cyberhírek

  • .
  • 2008. szeptember 11.

Tudomány

Megelőzés A multinacionális cégek 35 százaléka óvatosságból megvásárolja a céget gyalázó doménneveket - derült ki egy kutatásból. Az XYsucks.com címet többek között a Coca-Cola, a Wal-Mart és a Toys R Us is bejegyeztette a saját cégnevére. Madárvédelem Állatvédő szervezetek szerint csak Amerikában évi ötmillió madár pusztul el úgy, hogy éjjel nekirepül a mobil- vagy más kommunikációs hálózatok átjátszótornyainak. Zombihadsereg A megfertőzött, majd külső irányítás alá vont számítógépek - a bothálózatokat alkotó zombigépek - száma az elmúlt három hónapban megnégyszereződött, állítja az internetes bűnözést vizsgáló Shadowserver Foundation. Felmelegedés Már csak 21 gleccser maradt a Pireneusokban, és ezek is eltűnnek még 2050 előtt az éghajlat felmelegedése következtében - állítják spanyol kutatók.
1880 és 1980 között az Ibériai-félsziget legalább 94 gleccserrel lett szegényebb, azóta még 17 elolvadt.

Huligánok Brit etológusok szerint a madarak rivális csoportjai úgy viselkednek egymással, mint két futballcsapat szurkolóinak kemény magjai. Igyekszenek túlkántálni egymást, és gúnyolódnak a másik csoport veszteségein.

Kibocsátás Tiszta szénerőművet építenek a németek, amely képes lesz a föld mélyén eltárolni saját szén-dioxid-kibocsátását. Ez az első olyan erőmű, amely az úgynevezett CCS (carbon capture and storage) technológiát használja.

Párválasztás Az emberek - elsősorban hosszú távú kapcsolataikban - magukhoz, illetve ellentétes nemű szülőjükhöz hasonló megjelenésű partnert választanak - állapították meg pécsi evolúciós pszichológusok.

Depresszió Az idősebb férfiak gyermekeinél magasabb az úgynevezett bipoláris mentális zavarok kockázata - derült ki egy nagyszabású svéd kutatásból.

Nyomkövető A világ legkisebb nyomkövetőjét szerelik fel szexuális zaklatókra Dél-Koreában. A hazai fejlesztésű szerkezet a maga 9 centiméteres hosszúságával, 4 centiméteres szélességével és 2,5 centiméteres vastagságával jóval kisebb, mint a másutt használatos nyomkövetők. Az eszköz jelzi a rendőrségnek, ha viselője tiltott területre lép vagy megsérti a számára előírt kijárási tilalmat. Az igazságügyi minisztérium azt várja a bűnözők bokájára erősített nyomkövetőtől, hogy véget vet az ismétlődő bűncselekményeknek, és megfékezi a szexuális jellegű támadásokat. Első lépésben körülbelül 300, feltételesen szabadlábra helyezett vagy próbaidejét töltő zaklatót jelöltek meg vele. A szexuális bűnelkövetők nyomon követését Florida állam kezdte 1997-ben, mára nagyjából 10 ország jár el hasonlóképpen.

Képmanipulátor Interaktív művészet kategóriában egy olyan eszköz nyerte a Golden Nicát az idei Ars Electronicán, amellyel szellemképeket lehet megjeleníteni mit sem sejtő turisták fényképein. Julius von Bismarck német művész Image Fulgurator nevű eszköze a vaku villanását érzékelve egy töredék másodpercre rávetít valamit a fényképezett tárgyra, a vetítés csak a fényképen látszik, a fotós és a külső szemlélők számára nem érzékelhető. A művész az Image Fulguratorral amúgy láthatatlan feliratot vetített a berlini Checkpoint Charlie híres emléktáblájára, keresztet a Berlinben szónokoló Barack Obama pulpitusára, illetve lángnyelveket a Reichstag egyik ablaka fölé, a nevezetességeket fényképező turisták százait hozva zavarba.

Virtuális tárgyak Japán kutatók fókuszált ultrahanggal szimulálták a tapintás érzetét - adta hírül az Index a BBC nyomán. A Tokiói Egyetem kutatócsoportja olyan számítástechnikai kiegészítőket akar fejleszteni az új találmányból, amelyek láthatatlan, de kézzel jól kitapintható virtuális tárgyakat projektálnak a levegőbe. A technológia azon az elven működik, hogy amikor az ultrahangos átalakítóból kibocsátott hanghullámok interferálnak, olyan fókuszpont jön létre, amelyet szilárd objektumként érzékelünk. Jelenleg a készülék csak függőleges irányban tud kifejteni némi erőt, de a kutatócsoport próbálja áthelyezni az ultrahangos átalakítókat, hogy minden irányból érezni lehessen a tárgyakat, és a fókuszpont erejét is növelni akarják, hogy jobban érezhető legyen a tárgyak kontúrja. Sajnos az ultrahang nem lehet túl erős, mert halláskárosodást okozhat, ami korlátozza a virtuális objektumok keménységét. Az eszközt elvileg a háromdimenziós modellezőszoftverek és a videojátékok is hasznosítani tudják majd, a virtuális tárgyakat mindkét kéz érzékeli, sőt, egyszerre többen is beszállhatnak a játékba.

Új böngésző a Google-tól Új, forradalminak szánt böngészőprogrammal rukkolt elő a Google. A múlt hét óta letölthető Chrome több szempontból is gyorsabb és megbízhatóbb vetélytársainál, ezért belépésével elemzők szerint újraindulhat a böngészőháború. A webböngészők piacán évek óta két program vetélkedik: a Firefox lassan, de biztosan fogyasztja a korábban szinte monopolhelyzetben lévő Microsoft Internet Explorer részesedését. A Google Chrome főleg Google-alkalmazásokon (Gmail, YouTube stb.) látványosan gyorsabb a többi webböngészőnél, és a Google azt is lehetővé teszi, hogy programozók - a Firefoxhoz hasonlóan - önálló kiegészítéseket fejlesszenek az alkalmazáshoz. A Chrome-ban minden megnyitott ablak külön alkalmazásként fut, ezért ha egy oldal lefagy, nem kell újraindítani az egész programot. A Chrome fejlesztői számos, a rivális böngészőprogramokban sikeres újítást is beépítettek az új böngészőbe.

Figyelmébe ajánljuk