cyberhírek

  • .
  • 2009. július 23.

Tudomány

Büntetés Egy év felfüggesztett börtönre ítélték azt a bloggert, aki tavaly illetéktelenül feltette a netre a Guns N'Roses új albumának egy részét. Az amerikai bíróság arra is kötelezte a férfit, hogy vegyen részt egy digitális kalózkodás elleni hirdetés elkészítésében. AIDS-vakcina Megkezdődnek az első, fejlődő országban kidolgozott AIDS-vakcina klinikai próbái Dél-Afrikában.
Az Egyesült Államokban 12 önkéntessel már az év elején elkezdték a klinikai próbákat, amelyek évekig is eltarthatnak.

Ellencsapás Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete úgy döntött, hogy gyöngybaglyok tenyésztésével támogatja a patkányok által elözönlött Laoszt. A rágcsálók az egész évi rizstermést megsemmisítették az ázsiai országban.

Emberfog Az emberi fogakhoz hasonló kinövések vannak egy hal szájában, amelyet a dél-urali Cseljabinszkhoz közeli tóból fogott ki egy helyi horgász. A lény láttán a halbiológusok is elszörnyedtek.

Élettartam Minden eddiginél hosszabb Japánban a várható élettartam, jelentette be a tokiói egészségügyi minisztérium a 2008-as adatok alapján. A nők 86,05 évre, a férfiak 79,29 évre számíthatnak a szigetországban.

Lopakodó Amerikai kutatók szerint a medvelepkék egyik faja úgy képes elhárítani a denevérek támadását, hogy saját ultrahang kibocsátásával megzavarja a vadászok ultrahangradarját.

Végrendelet A Google új szolgáltatásán, a Health portálon a felhasználók megadhatják, hogy milyen beavatkozásokat engedélyeznek az orvosoknak abban az esetben, ha betegségük vagy sérülésük megakadályozza őket az akaratuk kifejezésében.

Elektrosokk A kínai egészségügyi minisztérium betiltotta az elektrosokk használatát a netaddikció gyógyításában - adta hírül az Index az AFP nyomán. Eddig ugyanis az országban több helyen is sokkterápiával próbálták kezelni a netaddikt szenvedélybetegeket. A leghírhedtebb orvos bizonyos Jang Jongszin doktor, aki a Santung tartománybeli Linjiben kezeli a netfüggőket. Jang pszichotrop gyógyszerek, bentlakásos leszoktató táborok és elektrosokk kombinációjával próbálta leszoktatni pácienseit. A kínai kormány tavaly indított hadjáratot az internetfüggőség ellen, a hatóságok szerint az országban legalább négymillió internetfüggő gyermek él.

Drogkeresők A dél-koreai vámőrség a világon elsőként klónozott kábítószer-kereső kutyákat állított szolgálatba. A 2007 végén egy kanadai drogkereső kutyából klónozott drogkeresők kiképzésük alatt sokkal jobban teljesítettek a természetesen született társaiknál - állítja a dél-koreai vámőrség. A hat klónkutya közül hárman az Incheon nemzetközi repülőtéren dolgoznak, a többit egy-egy nagyvárosban vetették be.

Demográfia Világszerte soha nem látott mértékben növekszik a 65 évnél idősebb emberek aránya, 2017-ben már többen lesznek, mint az 5 év alatti gyerekek - állítják amerikai kutatók. 2008-ban 506 millió 65 évnél idősebb ember élt a világon, ám ez a szám 2040-ig megduplázódik, a teljes népesség 14 százaléka, vagyis 1,3 milliárd ember lesz majd 65 év fölötti a Földön. A jelentés szerint a 80 év fölöttiek korcsoportja, a népesség leggyorsabban növekvő hányada 2008 és 2040 között várhatóan 233 százalékkal növekszik. A változást elsősorban a születések második világháború után megemelkedett száma, másodsorban az időskori halálozási arány csökkenése okozza. A száz évet megélő emberek száma 1950-ben alig néhány ezer volt, ma már világszerte 340 ezer ember él százéves kor fölött, a legnagyobb arányban az Egyesült Államokban és Japánban.

Ember a Holdon A holdra szállás negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal bemutatta a történelmi pillanatot megörökítő restaurált videofelvételeket - a tévéközvetítés alapján. A NASA három évvel ezelőtt jelentette be, hogy elvesztek a holdra szállásról készült eredeti felvételek. A történelmi jelentőségű film úgymond a költségcsökkentés áldozata lett: a felvételek azon a kétszázezer kazettán voltak, amelyeket letöröltek és újrahasznosítottak. Az Apollo által közvetített képeket azonban a tévében is leadták, és ezeket a felvételeket másutt is archiválták. A tévéközvetítést digitálisan feljavították, ebben szerepel a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel is. A felújított felvételek a NASA honlapján is elérhetők.

Nyomkövetés Mobil nyomkövetőkkel vizsgálják a háztartási szemét útját amerikai kutatók. Az első lépésben háromezer, önkéntesek által felajánlott New York-i, seattle-i és londoni háztartási szemétre kerülnek azok a jeladók, amelyek értékes adatokat szolgáltathatnak a hulladék további sorsáról. A kutatók szerint manapság a hulladékkezelés szinte láthatatlan, követhetetlen módon zajlik, a háztartási szemét egy részét elégetik, egy részét elföldelik, egy részét pedig külföldre szállítják a vállalatok. Az MIT kutatói által kifejlesztett kisméretű mobil jeladó bármilyen szeméthez könnyen hozzáerősíthető, korábban ugyanezzel a technológiával figyelték meg Barack Obama beiktatási ceremóniáján a tömeg mozgását.

Figyelmébe ajánljuk