cyberhírek

  • .
  • 2008. október 23.

Tudomány

cyberhírek

Mobilzombi 2009 a mobiltelefonos botnetek megjelenésének éve lesz - figyelmeztetnek a Georgia Tech Information Security Center szakértői a jövő évre szóló biztonságtechnikai előrejelzésükben.

Allergia Mobiltelefon burkolata által okozott nikkelallergiára utalhat, ha valakinek a fülén, arcán, netán az ujjbegyén piros, viszkető kiütés jelenik meg - figyelmeztet a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének közleménye.

Villany-porsche Hálózatról lesz tankolható elektromos árammal a Porsche várhatóan 2009-ben bemutatkozó környezetbarát modellje. A sportkupé lelke egy 550 kilogrammos akkumulátor.

Spammermaffia Az internet egyik legnagyobb spammermaffiáját kapcsolta le az FBI. A HerbalKing csoport napi tízmilliárd kéretlen reklámlevelet küldött ki. Az Új-Zélandról irányított szervezet bankszámláit befagyasztották.

Typosquatting A typosquatting az a trükk, amikor valaki olyan doménneveket jegyez be, ahová ismert oldalak címének elgépelésével jut a látogató. A web legnépszerűbb 2000 oldalára 80 ezer ilyen oldal jut, amik reklámokkal vannak telepakolva.

Minirobot A japán játékgyártó Tomy Co. szombaton mutatta be a világon a legkisebbnek számító, hüvelykujj nagyságú sétáló robotot. A Robo Q 3,4 centiméteres, de képes eligazodni akár labirintusokban is.

Cápavér A cápavérben lévő ellenanyagok hatásosak lehetnek a rák elleni küzdelemben - közölték ausztrál kutatók. A cápák immunrendszere hasonlít az emberéhez, ám a cápák vérében lévő antitestek sokkal rugalmasabbak.

Gladiátor Olasz régészek megtalálták az ókori római hős, Marcus Nonius Macrinus sírját, akinek személyét Russel Crowe keltette életre a Gladiátor című filmben.

Rekordmeleg Az idei a legmelegebb ősz az Északi-sarkon a rendszeres mérések kezdete óta, és példátlan mértékben emelkedik a tengervíz szintje a térségben, ahol a kutatók szerint pontosan megfigyelhető a klímaváltozás öngerjesztő hatása. A sarkvidéki hőmérséklet öt Celsius-fokkal magasabb, mint a sokéves őszi átlag. A melegedés oka egyebek között a tengeri jég olvadása; minél kevesebb a jég, annál erősebb a napsugárzás hatása, mert a sugarak nem verődnek vissza a jégről, hanem melegítik a levegőt és a tengervizet, így pedig még több jég tűnik el. Tavaly minden korábbinál több tengeri és szárazföldi jég olvadt el a sarkvidéken: a térség legnagyobb szárazföldjén, Grönlandon 101 köbkilométernyi. Az olvadás miatt csökken a tengervíz sótartalma, és emelkedik a vízszint. Az utóbbi 12 hónapban negyed centimétert, ami ugyancsak példátlan - állapította meg a sarkvidék állapotát harmadik éve monitorozó, 46 tagú nemzetközi kutatócsoport. Az Arctic Record Card című kutatási jelentés szerint a jégolvadás üteme idén némileg alábbhagy, de még így is 34 százalékkal kisebb tengerfelületet borít jég, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlagában. A jelentés szerint a tengerfenékről nagy mennyiségben tör fel a jég fogságából kiszabaduló metán, amelynek üvegházhatása gáz halmazállapotban hússzor erősebb, mint a szén-dioxidé.

Influenzajárvány Ötven százalék az esélye annak, hogy a következő tíz évben influenza-világjárvány, azaz pandémia söpör végig a Földön - mondta Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón. A teljesen új vírus, amely a szakemberek szerint a madárinfluenza és a szezonális humán influenza vírusának egyesüléséből jöhet létre, Magyarországon akár 2,5 millió embert betegíthet meg, akik közül több mint 62 ezren meg is halhatnak. A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben többek között azért hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy öt-tíz éven belül influenza-világjárvány tör ki. Bujdosó László példaként említette az 1918- 19-es spanyolnáthát, illetve az 1968-69-es hongkongi náthát, amelyek miatt több tízmillió ember halt meg. A szakember szerint megfelelő felkészüléssel el lehet kerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon.

Durvul a kampány A Burnout Paradise című, Xbox 360 és PlayStation 3 játékkonzolon megjelenő videojátékban a demokrata elnökjelölt, Barack Obama hirdetéseivel is találkozhat a játékos - adta hírül az Index. A népszerű autószimulátorban óriásplakátok találhatók a pályák mellett, ezeken népszerűsítik Obamát és a VoteForChange.com-ot, ami egyfajta online kisokos az elnökválasztásról. A játék kiadója, az Electronic Arts képviselője megerősítette, hogy fizetett politikai hirdetésről van szó.

Arachnofóbia Brit biológusok arra figyelmeztetnek, hogy a melegedő éghajlat miatt a főleg ételek és növények importjával Európába kerülő egzotikus pókok egyre jobban elszaporodnak a kontinensünkön. A probléma főleg a brit szigeteket érinti, ahol az enyhe telek és a jellegzetes klíma különösen kedvez a trópusi pókok túlélésének. A British Arachnological Society kutatói szerint néhány betolakodó pók, mint az Észak-Afrikában honos Steatoda paykulliana, más néven hamis özvegy már kiterjedt kolóniákban él, és gyakorlatilag honosnak mondható a térségben. A hamis özvegy rokona a hírhedt fekete özvegynek, és hasonlít is rá; még a mérgük is hasonló, bár a hamis özvegyé jóval gyengébb. A másik vészesen elszaporodott, nem őshonos pók Angliában az eredetileg mediterrán vidékeken és a Kaukázusban élő Segestria florentina, amely a legtöbb európai póktól eltérően agresszív, ha fenyegetést észlel, a marása pedig igen fájdalmas. A kutatók szerint a fekete özvegy lehet a következő beköltöző. A tudósok a külföldről érkező élelmiszerek, növények és egyéb áruk szigorúbb ellenőrzését szeretnék elérni, amivel elejét lehetne venni, hogy a már köztünk élő trópusi rovarok mellé újabb fajok érkezzenek.

Figyelmébe ajánljuk