cyberhírek

  • .
  • 2007. november 29.

Tudomány

cyberhírek
MUNKAERÕHIÁNY Megháromszorozódott a betöltetlen álláshelyek száma a globális emiszsziókereskedelemben. Az üvegházhatású gázok kibocsátási kvótáinak globális adásvétele idén 60 milliárd dolláros forgalmat generál. A hároméves iparág gyors növekedése miatt az egész világon súlyos hiány van klímaváltozás-elemzőkből és emisszióbrókerekből.

MARIHUÁNA Kaliforniai kutatók szerint a marihuána egyik összetevője képes blokkolni a mellrák szétterjedését a szervezetben. A kannabidiol mellékhatások nélküli alternatívát jelenthet a gyakran mérgező hatású kemoterápiával szemben, és tudatmódosító hatása sincs.

ÕSSEJTFORRÁS Egy amerikai kutatócsoport szerint a menstruáció során távozó vér gazdag őssejtforrás lehet: a vérből izolált sejtek rendelkeznek az összes, őssejtekre jellemző tulajdonsággal, kilencféle, többek között a zsír-, az izom-, a csont- és az idegszövetet felépítő sejttípus létrehozására is alkalmasak.

TITKOSÍTÁS A német rendőrség képtelen volt feltörni a világ legnépszerűbb internettelefonos és üzenetküldő programja, a Skype titkosítását, ezért nem tudták lehallgatni vélelmezett terroristák beszélgetéseit.

VILLANYAUTÓ A General Motors beszáll a környezetbarát autók versenyébe: a 2010-ben tömeggyártásba kerülő Chevrolet Volt konnektorról tölthető lítium-ion akkumulátorokat használ. Egy feltöltés 5-6 óráig tart, és 64 kilométert tud megtenni vele a jármű, ami majdnem a duplája annak, amennyit egy átlagos amerikai naponta használja az autóját.

ÓRIÁS SKORPIÓ Megkövesedett, 2,5 méter hosszú tengeri skorpió ollóját találták meg egy németországi kőbányában. A Jaekelopterus rhenaniae névre keresztelt állat egy folyóban vagy mocsárban élhetett, a modern szárazföldi skorpiók kihalt vízi őse lehetett.

Az EU ökológiai adóslistája A WWF legutóbbi felmérése szerint az Európai Unió tagállamai az utóbbi 30 évben megduplázták az egész bolygó ökológiai terhelését. Az EU atechnológiai fejlődés ellenére nagyobb mértékben terheli a környezetét, mint amennyire azt az európai populáció növekedése indokolná. Az Európa 2007 - GDP és ökológiai lábnyom című jelentésben a WWF 1971-től három szempont szerint hasonlította össze az uniós tagállamokat: a GDP-ben mért gazdasági fejlődés, az egyes országok erőforrás-felhasználásának az ökológiai lábnyom által mért mutatószáma és az emberi jólét ENSZ-mutatószáma (HDI) alapján. A jelentésből kiderül, hogy csupán egy generációval ezelőtt Európa még ökológiai hitelezőnek számított, ma csak egy 2,6-szer nagyobb bolygó tudná eltartani az emberiséget, ha mindenki úgy élne, mint az európaiak.

Elektronikus könyv Saját elektronikus könyvolvasó eszközt dobott piacra az Amazon.com, a világ legnagyobb online áruháza. Az eladási adatai alapján karácsonyi slágercikknek ígérkező Amazon Kindle kevesebb mint 300 grammot nyom, 6 collos képernyője fekete-fehér és szürke árnyalatok megjelenítésére képes, alacsony fogyasztású elektronikus papír. Háttérvilágítással nem rendelkezik, viszont napfényben is olvasható, és elegendő hetente egyszer feltölteni. A készülékre a beépített, ám csak az USA-ban hozzáférhető mobilinternetes kapcsolaton keresztül lehet könyveket, újságokat és internetes forrásokat letölteni. A Kindle memóriájában mintegy kétszáz kötetre való szöveget lehet tárolni, a háttértár memóriakártyákkal növelhető. A készülék billentyűzettel is el van látva, ezzel szavakra lehet keresni, és jegyzetek bevitelére is alkalmas. Az e-könyv az ismeretlen szavak jelentését a Wikipediáról is le tudja tölteni, és blogokat is böngészhetünk rajta. Az Amazon.com közel százezer könyvet tett megvásárolhatóvá az eszköz által támogatott digitális formátumban, a papírkiadásoknál jelentősen kedvezőbb áron. A digitális katalógusban több ezer oldalas lexikonok és szakkönyvek is szerepelnek. Emellett magazinok és napilapok digitális kiadásaira is előfizethetnek a felhasználók, ezeket reggelente automatikusan letölti a szerkezet.

A hosszú élet titka Amerikai kutatók egy antidepresszáns segítségével jelentősen meghosszabbították egy fonálféregfaj életét - adta hírül az Index a Nature nyomán. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ biológusai a Caenorhabditis elegans nevű, az öregedés vizsgálatában évtizedek óta használt fonálférgen végeztek kísérleteket. Öt év alatt nyolcvannyolcezer hatóanyagot vizsgáltak, és azt figyelték, hogy mely vegyületek lassítják jelentősen az öregedést. A legjobb eredményt az egyik, kereskedelmi forgalomban is kapható antidepresszáns hatóanyaga produkálta: az ezzel kezelt állatok átlagos háromhetes élettartamuk helyett négy hétig éltek. A kutatók szerint a felfedezés fontos lépés az öregedést lassító gyógyszerek fejlesztésében, de nem biztos, hogy a hatóanyag az ember életét is meghosszabbítja. A következő lépésben egereken tesztelik a hatást.

Lovelock: ki fogunk halni Terjedelmes portrét közölt a Rolling Stone James Lovelock brit akadémikusról, akit a Gaia-elmélet tett világszerte ismertté, mely szerint a Föld élőlényként, valamiféle szuperorganizmusként viselkedik. Lovelock nevéhez számos más felfedezés is fűződik, 1957-ben olyan eszközt fejlesztett ki, amely lehetővé tette az ózonlyuk kialakulásáért felelős anyagok nagyon kis mennyiségeinek kimutatását a légkörben. Sokáig a NASA kutatója volt, a Mars atmoszféráját tanulmányozta. Az idős tudós az utóbbi időben mindenki másnál borúlátóbb nyilatkozataival kelt feltűnést klímaváltozásügyben. A felmelegedés mértéke szerinte a duplája lesz annak, mint amit az ENSZ immár Nobel-díjas kormányközi szakértői bizottsága (IPCC) jósol, és ennek hatására az emberiség nagy része, körülbelül hatmilliárd ember egyszerűen ki fog pusztulni a 21. század végére. A "sötét korszak" végére 500 millió túlélőt jósol, akik az északi területeken húzzák majd meg magukat. Lovelock szerint ma márértelmetlen az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, sőt ez még növelheti is a klímaváltozás sebességét. Az ökoextremista tudós nem hisz a megújuló energiaforrásokban sem, korábban azt a meggyőződését hangoztatta, hogy csak az atomenergia állhatja útját a klímaváltozásnak.

Figyelmébe ajánljuk