizenöt tonnás vagonban küldték a teljes addigi kollekció anyagát a haza kebelére frissen visszatért Kassára - 1943 novemberében meg is nyílt ott a műszaki múzeum, ám alig egy éven belül odalett Kassa, azután kezdhették az egészet elölről. Azután helyet is talált magának a gyűjtemény (Lágymányoson, a Kaposvár utcában), melyet sokáig csak alkalmilag látogathatott a szigorúan szakmai közönség, mostanra pedig a múzeum átalakításával, a raktárcsarnokok átépítésével hirtelen kellő tér nyílt a sok és sok ezer műszaki berendezés elhelyezésére. A gigantikus tárlat immár az Országos Műszaki Múzeum tanulmánytára nevet viseli: annál is jogosultabb az elnevezés, mivel itt nem csupán zárt készülékházakat láthatunk, hanem többször alkalmunk adódik betekinteni a műszer belsejébe is.

Az első tárlóban néhány kivétellel az áramot nem igénylő berendezések kaptak helyet: szofisztikáltan finom mechanikák és gigantikus mesterművek, rugók, fogaskerekek, lencsék és geodéziai eszközök hevernek előttünk mértéktelen mennyiségben.

A magyar teodolitnak egykor csodájára járt a világ, kaszáltunk az '58-as brüsszeli világkiállításon, mára meg már a gyár sincs meg, ahol mindezt megtervezték és összerakták. Ám búsongani sincs időnk, mivel a míves földgömbök, a páratlan alapossággal kidolgozott csillagászati távcsövek vagy éppen az archív, kis dobozba rejtett 35-ös filmfelvevők hamarosan magukra vonják a figyelmet. Ez utóbbiakból nagyjából kronologikusan - s egyben ez a kiállítás valamennyi szekciójára kiterjedő logikai elv - egész sorozatot állítottak össze: fényképezőgépből pl. több vitrinnyit találunk, a Pajtástól a mai digitális kütyükig gyönyörű ív húzható, s közben olyan csemegék adódnak, mint az egykori Gamma-művek tükörreflexes gépcsodái. Ráadásként a szorgalmas látogató ajándékba megkapja az sztk-keretes szemüveg komplett történeti genealógiáját is - a bátortalan kezdetektől a brutális végkifejletig.

Megtalálja számítását

A ma embere már csak olyan, hogy leginkább annak históriája érdekli, amit maga is gyakorta használ. Nos, a sok-sok számítógépgyakó itt és most alaposan megkapja a magáét. Kezdetnek mindjárt az arcukba tolnak egy Ural-2 csöves (!) számítógépet, amelynek a fele sem férne el egy normál garzonlakásban. A maga idejében közepes teljesítményűnek számító gép ferritgyűrűs és mágnesdobos tárolóegységével, lyukkártyás és mágnesszalagos memóriájával simán elboldogult az alapműveletekkel, ha jókedve volt, a másodfokú egyenletek sem jelentettek problémát (ne röhögjünk, ezzel máris többet tudott, mint embertársaink túlnyomó többsége). Az Ural-2 méltó párja a legendás (és több rezsim által is meghurcolt) Kozma László professzor MESZ-1 fantázianevű nulladik generációs (relés) számítógépe, amely egykoron kifejezetten oktatási célokra készült. Annak idején (támaszkodva a Képes Gábor által írt tárlatvezető füzetre) ezek a monstrumok maguk voltak a megtestesült, legendával és félelemmel övezett orákulumok - a megrendelő papíron adta le a kért műveletet (legyenek azok az épülő Erzsébet híd statikai számításai vagy Tóth Árpád-versek nyelvstatisztikai vizsgálatai), s papíron kapta meg az eredményt, ám a Gépszörnyet sohasem láthatta. A legenda szerint ezen kevesek egyike volt ifj. Simonyi Károly, a híres fizikusprofesszor, aki utóbb már Charlesként a Word és az Excel megalkotása nyomán lett híres és gazdag, s most épp arra vár Csillagvárosban, hogy Farkas Berci nyomdokain, második magyarként kilépjen az űrbe.

Az evolúciós lánc talán sehol sem olyan látványos, mint éppen a komputereknél: egy-két évtized, és máris megkezdődik a személyi számítógépek regnálása: a Sinclair ZX Spectrum és a Commodore-64 nyomdokain megjelenik a Primo, az első magyar PC. A Primo, bár csak fekete-fehér grafikát bírt produkálni és a törtfehér (mocsokszínű) szovjet műanyagból épült háza sem volt éppen vonzó, ennek ellenére vagy kilencezer példányt szereltek össze belőle a sárisápi Új Élet MgTsz-ben. A magyar számítógép ideális kiegészítő perifériái voltak a Junoszty tévék és az MK27-es magnók, ezek segítségével már simán futottak az olyan játékok, mint a Jet Set Willy magyarításaként keletkezett Vili, a bányász. S hogy mindez nem véletlen, azt igazolják azok a kütyük is, amelyeket (lévén egykor COCOM-listásak - emlékszik még valaki e kifejezésre?) úgy csempésztek be az országba az illetékes hivatalos szervek, vagy amelyeket a kreatív ötletkezelés módszerével más gépek darabjaiból (és mások innovációiból) állítottak össze ravasz honfitársaink.

Akad itt persze, ami csak magyar és csak a miénk: Jedlik dinamója, a Pacsirta rádiók, a Cleopatra rádiós erősítők, a BEAG hifik, a Munkácsy Color tévék láttán könnybe lábad az ember szeme, de a csúcs mégiscsak a Katicabogár, amelyet még az 1960-as ipari vásárra készített Muszka Dániel (a magyar kibernetikatörténet másik legendájának, Kalmár Lászlónak a tanítványa). A gyönyörűen formatervezett elektronikus bogár követi a zseblámpa csóváját, megtanulja a fénnyel együtt hallott sípszót, tiltakozik, ha megnyomjuk a pöttyét, és szinte dorombol, ha a hátát simogatják.

Mindez csak néhány item a sok ezerből - jöjjenek, és nézzék meg, különben nehéz pontosan megérteni, miben is különbözik a most a tegnapelőttől.

Bejárat a Prielle Kornélia utca-Szerémi út sarkán, nyitva: K-P és minden páros szombaton 10-től 16-ig

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.