Tartalom

Narancs XXI. évf. 30. szám (2009-07-23)

Publicisztika

Publicisztika

Az leszel, amit megeszel - Tévhitek az élelmiszergyártás hátsó udvarairól

Parasztbűnözők? A hazai élelmiszerek biztonságát vonja kétségbe, különösen a kistermelőktől származó gyümölcsöktől, zöldségektől, húsoktól óvna minket Kun István Hátsó udvarok hentesei - Tévhitek az élelmiszer-biztonságról című cikkében (Magyar Narancs, 2009. június 25.). Azt a - meglátása szerint - tévhitet igyekszik eloszlatni, miszerint a hazai élelmiszer biztonságosabb az importnál.

Publicisztika

A Poplacsek-bírság

Hétfőn ismét nagy napja volt az utóbbi időben megbízhatóan ellenséges magyar-szlovák politikai kapcsolatoknak. Budapesten a parlamenti pártok közös nyilatkozatban szorgalmazták a szlovákiai nyelvtörvény visszavonását, lévén az magyar- és kisebbségellenes. Nemes cselekedet ez részükről - szlovák ügyekben nem is az első, ám a maga nemében (parlamenti összefogás) egyedülálló.

Mihancsik Zsófia

Publicisztika

Fogadatlan prókátorok

A gárdaítélet félreértelmezéseiről

A többször módosított 1978. évi IV. törvény, ismertebb nevén a büntető törvénykönyv (Btk.) két tényállására hívta fel a figyelmet Tóth Mihály büntetőjogász tíz nappal azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet és mozgalmat.

Publicisztika

Beugrási kísérlet

Bár különösebb illúzióink nincsenek e tárgyban, hátha mégis úgy van, hogy összefüggéstelen ostobaságokat beszélve nem lehet választást nyerni, vagy legalábbis nem érdemes. De fogalmazhatunk pozitívan is: a választási győzelemért induló talán nagyobb eséllyel fut neki, ha kérelméhez valamiféle összefüggő világképet is mellékel, mely nem csak a társadalom ideálisnak vélt állapotát skicceli fel, de a realitásokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel is számot vet. (Nem igaz egyébként cikkünk első félmondata: vannak illúzióink.)

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Szenvedélyeink IV. (Robinson Crusoe, avagy egy külkereskedő kalandjai)

p>A nosztalgia manapság a hét főbűnök egyikének számít. Olyasminek, mint a középkorban a falánkság. Bűnösen rossz modornak minősül többet akarni annál, mint amit a saját kora az ember tányérjára tesz. Ilyenfajta falánkság volt a tizenkilencedik század romantikus vágyódása a középkor után. Az egész századot átható neogótikus hevület tárgya egy nyersebb, vadabb és egyszersmind tisztább, őszintébb szenvedélyektől fűtött távoli világ volt.

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A cég örökítése

A gyerekeim egyszer lefutottak egy meredek hegyoldalon. Kiabáltam, hogy vigyázzanak, a lejtő közepe murvás, de csak annál vadabbul futottak. A nagyfiú futott elöl, és esett egy nagyot. Sírva fakadt, de már érkezett a húga, ő is rendesen eltaknyolt. ' is sírni kezdett, de amikor azt mondtam, na látod, hát hiába kiabáltam, durcásan megrázta a fejét, és elindult felfelé, hogy újra lefusson. A fiú csak sírt tovább. Erre (rossz szülői reflexszel) ezt találtam mondani: "Ne sírj, látod, a húgod sem sír már." Mire a kissrác arca egy pillanatra teljesen kitisztult, és így szólt: "Az egy másik gyerek." Majd keservesen sírt tovább.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Árok

Magyar Narancs, 2009. július 16. Tisztelt A szerk.! Ha csak a fele is igaz annak, amit azSZDSZ új vezetőjéről ír,a helyzet eléggé elkeserítő.E hasábokon megszoktuk a száraz iróniát, sőt kedveljük, már-már azért vesszük a Narancsot.

