cyberhírek

  • .
  • 2009. október 15.

Tudomány

Napelem Az Amazon.com és a Sony után újabb elektronikai óriáscég rukkolt elő elektronikus könyvolvasóval. Az LG újítása az, hogy napelemmel táplálja az e-könyv-olvasót, ötórányi napsütés elegendő ahhoz, hogy az akku egy teljes napra feltöltődjön. Atomgombelem A missouri egyetem kutatói olyan parányi, pénzérme méretű nukleáris áramforrásokat állítottak elő, amelyek a radioaktív izotópok bomlásakor keletkező energiát alakítják elektromossággá.
A nukleáris elemek akár több száz évig is kitartanak.

Latin Már latinul is elérhető a Facebook közösségi portál, a szolgáltatás ezzel együtt több mint hetven nyelvet támogat. A fanatikus Facebook-felhasználók többek között eszperantó, baszk, vagy akár kelta nyelven is bejelentkezhetnek.

Bérblog Nemcsak a blogokra, hanem a Facebookra és a Twitterre is vonatkoznak az amerikai kereskedelmi hatóság új szabályai, amelyek alapján komoly pénzbüntetést kaphatnak azok a szerzők, akik nem tüntetik fel a posztjaik mellett, hogy azok ellenszolgáltatás fejében íródtak.

Leleplezés Egy olasz tudósnak sikerült a középkorban rendelkezésre álló eszközökkel elkészítenie a torinói lepel pontos mását, amivel szerinte végérvényesen bizonyítható, hogy a Krisztus állítólagos képmását viselő ereklye középkori hamisítvány.

Éntudat Angol kutatók szerint a disznók képesek megtanulni, hogyan juthatnak hozzá ahhoz a táplálékhoz, amit csak egy tükörben látnak. Azonban saját magukat képtelenek azonosítani a tükörképükkel, tehát nincs éntudatuk.

Térfigyelés otthonról Egy brit cég bizarr munkalehetőséget ajánl internetezőknek: jó pénzért bűnözőkre vadászhatnak saját otthonukban, saját számítógépükön figyelve a megfigyelőkamerák által élő adásban sugárzott képeket. A különös ajánlat hátterében az áll, hogy a térfigyelő kamerák képeit nagyon drága megfigyeltetni. A brit Internet Eyes cég pénzt - akár havi ezer fontot - ajánl az önkéntes megfigyelőknek, a megfigyelő kamerák üzemeltetőitől pedig havi húsz fontot kér a szolgáltatásért. Az önkéntes bűnüldözőknek elég rákattintaniuk a képernyőre, ezzel SMS-t küldenek az ügyfélnek, aki ugyanakkor megkapja a képernyőn a kattintás pillanatában rögzített képet is. A szigetországban négymillió megfigyelő kamera működik, ám alig tíz százalékukat követi emberi tekintet. Miközben minden britet átlagosan naponta háromszázszor örökítenek meg a kamerák, a bűnesetek száma nem csökken. Az amatőr bűnvadásznak akkor is pénz jár, ha időről időre beszámol megfigyeléseiről a védelmezett cégeknek, amelyek értékelik a munkáját. A portálon képgaléria is működik: ezen megjelennek az önkéntes térfigyelők által tetten ért letartóztatottak fotói. Jogvédő civil szervezetek szerint ez a rendszer kémkedésre ösztönzi az embereket, és a feljelentők paradicsomává változtatja Nagy-Britanniát.

Adathalászok A kaliforniai, nevadai és észak-karolinai hatóságok az FBI támogatásával 33 embert letartóztattak, banki csalással vádolják őket. Az "Operation Phish Phry" nevű akciót az FBIvezette, az akció a két éve tartó adathalászügy felgöngyölítésének fináléja volt. A nyomozás során több mint száz ember került a hivatal figyelmébe, a 33 letartóztatott mellett húsz további vádlott szabadlábon védekezhet, és még többeket keresnek. Az FBI szerint a banda két amerikai bank, a Wells Fargo és a Bank of America ügyfeleit célozta meg, és Egyiptomból kaptak segítséget. Az egyiptomi bűnözők hamis e-mailekkel az eredetihez nagyon hasonlító hamis oldalakra csalták az áldozatokat, ahol megszerezték banki azonosítóikat. Ezeket felhasználva aztán pénzt utaltak az amerikai bandatagok által nyitott számlákra. Az ügyben Egyiptomban is vádat emeltek 47 ember ellen.

Atombunkerbe költözik a Pirate Bay Egy volt NATO-atombunkerbe költözik a világ leghíresebb fájlcsereközpontja, a Pirate Bay - adta hírül az Index. Bár a bíróság börtön- és pénzbüntetést szabott ki a Pirate Bay üzemeltetőire, a világ legnagyobb és leghíresebb torrentoldala továbbra is üzemel. Miután a svéd szolgáltatókat sikerült csillagászati pénzbírságok kilátásba helyezésével addig fenyegetni, hogy egy sem vállalta a Pirate Bay kiszolgálását, a kalózok új otthona a szó szoros értelmében atombiztos, aCyberbunker nevű holland cég ugyanis egy ötvenes évekből megmaradt egykori NATO-bunkerben rendezkedett be. Saját áramgenerátorral, több tízezer literes ivóvíztartalékkal simán túlélnek egy 20 megatonnás nukleáris robbanást, illetve ízlés szerint biológiai vagy vegyi támadást is az öt méter vastag betonfalak mögött - áll a szolgáltató oldalán. A Cyberbunker vezetője szerint a szerzői jogvédőkkel sem lesz különösebb problémájuk.

Figyelmébe ajánljuk