cyberhírek

  • .
  • 2009. december 10.

Tudomány

Térhatás A FIFA bejelentette, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon huszonöt meccset térhatású kamerákkal is felvesznek majd, azt viszont még nem döntötték el, hogy a térhatású videókat élőben is közvetítik-e. Youtube A YouTube a filmkölcsönzés után újabb fizetős szolgáltatással próbálja feldobni a nem igazán nyereséges videómegosztót. A terv egy olyan online tévécsatorna beindítása, ahol a legfrissebb tévéshow-k és sorozatepizódok nézhetők meg közvetlenül az első vetítésük után. Lekapcsolás Érvénytelen, illetve nem létező azonosító számok miatt milliós nagyságrendben tiltottak le mobiltelefonokat Indiában hatósági parancsra.
A beavatkozást azzal indokolták, hogy terrorista csoportok ilyen készülékekről vezénylik támadásaikat az ország területén.

Halálkultusz A Facebook közösségi portálon tinédzsereket öngyilkosságra buzdító csoport után nyomoz a hongkongi rendőrség. A nyomozás azt követően vette kezdetét, hogy egy 15 éves fiú - a csoport tagja - kivetette magát az ablakon.

Ûrsör Egy japán sörgyár és a japán űrkutatási hivatal összefogásávalelkészülta világ első űrsöre. A Sapporo Space Barley nevű sört kizárólag olyan árpa felhasználásával főzték, aminek a magjai korábban öt hónapot töltöttek a nemzetközi űrállomás fedélzetén.

Pornókutatás Egy kanadai kutatócsoport hiába keresett, nem talált olyan huszonéves tesztalanyokat, akik még soha nem néztek pornót. Az önkéntesekre egy pornófogyasztással kapcsolatos pszichológiai kutatás kontrollcsoportjaként lett volna szükség.

Rákvakcina Az amerikai Harvard Egyetemen kísérleti állatok bőre alá körömnyi méretű szerkezetet ültettek be, amely folyamatosan a ráksejtek elleni harcra serkentette az immunrendszert. Az állatok közel fele teljesen daganatmentessé vált a kezelés hatására.

Klímacsúcs Közös vezércikkben szólította fel a klímaváltozás elleni küzdelemre a világ vezetőit 45 ország 56 napilapja hétfőn. A koppenhágai ENSZ-klímakonferencia nyitó napjára időzített akciót a londoni The Guardian kezdeményezte, és Európa mellett Ázsiából, Afrikából és az amerikai kontinensről is csatlakoztak hozzá lapok. A végül húsz nyelven - így arabul, oroszul és kínaiul is - elkészült szöveget több mint egy hónapon keresztül egyeztették a szerkesztőségek egymást között, és sokan a szokásos gyakorlattól eltérően a lap címoldalán közölték. A közös vezércikk szerint "a klímaváltozás veszélyei egy nemzedék óta érezhetőek, most pedig már a tények is magukért beszélnek: az utóbbi 14 évben 11-szer dőlt meg az éppen aktuális melegrekord, a sarki jégtakaró olvad, a tavaly végbement olaj- és élelmiszerár-robbanás pedig ízelítőt adott a jövőben várható borzalmakból. Tudományos körökben ma már nem arról vitáznak, hogy vajon az emberi tevékenység okolható-e a változásokért, hanem arról, hogy mennyire kevés időnk maradt a károk minimalizálására. Mindennek ellenére a világ mostanáig erélytelenül és kelletlenül reagált a kihívásra."

Ehető gyapot Amerikai kutatóknak sikerült a gyapot magjában lévő mérget semlegesíteniük, ezáltal pedig élelmiszerként fogyaszthatóvá tenniük a növényt. A fehérjében gazdag magok fontos eszközként szolgálhatnak az éhezés legyőzésében. Tudósok szerint a jelenleg termesztett gyapotmennyiség elég fehérjét tartalmaz ahhoz, hogy 500 millió embert tápláljanak vele. Eddig csak a hántolt gyapotmag volt alkalmas emberi fogyasztásra, ugyanisa hántolatlan a gosszipolnevű mérget tartalmazza. Az ötvenes években sikerült gosszipolmentes gyapotot előállítani, a mérget termelő gén nélkül azonban a növény védtelenné vált a rovarkártevőkkel és a betegségekkel szemben. Ezúttal azonban sikerült olyan eljárást találni, amelynek során csak a magban lévő méreg tűnik el, a növény többi részén pedig megmarad a védettséggel együtt.

Adatgyűjtés Az Electronic Frontier Foundation (EEF) civil jogvédő szervezet beperelthat amerikai állami intézményt, köztük a CIA-t, az igazságügyi minisztériumot, valamint a belbiztonsági minisztériumot, mert nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen szabályok alapján, milyen eljárási rendben használják fel a közösségi oldalakon szerzett információkat nyomozások, adatgyűjtés és megfigyelési akciók során - adta hírül az Index. Az EFF szerint a kormányzat időnként bizonyítékként használja fel a közösségi oldalakról szerzett adatokat, ám nem tisztázott, hogy milyen módon teszi ezt. A szervezet szerint fontos a nyilvánosság e kérdésben, mivel épp most folyik egy olyan törvény előkészítése, mely az eddigieknél komolyabban védené a közösségi oldalak felhasználóinak személyiségi jogait. Egy frissen napvilágot látott adat szerint az USA egyik legnagyobb mobilszolgáltatója egy év alatt több mint 8 milliószor adott ki kormányzati szerveknek az előfizetőihez kapcsolódó GPS-adatokat.

Karbonadó A középkori búcsúcédulákhoz hasonlította a szén-dioxid-kibocsátási jogokat James Hansen amerikai tudós, aki szerint az emissziós kereskedelem rendszere teljesen elhibázott, helyette a karbonadó bevezetése jelentené a megoldást. A NASA Goddard Ûrkutatási Intézetének igazgatója már 1988-ban felhívta az amerikai kongresszus figyelmét a klímaváltozás jelenvalóságára. Hansen most azt reméli, hogy a koppenhágai klímacsúcson nem születik megállapodás, hiszen a tárgyalások "egy alapjaiban hibás rendszer" részleteiről folynak. A tudós szerint eredmény akkor lenne elérhető, ha közvetlenül megadóztatnák a szén-dioxid-kibocsátást, így a környezeti terhelés költsége megjelenne az árakban, és visszafogná a fogyasztást.

Nanohóember A hajszál vastagságának csak az ötödét teszi ki az a hóember, amelyet brit tudósok készítettek a nanotechnológia eszközeivel. A világ legkisebb hóembere 0,01 milliméter széles, és két apró óngyöngyöcskéből áll, amelyeket platinával hegesztettek egymáshoz. A hóember mosolyát koncentrált ionnyalábbal kanyarították az arcára, szemet és orrot is formáltak neki a nyugat-londoni Országos Fizikai Laboratóriumban (NPL).

Figyelmébe ajánljuk