cyberhírek

  • .
  • 2009. december 3.

Tudomány

Szemléletváltás A skót Johnston Press nemsokára megcsinálja, amivel Rupert Murdoch sajtómágnás eddig csak fenyegetőzött: igaz, kísérleti jelleggel, de fizetőssé teszi hat online kiadványát. Az olvasóknak háromhavi elérésért 5 fontot kell fizetniük. Wikileaks Félmillió, a 2001.
szeptember 11-i terrortámadás napján küldött személyhívó-üzenetet hozott nyilvánosságra a titkos dokumentumok publikálására és kiszivárogtatásra szakosodott weboldal, a Wikileaks.

Rakétaember Marokkó és Spanyolország között a tengerbe zuhant a rakétaemberként ismert Yves Rossy, a svájci légierő volt vadászpilótája. Rossy a testére erősített rakétahajtóművel és egy kétméteres fesztávolságú szárnynyal próbált meg csúcsot dönteni.

Vodkatabletta A szentpétervári műszaki egyetem kutatói olyan új technológiát fejlesztettek ki, amivel bármilyen alkoholos ital por alakúvá alakítható, majd tabletta préselhető belőle. A szárazvodkaa feltalálók szerintroppant praktikus.

Ozmózis Átadták a világ első ozmóziserőművét Norvégiában. Az édes és sós víz keveredéséből energiát nyerő erőművel az állami energiakonszern azt akarja tesztelni, hogy milyen mennyiségben állítható elő energia az édes és sós víz találkozásánál kialakuló nyomásból.

Üzemanyag Napenergia felhasználásával szén-dioxidból és vízből üzemanyagként használható gázt tudelőállítani egy Kaliforniában kifejlesztett új technológia. A szerkezet a fotoszintetizáló növények elvén működik.

Távirányító Megvadult elefántokat megállító eszközt készített egy indiai feltaláló.Az eszközt az ormányos egyik hátsó lábára erősítik, és ha támad az állat, akkor gombnyomásra nejlonszalag csavarodik a másik hátsó lábára.

A legnagyobb hajó Az összes teszten és ellenőrzésen átment, minden próbaút sikeres volt, így december ötödikén a floridai Fort Lauderdale kikötőjébőlelindul első hivatalos útjáraa világ legnagyobb óceánjárója, azOasis of the Seas - adta hírül az Index a Guardian nyomán. A Titanicnál ötször nagyobb hajót Finnországban építették fel a Royal Caribbean International hajózási társaság megbízásából. Az Oasis of the Seas nagyobb, mint az amerikai haditengerészet bármelyik repülőgép-hordozója, és majdnem másfélszer akkora, mint az eddigi legnagyobb utasszállító hajó: a teljes hossza 360 méter, a tömege 225 ezer tonna. 60 méter széles, és a víz alatt 22 méterre nyúlik. A hajó a méreteinél fogva egyszerűen nem fér be a kisebb kikötőkbe, Haitin ezért maga a hajó tulajdonosa építtetett egy új dokkot, míg Jamaicában a kormány az Oasis miatt bővítette ki a sziget legnagyobb kikötőjét. A hajó egyébként kizárólag a Karib-tengeren fog közlekedni, 4-9 napos körutakat terveznek, floridai indulással és érkezéssel, trópusi szigetek érintésével. Az utasok kényelmére felsorakoztatott luxus a Titanicot idézi: többek között tíz úszómedence, golf-, kosárlabda- és műjégpálya, 37 bár és étterem, 42 lift, egy központi park 12 ezer fával és bokorral, továbbá 1380 férőhelyes színházterem van a fedélzeteken. Az Oasis 1,4 milliárd dollárba került.

Földönkívüliek Az ősi marsi élet bizonyítékát, baktériumok nyomait találták meg a NASA kutatói az Allan Hills 84001 kódnevű meteoritban. Az alig kétkilóskődarabot1984-ben gyűjtötte be egy amerikai expedíció az Antarktisz keleti részén, az Allan-hegységben. A korabeli vizsgálatok azt mutatták, hogy a lelet eredetileg a Marsról származik, ahonnan 15 millió éve vált le egy nagyobb meteor becsapódásakor. Évmilliókig keringett az űrben, majd 13 ezer éve ütközött neki a Földnek. 1996-ban nagy vihart kavart a NASA tudósainak bejelentése, hogy a meteorit elektronmikroszkópos vizsgálatakor olyan, alig 20-100 nanométeres fosszíliákat találtak a kőzet belsejében, amelyek földön kívüli eredetű baktériumok nyomai lehetnek. Most a houstoni Johnson Space Centre kutatói az 1996-osnál nagyságrendekkel nagyobb felbontású mikroszkópokkal és fejlettebb műszerekkelismételték mega vizsgálatot, és ismét arra a következtetésre jutottak, hogy a meteoritban található szénalapú fosszíliák és apró mágneses kristályok valóban az évmilliókkal ezelőtti marsi élet nyomai.

Virtuális boncolás Egy svájci orvoscsoport évente körülbelül száz olyan boncolást végez, amelynek során nem nyitja fel a holttestet, hanem háromdimenziós optikai szkennerrel állapítja meg a halál okát. A virtopsziának, azaz virtuális autopsziának elnevezett boncolási eljárás előnye, hogy az eredmények a számítógépen jelennek meg, és a digitális adatok az interneten könnyen eljuttathatók a vizsgálatot kérő intézményeknek, szakembereknek.A rétegfelvételeket készítő tomográf (CT) kimutatja a csontváz sérüléseit és az agykárosodást, a mágneses rezonanciavizsgálat viszont a lágy szövetekről szolgáltat árnyaltabb képeket. A módszert már az amerikai hadsereg is használja.

Nanotechnológia Nanométeres mérettartományba eső irányított mágneses korongokkal sikerült rákos sejteket elpusztítaniuk amerikai kutatóknak - számoltak be eredményeikről a tudósok a Nature Materials című szaklapban. A 60 nanométer vastagságú korongok a laboratóriumi kísérletekben átszakították a ráksejtek membránját, ezáltal önmegsemmisítésre késztették azokat. Az apró korongok vas-nikkel ötvözetből készülnek, mágneses mező segítségével mozgathatók, a rákos sejtek így távirányítással roncsolhatók szét velük.

Gondolatvezérlés Sci-fibe illőimplantátumot tervez az Intelprocesszorgyártó, ami átvenné többek között a számítógépes billentyűzet és az egér funkcióit, vagyis a nélkülözhetetlennek tartott perifériás eszközök helyett a jövőben gondolatokkal vezérelhetnénk a számítógépeket. A technológia a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) alapjain nyugszik, amely az idegi aktivitással öszszefüggésben lévő hemodinamikus választ méri az agyban vagy a gerincvelőben, és manapság mindennapos vizsgálatnak számít. A kutatók úgy vélik, tíz-tizenöt éven belül megtörténik az élő szövet és a mesterséges anyag technológiai konvergenciája. Tudósoknak már korábban sikerült egy molylepke szemével és agyával robotot kormányozniuk, a Toyota pedig agyhullámokkal vezérelhető kerekes széket épített.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?