Belpol

Belpol

Háború gebinbe - katonai magánvállalatok - "Hosszú alvállalkozói lánc" - Varga Krisztián politológus, az ELTE ÁJTK Politikatudományi Intézetének előadója

A privatizáció a kilencvenes években elérte a háborúkat. A katonai magánvállalatok szerepe szeptember 11. és az iraki invázió óta dinamikusan nő, az USA már képtelen lenne külföldön offenzívát indítani nélkülük. A szektor működését aggályok és botrányok is kísérik, de a szereplők elkezdték ráncba szedni magukat - állítja a Magyar Külügyi Intézetnél nemrég megjelent tanulmányában a téma kutatója. Több lesz-e a fegyveres konfliktus, ha nyereségorientált nagyvállalatok is részt vesznek bennük?

Belpol

Átalakulás előtt a fővárosi parkolás - Markoló társaságok

Három fővárosi belső kerület - a VI., a VII. és a VIII. - képviselő-testülete úgy döntött, hogy nyílt közbeszerzési eljárással pályázatot ír ki a parkolás üzemeltetésére, mivel szeptember 24-én lejárnak a Centrum Parkoló Kft.-vel tíz évre kötött szerződéseik. Az V. kerület már májusban bejelentette, hogy novembertől a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeletéhez kerülnek a parkolási feladatok.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Égetett bizonyíték: créme brulée

A földkerekség egyik legnépszerűbb desszertje a hazai éttermek étlapján is előfordul. Többnyire a francia nevén (créme brulée) szerepel, vagy épp lefordítva "égetett krém"-ként, esetleg katalán krémként (ezt általában narancshéjjal és fahéjjal ízesítik).

Trafik

étel, hordó - MÛVÉSZ

Ha valakit vagy éppen valamit "művésznek" mondanak, az gyanús. Ilyenkor mintha a fellengzősség szivacsos masszáját gyúrná az örök cseléd, hiszen a "művész" nem az elnevezésen múlik, bár ezt sokan képtelenek elfogadni.

Trafik

mi a kotta? - Főzik és keverik

A legutóbbi alkalommal az Aida hervadatlan népszerűségét méltatta ajánlónk, s mivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon e hét péntekén is (július 24., fél kilenc) Verdi Nílus-parti operája szerepel a műsoron, így hát most tovább taglalható és ecsetelhető akkor megkezdett témánk. A komponistákat Eötvös Pétertől Elton Johnig alkotásra sarkalló, a címszerepben Sophia Lorentől Oláh Ibolyáig oly sokakat felléptető Aida kedveltségére jellemző lehet, hogy nemcsak valóságos operabarátokat, de még regényalakokat is hatása alá von.

Trafik

tévésmaci - A sül simán gútentág

Mit jelent? - kábé így fordíthatnánk le azt a hörgést, amitől Bútorraktár azonnal kijózanodott. Pedig hát, volt miből neki, hiszen egész este őt itatta mindenki, neki kellett mindenkivel "csak még egy" rakit felhajtania, mindenki neki fizetett, még a dizőz is a saját számlájára hozatott fel konyakot az öltözőjébe, amikor Bútorraktár a tiszteletét tette nála.

Trafik

kulthírek

DÍJ Egy-egy horvát, francia, ír, olasz, litván, norvég, lengyel, portugál, szlovák és osztrák író mellett Kommunista Monte Cristo című regényéért Szécsi Noémit illeti meg az Európai Unió irodalmi díja, melyet három év alatt osztanak ki az EU Kultúra programjában részt vevő 34 ország egy-egy fiatal szerzőjének. Az ötezer euróval járó elismerést szeptember 28-án, Brüsszelben adják át. Milyen Európa képe most? című rádiós összeállításával Szabó Zsuzsa, a kiskunfélegyházi Sirius rádió munkatársa lett az Európai Fiatal Újságíró Díj 2009-es pályázatának magyarországi nyertese. GYÁSZ 81 éves korában Oxfordban elhunyt Leszek Kolakowski: 1968-as emigrációja óta többnyire itt élt és tanított a marxizmusból kiábrándult lengyel filozófus. Main currents of Marxism című kötetében kifejtett nézete szerint a sztálinizmus logikus módon következett Marx tanaiból.

