cyberhírek

  • .
  • 2009. augusztus 13.

Tudomány

Hadgyakorlat Fegyverek helyett számítógépek játsszák a főszerepet az idei hadgyakorlatokon Ukrajnában. A válság okán elrendelt takarékosság miatt az ukrán vezérkar számítógépes harci játékokon kénytelen gyakorolni a stratégia fortélyait. Mátrixfaktorizáció A Gravity nevű magyar csapat is tagja annak az együttműködésnek, amely megnyerte a Netflix amerikai DVD-kölcsönző által kiírt programozóverseny egymillió dolláros fődíját, ám győztest még nem hirdettek, mert az eredmény nagyon szoros. Konzolkalóz Tíz év börtönre is ítélhetik azt a héten őrizetbe vett amerikai egyetemistát, aki pénzért törte fel játékkonzolok védelmi rendszerét, hogy másolt játékokat is futtathassanak. Halhatatlanság Egy új brit online szolgáltatás, az Utolsó Üzenetek Klubja felhasználói haláluk után is üzenhetnek e-mailben szeretteiknek, de akár egy későbbi esküvőre is időzíthetnek gratulációkat. Fájlcsere A brit rendőrség letartóztatta az egyik legrégebben üzemelő fájlcsereközpont, a FileSoup üzemeltetőjét, az indoklás szerint filmek letöltéséért.
A nonprofit fájlcsereközpontot régóta támadták a brit szerzői jogvédő szervezetek.

Határozat Az NHH elmarasztalta a UPC-t, mert internet-szolgáltatásán tájékoztatás nélkül korlátozza a fájlcserélők adatforgalmát. A UPC szerint erre műszaki okok miatt, a hálózati torlódások elkerülése végett van szükség.

Halálféreg Kutatókból és tévésekből álló új-zélandi expedíció indul a Góbi sivatagba, hogy megtalálják az Allghoi Khorkhoit, vagy ismertebb nevén a mongol halálférget, amely időtlen idők óta szerepel a helyi legendákban és pletykákban.

Robotalkuszok Brit mérnökök olyan, heurisztikával dolgozó szoftvereket készítettek, amelyek képviselik a vevőt és az eladót is, és szinte emberi beavatkozás nélkül lebonyolítják a vásárlást - adta hírül az ITcafé. A southamptoni egyetemen létrehozott szoftverügynököka felhasználó direkt beavatkozása nélkültudnak tárgyalni mind az eladó, mind a vevő nevében egy termék megvásárlásáról. A Negotiation Ninjas névre keresztelt intelligens programokat ősszel tesztelik először élesben az Aroxo online piactér felületén. A robotügynökök egy sor egyszerű szabályt követnek, a potenciális vásárlóknak mindössze a keresett termék nevét kell bepötyögniük, és nyilatkozniuk kell arról, mekkora árat fizetnének a keresett áruért. A szoftver ezt követően nekiáll szemezgetni az éppen aktuális ajánlatok között. Amennyiben a megadott feltételeknek megfelelő kínálatra bukkan, az eladónak lehetőséget kínál egy testre szabott ajánlat elkészítésére. A vásárló azonnal elfogadhatja vagy elutasíthatja a felkínált lehetőséget, esetleg további tárgyalásra ösztökélheti az ügynököt. Utóbbi esetben a program megvizsgálja az eladó által rögzített további kritériumokat a jobb ajánlattétel érdekében. A folyamat ezt követően egészen addig halad a maga útján, míg a két fél alkut nem köt egymással, vagy valamelyikük ki nem lép a tárgyalásból. Az Aroxo, mely jelenleg főként elektronikai cikkekkel foglalkozik, a karácsonyi vásárlási szezonra már hadrendbe akarja állítani a szoftverügynököket.

Galaktikus szörny A NASA Spitzer űrteleszkópja lenyűgöző felvételt készített egy spirális galaxisról, aminek a belsejében egy óriási fekete lyuk található. A Földtől 50 millió fényévnyire lévő, NGC 1097 jelű galaxis spirál alakú, akár a Tejút, és hosszú csillagkarjai vannak. A galaxis központjában lévő szem egy óriási fekete lyuk, amelyet csillaggyűrű övez. A fekete lyuk hatalmas, tömege körülbelül százmilliószor nagyobb, mint a Napé.

Halál az átnevelő táborban A kínai hatóságok tizenhárom embert vettek őrizetbe annak az internetfüggő fiúnak az ügye kapcsán, akit még a hónap elején vertek halálra a gondozók egy helyi rehabilitációs táborban. A fiú csupán egy napja volt a Csihang Megváltás Kiképzőtáborban, ahová internetfüggésének kezelése érdekében küldték a szülei. Számtalan hasonló tábor létezik az ázsiai országban, amely a világ legnagyobb internetezői táborával bír. Kínában mintegy 338 millió ember használja a világhálót, ebből százmillióan tinédzserkorúak, és nagyjából tízezren nevezhetők függőnek. A netfüggőket Kínában sokáig elektrosokkal, pszichotrop gyógyszerekkel próbálták leszoktatni.

Felhőcsinálók Dán tudósok szerint a természet további átalakításával kellene fékezni az ember okozta globális klimatikus folyamatokat: felhők gyártásával, a napfény visszaverésével csökkenteni lehetne az átlaghőmérsékletet.

Fogpótlás Japán kutatók sikeresen növesztettek fogat kísérleti egereknek. Az alkalmazott technikával elméletileg más elvesztett szerveket is pótolni lehet. Más kutatók korábban már állítottak elő kémcsőben sejttenyészetből új szövetet, amelyet aztán sikerrel ültettek be. A japánok azonban a majdani fog kezdeményét ültették be, amelyből a fog a végleges helyén fejlődött ki. A japán kutatók el tudták érni, hogy a tej-, illetve eltávolított maradandó fog helyére beültetett fogkezdeményből rendes fog fejlődött ki, amely rágásra is alkalmas. A kutatók azt remélik, hogy a technika később alkalmas lesz baleset, betegség vagy öregedés következtében károsodott vagy elveszített szervek pótlására.

Robotláb Elsősorban az idősekre gondolt az a japán robottechnikai cég, amely a Tokió utcáin bemutatott robotlábakkal akar segíteni a nehézkesen mozgókon. A közel 10 kilós szerkezet segédvégtagként könnyítheti meg a nehezen járók életét. Az eszközt olyan szenzorokkal látták el, amelyek a bőrön keresztül olvassák az agyból a láb mozgatására érkező ingereket. A Cyberdyne HAL nevű modelljét a csípőre csatolva kell viselni, és képes megkönnyíteni a gyenge ízületű emberek járását. Japánban különösen nagy szerepet játszhatnak az ilyen irányú fejlesztések, mivel a szigetország társadalma vészesen öregszik. A 128 milliós lakosság egyötöde 65 évesnél öregebb, a következő három évtizedben ez az arány várhatóan a kétszeresére nő.

Figyelmébe ajánljuk