Tartalom

Narancs XIX. évf. 06. szám (2007-02-08)

Publicisztika

Publicisztika

Viktor, az engedetlen, Péter, a szabálytalan (A kordonról és a kordonbontásról)

Kedves Narancs-olvasók! Ki ne emlékezne közületek Victor Hugo izgalmas regényére, az 1793-ra? Egy teherhajónak álcázott korvett vitorlázik Angliából a francia partok felé. Fedélzetén parasztnak öltözve a vendée-i felkelés kijelölt parancsnoka. A hajón a tűzmester hanyagsága következtében elszabadul egy ágyú, összezúzza a korvett felszerelését, az üteg többi agyúját. A tűzmester élete kockáztatásával megfékezi az ágyút. A kijelölt parancsnok a Szent Lajos-rend keresztjével tünteti ki a bátor katonát, majd parancsot ad, hogy hanyagságáért lőjék főbe. A hajó kapitánya odasúgja a másodkapitánynak: "Vendée-nak van vezére!"

Publicisztika

Lesz Volt

Hogy ne menjünk vissza Ádámig és Éváig, csak a (villany)kályháig, idézzük fel Kóka János gazdasági miniszter január közepi nyilatkozatát a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramdíjáról: "Saját kiváltságaikat a mi kontónkra védik (...) ők hozzászoktak az utóbbi évtizedekben, hogy ez nekik jár. Én meg azt mondom, hogy ez nekik nem jár. Ez a kedvezmény igazságtalan."

Publicisztika

Szóló

A kordonbontás azért volt, hogy ne kelljen arról beszélni, amiről a miniszterelnök akarja, hogy beszélve legyen. A miniszterelnök, aki persze azt szeretné, hogy arról legyen beszélve, amiről ő szeretné, a múlt hetet végigbeszélte (az ATV-n, Friderikusznál), négy estén szólózott, az ötödiken pedig - kellemes társaságban - rekapitulált, reagált, okos arckifejezéssel kérdésre válaszolt.

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban (A csabai apostol)

A csabai apostol A várban, a Belügyminisztérium régi épületének falán (Országház u. 28.) márványtábla emlékezik arra a 350 fogolyra, akik 1944 végén "sínylődtek a Gestapo fogságában". A rabok negyedét kivégezték, az emléktáblán szereplő nevek közül kettő a futball történetével foglalkozóknak is ismerős lehet.

Egotrip

Legkisebb közös semmis (Vandíj)

Vandíj Ez a furcsa szó nem a tandíjra vonatkozik, nem a vandalizmus díjára; hanem akkor? Éltem, írja J. A., ne unjuk őt, "és ebbe más is belehalt már". Vagy Kosztolányi: hogy annál, ami van, a semmi - ősebb (direkt írtam torzul a sort, értsük). Itt a bökkenő.

Külpol

Külpol

Afrikai Unió: Fegyvertelenül

Alig túlzás azt állítani, hogy a múlt heti addisz-abebai csúcstalálkozónak egyetlen kézzelfogható és egyértelmű hozadéka volt: az afrikai futball nemzetközi évévé nyilvánították 2007-et - abból az alkalomból, hogy 50 évvel ezelőtt alakult meg a földrész labdarúgó-szövetsége.

Belpol

Belpol

Borpiac: Irtani vagy inni

Az Európai Bizottság tavaly júniusi vaskos borreform-javaslatából leginkább az a passzus keltett riadalmat, amely szerint az unió a túltermelési válság és a versenyképesség javítása érdekében 2008-tól hektáronként nyolcezer eurót fizetne négyszázezer hektár európai szőlő kivágásáért - ami elsősorban az új tagállamok szőlészeire gyakorol csáberőt. A Narancs az Alföldön járt utána ennek.

Belpol

Miniportré Gy. Németh Erzsébetről: Helyre igazítják

A felszínen az ő főpolgármester-helyettessége az oka a fővárosi koalíciós huzakodásnak - az MSZP őt akarja, Demszky Gábor viszont semmiképpen sem. (Lásd: Beszédes szeszélyek, Magyar Narancs, 2006. december 7.) Holott egyre inkább úgy fest, személye csak annyiban fontos, hogy a szocialisták vele bosszantják egymást, no meg persze a főpolgármestert.

Belpol

Vízerőmű a hegytetőre: Betonba öntve

Ez az egész arról szól, hogy lehet-e építeni egy 70 méter magas betonfalat, pontosan itt, majd mögéje beszivattyúzni 31 millió köbméter vizet - mondja Takács András. Egy völgyben hangzik el mindez, a dél-zempléni erdők közepén.

Belpol

Bizalmi csapda (Szabados Krisztián, politikai elemző)

A Fidesz környékén még ebben az évben komoly változásokat vár az MDF-nek 2003 óta tanácsokat adó Political Capital (PC) társügyvezetője, aki szerint a múlt pénteki kordonbontás nem komoly politikusokra vall. Úgy látja, ha Gyurcsány következetes marad, visszaszerezheti a bizalmat. (A PC cégportréját lásd: Referenciamunka, Magyar Narancs, 2006. május 25.)