Zene

Zene

Musical - TejbeGrease - Szép nyári nap

Alighanem kényelmes és hálás dolog lenne fanyalogni egy kiadósat a "magyar Mamma Mia!" puszta létrejötte felett, ám az igazat megvallva logikusnak, mi több, üdvözlendőnek tűnik számunkra, hogy a Hotel Menthol szövegírói, Bőhm György és Korcsmáros György librettót kanyarítottak a Neoton (Família) máig oly népszerű slágerei köré. A páros által kiötlött történet fikarcnyit sem silányabb vagy szellemtelenebb, mint az ABBA számait felfűző világjáró történet, s Bőhméknek ráadásul még a múltidézést is sikerült főelem gyanánt beépíteniük az építőtáborozó, vagyis a legvidámabb barakkban műparadicsomot szortírozó szocialista ifjúság dalos-táncos sztorijába. Annál sajnálatosabb, hogy a Szép nyári nap mégis épp ezen a ponton billen át a kínos tartományba, mert

Zene

lemez - THE VEILS: SUN GANGS

2006 őszén, amikor megjelent a Veils második nagylemeze, a nemzetközi szaksajtó egy emberként üdvözölte a Nux Vomicát, és itthon se nagyon lehetett elmarasztaló kritikát olvasni. Emlékszem, az est.hu azóta sajnálatos módon megszűnt Könnyű rovatának szokásos év végi összegzésén a személyes top 10-es listámon is szerepelt (a második helyen) ez az eklektikus, keserédes, olykor kibukott anyag.

Zene

Színház - Vízbe fúl - Bánk bán junior

Rendben lenne az a célkitűzés, hogy az ifjabb nemzedék kössön barátságot Katona József Bánk bánjával: lelje föl benne, mi mennyire rímel napjaink össznépi konfliktushalmazára, és ad analogiam gondolkodjék el a megoldáson.

Zene

dvd - A VILÁG KÖZEPE

Én el vagyok idegenedve tőled, te el vagy idegenedve tőlem, mi el vagyunk idegenedve tőletek - ragozhatnánk még, de megteszik helyettünk a kortárs irodalom és a független film nagyjai: Paul Auster (irodalom, film), taps és Wayne Wang (film), taps. Auster és a művészkörökben ugyancsak jól csengő Miranda July (film, irodalom, egyebek), taps, ötletéből Wang forgatott divatosan olcsó, a digitális technika 2001-es vívmányait felmutató produkciót.

Zene

Koncert - Legfőképpen a múlt - Songs Of David Byrne And Brian Eno

David Byrne mindig is jól tudta, hogy mikor kell Magyarországra látogatnia. Először 1981-ben - Talking Heads nevű együttese pályafutása csúcsán - tette, és akkor vagy ötezren táncoltunk rá a Sportcsarnokban. Aztán 92-ben jött - egy évvel a Talking Heads felbomlása után - egy latinos kísérőzenekar élén, és akkor is táncolt, akinek jutott hely a szabadtéri PeCsában. Ezt a táncolást nem véletlenül ismételgetem.

Zene

Kiállítás - Nemzetközivé lett - Robert Capa

Ha egészében nézzük Robert Capának a Magyar Nemzeti Múzeum által nemrég megvásárolt fotóiból - úgy a negyedrészükből - összeállított kiállítást, a leginkább talán az szúr szemet, ahogy a háborúkban a békés pillanatokat, a zűrzavarban az idillt kereste. Spanyol polgárháborús képei között láthatunk letámasztott fegyverük mellett napozó szerelmeseket, lustán divatlapot böngésző milicistanőt. A London bombázása alatt készült felvételeken koros polgárok teázgatnak decensen a légópincében - azt már csak mi tudjuk az egyik teremben folyamatosan vetített életútfilmből, hogy nem sokkal később majd' mindnyájan ott pusztultak, a romok alatt, miközben a haditudósító már messze járt.

Zene

dvd - ADVENTURELAND - KALANDPARK

Jesse Eisenberg 2002 óta igyekszik elveszteni filmbéli szüzességét, amiből olyan fesztiváldíjas kamaszdarabok születtek, mint a Roger Dodger és A tintahal és a bálna. Az Adventureland nagyjából ki is meríti az e műfajjal szemben támasztott követelményeket, sőt a retróhullámra is ráül; '87-es slágerekkel játszik.

