cyberhírek

  • .
  • 2007. február 8.

Tudomány

cyberhírek
MÛHOLD Kísérleti navigációs és helymeghatározó műholdat állított Föld körüli pályára szombaton Kína, három héttel azután, hogy elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes rakétájával.

EBAY Sok száz millió dolláros üzletnek vethet véget az eBay napokban hozott döntése, mely szerint az online aukciós ház megszünteti a virtuális javak kereskedelmét. Az eBay már meg is kezdte a virtuális tételek eltávolítását a rendszerből.

HUBBLE Biztonságos módba állította át a NASA a Hubble űrtávcsövet, miután egy rövidzárlat hazavágta az egyik legfontosabb tudományos berendezést. A maradék műszereket hamarosan újraindítják.

KÖVETSÉG Újabb lakók a népszerű online univerzumban: a svéd kormány a világon elsőként hivatalos külképviseletet nyitott a Second Life-ban, az MTV zenetévé a Laguna Beach sorozat szereplőit formázó avatárokat küldte a második életbe az elmaradozó tévénézők után.

HISZTI A nők menstruációs ciklust kísérő érzelemkitörései evolúciós célt szolgálhatnak, állapították meg amerikai kutatók. A tüszőrepedést megelőző érzelemrohamok a teherbe eséssel állhatnak összefüggésben.

BLOGGER Börtönbe került egy egyiptomi blogger, mert blogján állítólag az iszlámot és Hoszni Mubarak elnököt becsmérelte. Ezért akár kilenc évet is kaphat a 22 éves volt jogi egyetemista.

GERINCVELÕ A gerincvelő nem egyszerűen csak végrehajtja az agy utasításait, hanem az agyhoz hasonlóan önállóan működik - figyelték meg dán és litván neurológusok.

SZENVEDÉLY Az agy egy kevéssé ismert területe lehet felelős a szenvedélybetegségek, így a nikotinfüggőség kialakulásáért. Ha az insulát sérülés éri, az erős dohányosok is egyik napról a másikra felhagynak szenvedélyükkel, és soha többé eszükbe sem jut rágyújtani.

Mi okozzuk a klímaváltozást Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Párizsban tette közzé legújabb jelentését. A szervezet utoljára 2001-ben, azelőtt 1995-ben közölte kutatási eredményeit. Az utóbbi hat év felméréseit összegző jelentés borúlátóbb, mint a korábbiak - adta hírül az Index. A 130 ország 2500 tudósának közreműködésével készült jelentés legfontosabb állítása szerint "nagyon valószínű", hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalt klímaváltozás emberi tevékenységhez köthető. Ez az IPCC terminológiájában 90 százalékos bizonyosságot jelent. Korábban csak a "valószínű", vagyis a 66 és 90 százalék közötti valószínűséget jelző kategóriába sorolták a jelenséget. "Nem kérdezhetjük tovább, vajon mi okoztuk-e? Most tűnt el a kérdőjel, a tudományos bizonyítékok kérlelhetetlenek" - fogalmazott később az egyik ülnök. A felmelegedés jelentős részéért felelős üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 1750 óta emelkedik, és amióta ember él a Földön, nem volt még ilyen nagy. Az átlaghőmérséklet minden kontinensen növekedett az elmúlt száz évben, és az emelkedés csak fokozódik. Ha a mai ütemben folytatódik a globális felmelegedés, az Északi-sark jege annyira megolvad majd, hogy az Északnyugati átjáró akadálytalanul hajózható lesz, és így a New York és Tokió közötti út hétezer kilométerrel megrövidül. A tengerek szintje továbbra is, legalább ezer évig emelkedni fog, még abban az esetben is, ha a világ kormányainak ebben az évszázadban sikerül lassítaniuk a globális felmelegedést, amelyet az üvegházhatást okozó gázok idéznek elő - állapította meg az ENSZ szakértői testülete. A XXI. század hátralevő részében még rosszabb lesz a helyzet. Az IPCC szakemberei hat lehetséges forgatókönyvet vettek figyelembe a hőmérséklet alakulásának becslésekor. A legoptimistább is 1,8 fokos növekedést jósol 2100-ra, a legrosszabb forgatókönyv pedig 4 fokos emelkedéssel számol. A jelentés összhangban áll a magyar szakemberek véleményével. "Teljes mértékben egyet lehet érteni vele, a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a felmelegedés legfőbb oka az ember" - mondta Mika János az Indexnek.

Darwin-nap Darwin-napi megemlékezésre buzdít a Szkeptikus Társaság február 12-én. A szervezet létrehozta a darwinnap.hu-t, amelyen az idei programokról lehet értesülni, cikkek olvashatók az evolúcióról, Charles Darwinról, az evolúciós elmélet megalkotójáról, találhatók könyv- és linkajánlók, és letölthető Darwin A fajok eredete című műve is. Évről évre egyre több helyen rendeznek Darwin-napi programokat. Tavaly 18 országban több mint hatszáz eseményt szerveztek. Idén Magyarország is az ünneplők között lesz. A kezdeményezést az 1992-ben tudósokból, tudomány iránt érdeklődőkből alakult Szkeptikus Társa-ság karolta fel. Az igazi nagy nemzetközi ünnepségre 2009-ben kerül sor: ekkor lesz Charles Darwin születésének 200. évfordulója, és ebben az esztendőben lesz 150 éve annak, hogy megjelent Darwin legismertebb és legjelentősebb műve, A fajok eredete.

Teszteli a légi lézerágyút az USA Az Egyesült Államok légiereje megkezdte a YAL-1A, a lézerágyúval felszerelt Boeing 747 tesztelését - adta hírül az Index. Az új csodafegyver röptében, kevéssel indításuk után képes megsemmisíteni az ellenséges interkontinentális rakétákat, így alapjaiban változtathatja meg a modern haditechnikát. A légierő tervei szerint a YAL-1A és a többi, légi lézerrel felszerelt gép nyolcas alakú pályán kering majd, és ha rakétaindítást észlel, először beméri a célpontot, majd elpusztítja. A pontos menetrendet nem tudni, de elképzelhető, hogy az Egyesült Államok már jövőre hadrendbe állítja a légi lézerfegyvereket.

Tömegoszlatás mikrohullámmal Forradalmian új, randalírozó tömeg szétoszlatására különösképpen alkalmas mikrohullámú fegyver prototípusát mutatták be az Egyesült Államokban, a Georgia állambeli Moody légitámaszponton. A Silent Guardian (Csendes őr) nevet viselő nem halálos fegyver 95 gigahertzes sugarat bocsát ki, amely a ruhán áthatolva égető fájdalmat vált ki, de nem okoz súlyosabb sérülést. A fegyver által kibocsátott mikrohullámú sugár 2-3 másodpercen belül olyan fájdalmat okoz a bőr felszínén, amely 5 másodperc alatt elviselhetetlenné válik, és arra kényszeríti az embert, hogy kilépjen a sugár vonalából. Az új technikát az amerikai hadsereg olyan válságövezetekben tervezi bevetni, mint Irak vagy Afganisztán. Az új fegyver hatótávolsága eléri az 500 métert, vagyis több mint 400 méterrel hosszabb a gumilövedékekénél.

Figyelmébe ajánljuk