cyberhírek

  • .
  • 2007. szeptember 6.

Tudomány

cyberhírek

MEGLEPETÉS Repülőszimulátort rejt a Google Earth legfrissebb verziója. A Ctrl+Alt+A billentyűkombináció aktiválja a játékot, amelyben egy F-16 és egy SR-22 vadászgépet irányítva navigálhatunk a műholdképek felett.

FOGKEFE A világ egyik legnagyobb fogkefegyártója olyan termékkel rukkolt elő, amely fogmosás közben kijelzőn mutatja, hogyan és hol kell tisztítani a fogat. A cég reményei szerint az intelligens fogkefe karácsonyra slágertermék lesz.

WIKIRAGE Egy most indult weblapon automatikusan frissülő toplistán követhetjük, hogy mely szócikkeket szerkesztik át leggyakrabban a felhasználók a Wikipedia online enciklopédiában. A wikirage.com havi listáját jelenleg egy népszerűnek ígérkező új számítógépjáték, a bioshock vezeti.

VÍRUSTÁMADÁS Vírusos oldalakra mutató blogbejegyzések árasztották el a Google blogszolgáltatása, a blogger.com webnaplóit, miután egy hackercsoport biztonsági rést talált az oldalon. A vírusletöltésre mutató linkek ismert szolgáltatásokra mutató hivatkozásoknak álcázzák magukat.

INGYENNET A korábbi ígéretekkel ellentétben mégsem fedik le drót nélküli internettel Chicago városát. A városvezetés a projekt óriási költségeivel indokolta döntését. Az Egyesült Államokban jelenleg 175 városban működik a település egészét vagy teljes városrészeket, kerületeket lefedő wifi szolgáltatás.

FÉLELEMSZIMULÁTOR Számítógépjátékkal tesztelték a félelemérzet kialakulását brit kutatók: az önkéntesek áramütést kaptak, ha a játékban utolérte őket a ragadozó. A kísérlet eredménye szerint különböző agyterületek felelősek a szorongásért, illetve a pánikért.

LEFOGLALÁS Szerzői és szomszédos jogok megsértésének gyanújával a múlt héten a rendőrség lefoglalta Magyarország egyik legnagyobb bittorrent fájlcsereközpontja, a pof.hu szerverét. A szerver jogvédett anyagokat nem tartalmazott, csak a fájlcserélők öszszekapcsolását szolgálta.

Digitális holdraszállás Az Apollo 15, 16 és 17 Hold-expedíciókon készült több tízezer fotót szkennelnek be és tesznek publikussá az Arizonai Egyetem kutatói - adta hírül az Index a NASA nyomán. Három és fél évtizeden át csak néhány tucat kiválasztott tudós és magas rangú NASA-tisztségviselő láthatta az űrkutatás történetének negyedik, ötödik és hatodik (egyben máig utolsó) holdraszállásán készült felvételeket, az eredeti negatívok a NASA széfjeiben pihentek, miközben a csillagászok csak gyenge minőségű kópiákhoz férhettek hozzá. A fotókról most nagy felbontású digitális másolatokat készítenek és töltenek fel a webre. Összesen több mint 36 ezer fotót érint a projekt: húszezer Hasselblad-technikával készült a felszínen, tízezer a Hold körüli pályán keringve. További 4600 panorámakép és 600 hagyományos, 35 mm-es filmre rögzített fekete-fehér felvétel is nyilvánosságra kerül. A NASA azt reméli, hogy a fotók nyilvánosságra hozatala eloszlatja azokat a széles körben elterjedt összeesküvés-elméleteket, melyek szerint a holdraszállás valójában nem vagy nem úgy történt, ahogyan azt annak idején közölték, az erről szóló film- és fényképfelvételeket pedig a Földön hamisították volna.

Géntérkép Olasz és francia tudósok megfejtették a szőlő genetikai kódját: ez az első gyümölcsöt adó növény, amelynek ismertté vált a DNS-kódsorrendje. A kutatók azt találták, hogy az a gén, amely az emberi egészség számára fontos resveratrol nevű molekulát állítja elő, a kódban többször is megjelenik. Erről a természetes növényi immunanyagról már korábban kiderült, hogy rákellenes hatású, véd a szívinfarktus ellen, és kedvező irányba befolyásolja az élettartamot. A kódban azok a gének is többszörösen előfordulnak, amelyek a jellegzetes borízekért felelnek. A kutatók most azt remélik, hogy képesek lesznek a borok különböző ízváltozatait a gének szintjén megkülönböztetni. A szőlőgenom felderítésére alakult francia-olasz konzorcium egy pinot noir fajta DNS-kódsorrendjét térképezte fel.

Madárinfluenza Matematikai elemzéssel kimutatható, hogy emberről emberre is terjedt már a madárinfluenza vírusa - állítja egy amerikai kutatócsoport. A Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai kidolgoztak egy statisztikai modellt azzal a céllal, hogy egy fertőző betegség felbukkanása után már a kezdeti fázisban megállapítható legyen, veszélyes betegségről van-e szó, illetve járványos méreteket ölt-e. Két olyan esetre alkalmazták modelljüket a seattle-i tudósok, amikor egy-egy családon belül többen is belehaltak a madárinfluenza H5N1 vírusa okozta fertőzésbe. Mindkét eset 2006-ban történt: az indonéziai Szumátra szigetén egy család nyolc tagja vesztette életét az elsősorban madarak között terjedő betegség következtében, Törökországban pedig egy családon belüli nyolc fertőzésből négy végződött halálesettel. A seattle-i kutatók állítják: a kettő közül a szumátrai esetben bizonyítottnak találták, hogy emberről emberre is átterjedt a kór. A madárinfluenza vírusának H5N1 jelű altípusa 2003 óta 322 megbetegedést okozott, és ebből 195 végződött halállal. Járványügyi szakemberek általános véleménye szerint már régóta esedékes egy világméretű influenzajárvány.

Török offenzíva Ötszáz külföldi oldal feltörésével ünnepelték a Török Köztársaság kikiáltásának augusztus 30-ra eső évfordulóját török hackerek - adta hírül az Index. A magyar neten a Hócipő és az Antropos weboldala esett áldozatul az 1923 Türk Grup (www.1923turk.org) nevű csapat ünnepi hangulatának: szerda este Musztafa Kemál Atatürk és egy harsány török katonai induló hangjai várták a hocipo.hu látogatóit. Nem ez az első török hackertámadás magyar oldalak ellen az utóbbi években: tavaly februárban az Ayyildiz nevű hackercsoport törte fel egy budapesti középiskola, Pétervására község, valamint a British Council egyik magyar oldalát, hogy az iszlám tiszteletére szólítsák fel az odalátogatókat. A Hócipő honlapja deface típusú támadásnak esett áldozatul; ez annyit jelent, hogy csak a weboldal nyitólapját változtatták meg a támadók, különösebb kárt ezenfelül nem okoztak akciójukkal.

Figyelmébe ajánljuk