Zene

Könyv - A múlt lajstroma és a jelen fílingje - Két könyv a köztérről

Csupán három közös pont van Bob Dent és Sausic Attila között: több mint húsz éve élnek idegen nyelvű és kulturális hagyományú közegben, foglalkozásuk hasonló (írók-újságírók), s az idei ünnepi könyvhéten mindkettőtől megjelent a választott városuk (Budapest és Berlin) közterein fellelhető, döntően szoborba öntött emléknyomokról egy-egy könyv. Más a módszer, a stílus, a nyelvhasználat, a köztérről alkotott vízió, a célközönség - részrehajlás nélkül állítható azonban, hogy az eltérő súlycsoportú könyvek virtuális versenyéből mégis a filigrán kötet, a Magyar Narancs volt szerzőjének műve kerül ki győztesen.

Zene

lemez - NOUVELLE VAGUE: 3

A zenekar saját fejlesztésű szabadalma eddig jól működött: rendre elővenni egy csokornyit a hetvenes/nyolcvanas évek (legfeljebb zenei értelemben) "áldott emlékezetű" fordulójának punk/posztpunk/new wave/ elektropop kincseiből, és alapos bossás-dzsesszes-folkos génkezelésben részesíteni őket. E programra így, papíron legfeljebb egy-két albumot jósolnánk - csodák csodája, ők már a harmadiknál tartanak, s ehhez azért kellett némi áramvonalasítás is.

Zene

DVD/Dokumentumfilm - Kísértethistória - Muszatics Péter: Kádár

"Talán régen hallottak engem" - kezdi a dokumentum-portréfilm címszereplője. S valóban: már húsz éve is elmúlt annak, hogy Kádár János röviddel a halála előtt elmondta hírhedt utolsó beszédét, és hivatalosan véget ért a nevével fémjelzett korszak. Történelmi léptékben persze nem sok ez a két évtized, ráadásul itt van ez a szélsőségesen megosztott politikai légkör, könnyen rávághatnánk, hogy most még se nem aktuális, se nem lehetséges összegezni egy ilyen ellentmondásos személyiség pályáját. Csakhogy nem Kádár figurája az ellentmondásos, legfeljebb a mi viszonyunk az előző rendszerhez.

Zene

könyv - LÁBÁN RUDOLF: TÁNCNAK SZENTELT ÉLET

London legjelentősebb kortárs táncintézményét nevezték el róla (Laban Dance Center), Pozsonyban szobra van, Németországban és Svájcban, ahol koreográfusként és iskolaalapítóként működött, kultuszfigura, Magyarországon viszont, bár anyanyelve volt a magyar, leginkább csak arról a Lábán-írásnak nevezett lejegyzési módról ismerik, amely a kottához hasonló módon rögzíti a koreográfiákat. A L'Harmattan kiadó új tánctörténeti sorozatának köszönhetően most a XX.

Zene

koncert - MACHINE HEAD

Papíron az év egyik legfontosabb koncertjének ígérkezett a tokaji Machine Head-fellépés, hiszen Robb Flynn énekes-gitáros és társai utoljára 1994-ben játszottak Magyarországon. Akkoriban az első lemezükkel (Burn My Eyes) robbantottak éppen nagyon nagyot: a Davidian klipjét súlyos rotációkban játszotta az MTV, aminek köszönhetően a dal a kilencvenes évek egyik legnagyobb metálhimnusza lett.

Zene

DVD - Az ágyból nincs menekvés - Gillian Armstrong: Houdini, a halál mágusa

A szerelem sötét verem - állította egy híres magyar, ez a film pedig (a költői képeknél is körmönfontabb módon) arról kíván szólni, hogy egy másik híres magyar, a gondosan lezárt sötét helyiségeket ugyancsak jól ismerő Harry Houdini (született Weiss Erik) miként esik bele egy ilyen csinos verembe. A furfangos forgatókönyvírók (kettő is van belőlük) úgy okoskodtak, hogy a kínai vizes kínzókamra meg a kényszerzubbonyos felfüggesztés smafu, ellenben a szerelmi szál és az anyakomplexus méltó motorja lehet az új Houdini-filmnek.