Belpol

Kiszorítósdi az észak-magyarországi lappiacon: Monopoly

Háború zajlik az ország északkeleti régiójában a hirdetési lapokat kiadó cégek között. A kiszoruló kishalak azzal vádolják a dinamikusan terjeszkedő Inform Médiát, hogy visszaél erőfölényével. A bíróság párszor már elmarasztalta a multit, az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Tigris és Paprika

"Hőseink előbb kigúvadó szemmel s csorgó nyállal bámulják az irodai tévé 'erotikus' műsorát, majd a széles közönségrétegek bevonását tűzik ki célul. Üzleti célul...

Trafik

étel, hordó - MÁTYÁS

A hazai vendéglátásban az Igazságos neve hallatán elsőre a belvárosban található cigányzenés pince ugrik be, ami legalább negyven éve kötelező turistalátványosság mindazoknak, akik idegenvezető nélkül ki sem dugják a fejüket szállodai szobájukból.

Trafik

csontzene - Végszavak - III. rész

"Zu spät" - nyögte állítólag kétségbeesetten Beethoven, amikor megérkezett hozzá díszládában a mainzi Schott zeneműkiadó küldeménye: egytucatnyi palack nagyszerű rajnai bor.

Film

Film

A koszos, zajos, szegény mexikói

Alejandro González Iñárritu filmrendező

A Korcs szerelmek, a 21 gramm mexikói rendezőjének új drámája, a tavaly Cannes-ban (beszélgetésünk helyszínén) felfedezett, Golden Globe-nyertes és Oscar-esélyes Bábel csütörtökön startol a hazai vetítőtermekben.

Film

"Ez a kis képbolt a nappalim" (Victora Zsolt galériás)

Egész sor, kortárs képzőművészettel foglalkozó galéria nyílt az utóbbi fél évben: OCTOGON Galéria, Körzőgyár, Inda Galéria... Van egy közöttük, amely egészen más, mint a többi. A Boulevard és Brezsnyev Galéria leginkább egy zsúfolt lakásra emlékeztető találkozóhely, ahol nemcsak nézelődni és vásárolni lehet, hanem üldögélni, zenét hallgatni ("Abbától Zappáig"), beszélgetni is.

Képzőművészet

Képzőművészet

38. Magyar Filmszemle: Cinema veríték

Téblábolok a Mammutban, amikor a moziszinten egy fröccsöntött bocca della veritába botlok, a római eredeti kiköpött mása plasztikból, az alján négy gombbal: polski, deutsch, magyar, english.

Színház

Színház

Idézőjelben - Tasnádi István: Finito (színház)

Rossz memóriájú ember lévén dühödten imádom az idézeteket, a szó szerintieket, a stilárisakat, a színházi palimpszesztet legkivált: semmi bajom tehát azzal a gesztussal, hogy Tasnádi István letörölte a nagy árkus papírról Erdman Öngyilkosát, és ráírta a maga Finitóját, "magyar zombi" alcímmel, versben; és önmagában azzal sincsen semmi bajom, hogy Mácsai Pál rendezése erősen izál: moliére-izál, barokkizál, örkényizál, stilizál, parodizál.

Zene

Zene

Slágerek a mélyből - Frenk: Szívzörejek (lemez)

Néhány évvel ezelőtt feledhetetlen élmény volt, amikor a Hiperkarma dobosa a koncert végén előbújt hangszere mögül, és elénekelte a Raindrops Keep Fallin' On My Head című örökzöldet. A betegesen vékony, őzikeszemű srác ugyanis nemcsak tökéletes előadást, de meglehetősen bizarr látványt is nyújtott. Mintha egy képregényrajzoló fejéből pattant volna ki Rudolph Valentino és a rózsaszín párduc közös nevezőjeként, ám velük ellentétben áradt belőle a muzikalitás.

Könyv

Könyv

Hősi erkölcsi hulla (Válasz Radics Viktóriának)

Õsz óta, nagy részben Kornis Mihály Kádár-filmjei nyomán, nagyon izgalmas, érdekes és fontos vita bontakozott ki a kádárizmus politikai és morális természetével kapcsolatban. Végiggondolva a dolgot egyáltalán nem meglepő, mégis sokan nagyon meglepődtünk, hogy a felkorbácsolódó indulatok igen jelentős része Kornis Mihály ellen irányult, sokkal inkább, mint a ma is legnépszerűbb 20. századi magyar politikus, Kádár János rendszere és módszere ellen.

Könyv

Szimpla-történelem: Romkocsmák az éjszakában

Budapest urbánus kultúrájában új fejezetet nyitott az első, Kazinczy utcai Szimplakert. A Szimplacity Kft. azóta teljes hálózatot üzemeltető, prosperáló vállalkozássá nőtte ki magát, és trendalkotóvá lett - noha mára a Szimplakert a romkocsmahullám egyetlen túlélője a Belső-Erzsébetvárosban.

Tudomány

A Nap és a földi klíma

Tudomány

Bedől a kanyarban

Jól ismert, hogy a földi klíma hosszú távú alakulásában jelentős szerepet játszik a napsugárzás, illetve annak időbeli eloszlása - ám lehet, hogy csillagunk változékonysága a felelős hidegért-melegért.

Lokál

Lokál

A gyerekek és a reklám: Egy lépésre Meseországtól

A kiskorúakat célzó hirdetések állandó vitatémái a fogyasztóvédőknek és a piac szereplőinek. A gyártók a digitális televíziózás előestéjén új tapadási felületeket keresnek, de ősztől épp az általuk szponzorált nonprofit oktatási program nevelhet ki ellenállóbb médiafogyasztókat.