Zene

kiállítás - FABRICIUS ANNA

Magyar Szabvány sorozatának folytatásaként szakmák képviselőit fotózta munkahelyükön: tűzoltók a szerkocsi, rendőrök a rendőrség előtt, szobalányok (köztük a művész) szálloda folyosóján, és így tovább. Ez, ugye, sem nem túl látványos, sem túlzottan attraktív.

Színház

Interjú

Színház

"Van vésztartalékom"

Kovács Patrícia színésznő

A Máté-osztályból Egerbe szerződött, majd négy zsúfolt évad után szabadúszó lett. 9 és fél randi, S.O.S. szerelem!, Sztornó - néhány filmszerep; élelmes asszonyka egy bank reklámfilmjében; Natasa a Három nővérben, Vaszilisza az Éjjeli menedékhelyben, Delfin az Asztalizenében - mert a színház a legfontosabb. Kovács Patrícia ősztől a Vígszínház tagja.

Film

Film

"A lemez a zenéért van" - Aidan Baker - Nadja

A Torontóban élő, de átmenetileg Berlinben állomásozó Aidan Baker a kísérleti gitárzene élharcosa. A gitárhangokból szőtt sűrű zajfüggöny a szakterülete, sok-sok lemezén ebből kínál mindig izgalmas ízelítőt. Legismertebb, Nadja nevű formációjával múlt héten adott koncertet a budapesti Ciprusban. Élete párjával, Leah Buckareff basszusgitárossal duóban fürdették meg csengő-bongó hangmasszájukban a kisszámú, ám annál lelkesebb hallgatóságot. A csendes, mosolygós zenészt a koncert előtt kérdeztük.

Film

Kedves Olvasóink!

A múlt heti számunkban megjelent RZA-portrénál egy fontos információval adósak maradtunk: a képet k.kabai lóránt készítette. . .

Könyv
Lokál

Lokál

Munkavállaló diákok - Nem csak a pénz miatt

Szórólapot osztanak a lehúzott ablakon keresztül, kóstoltatnak a bevásárlóközpontokban, közben felelnek, érettségiznek és vizsgáznak. A végzősök már kifelé kacsintgatnak, őket az irodák recepcióin vagy a kávéfőző és a faxgép közötti szakaszon találjuk.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Büntetés Egy év felfüggesztett börtönre ítélték azt a bloggert, aki tavaly illetéktelenül feltette a netre a Guns N'Roses új albumának egy részét. Az amerikai bíróság arra is kötelezte a férfit, hogy vegyen részt egy digitális kalózkodás elleni hirdetés elkészítésében. AIDS-vakcina Megkezdődnek az első, fejlődő országban kidolgozott AIDS-vakcina klinikai próbái Dél-Afrikában.

"Zöld" víz

Tudomány

Az utolsó húzza le maga után

Aligha akad a víznél becsesebb és hanyagabbul használt földi erőforrás. A klímaváltozásra készülve céltudatos önneveléssel mi magunk is szárazságtűrő fajjá válhatunk.

Sport

Sport

IV. Majorbéli Géptalálkozó - Arass, rózsám, arass

"Honnan jössz öcsém, hogy ilyen jól nyomod?" "Onnan, ahol még mindig kézzel kaszálnak." A Szikora Róbertnek öltözött atyafi és a büszke kaszás közötti párbeszédhez hasonló szép meglepetésekkel is szolgált az egyedi hangulatú, nagy múltú keszthelyi Majormúzeumban tartott kétnapos mulatság.

Lélek

Lélek

Metró helyett vízibusz - Götz Sándor gépészmérnök

Fejébe vette, hogy feléleszti az egykor legendás dunai személyhajózást. Társakat gyűjtött maga köré, két éve csak a Duna Express projektnek él. Új hajókat és kikötőket tervez, lehetséges utasforgalmat számlál, és támogatókat keres, mivel szerinte ez nem csupán egy szép álom.