cyberhírek

  • .
  • 2010. január 28.

Tudomány

Adománygyűjtés Bill Gates is megjelent a Twitter mikroblog-szolgáltató felhasználói között, hogy a haiti földrengés túlélőinek való adakozásra buzdítsa a bloggereket. A Twitteren egy nap alatt 160 ezer követőt toborzott a Microsoft alapítója. Segélyvonal A magyar mobilszolgáltatók elindították a 1749-es hívószámot, amellyel a HAITI szót sms-ben beküldő ügyfelek 200 forintot adományozhatnak az UNICEF-nek, amit a szervezet a haiti túlélők segélyezésére használ fel. Trónfosztás Megfosztották első helyezésétől a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által kiírt "Az év természetfotósa" verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat. Kisbolygók Újabb hat magyar felfedezésű kisbolygó nevét fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió.
Az objektumok mostantól többek között Arany János és Jókai Mór neveit viselik.

őstulok A négy évszázada kihalt őstulok visszatenyésztését tervezik olasz tudósok. Az állat brutális erejét és elefántszerű méretét Julius Caesar is dicsőítette A gall háborúk című művében. Az őstulok sok őskori barlangrajzon is szerepel.

Nemvizsgálat Egy vérből végezhető új holland teszttel az ultrahangos módszernél korábban, már a várandósság korai időpontjában nagy biztonsággal megállapíhatóvá vált a magzatok neme.

Vírusszörf A vírusok meghökkentő, a feltételezettnél sokkal gyorsabb terjedési módját fedezték föl brit kutatók. Kiderült, hogy a vírusok képesek "átugrani" a fertőzött sejteket, és így hamarabb meg tudnak fertőzni újabb, még egészséges sejteket.

Futó robot Német kutatók olyan futó robotot fejlesztettek ki, amely rugalmasan képes váltogatni járásmódjait. A Max Planck Intézet, a Bernstein Számítógépes Idegtudományi Központ és a Göttingeni Egyetem szakértői közösen hozták létre a hatlábú szerkezetet, amely a rovarokéhoz hasonló mozgásokra képes. A robot aszerint váltogatja járásának módjait, hogy éppen gyorsan vagy lassan kell másznia, vagy például egy akadályt kell leküzdenie. A futó robot kifejlesztésénél a kutatók egy, az embernél és az állatoknál működő elvet követtek, mely szerint a folyton ismétlődő mozgásokat - mint például a járás vagy a légzés - kis idegrendszeri egységek irányítják. Mivel a gép felismeri a lejtésszög és a legmegfelelőbbnek bizonyult mozgástípus közti összefüggést, hasonló terepen legközelebb már azonnal ki tudja választani a megfelelő járásmódot. A kutatók középtávú célja, hogy olyan robotot építsenek, amely emberi ellenőrzéstől függetlenül képes működni.

Olcsóbb e-könyv A Kindle e-olvasóval és a világ legnagyobb webáruházával a háttérben az elektronikus könyvek piacán jelenleg piacvezető Amazon új akciójával egyszerre üzen hadat a hagyományos, papíralapú könyvek piacának és a feltörekvő elektronikus konkurenciának. Egy könyvesboltban megvett könyv árából általában 30-35 százaléknyi jutalék kerül a könyv kiadójához vagy magánkiadásnál magához a szerzőhöz. Az Amazon ezt a jutalékot most 70 százalékra emeli, ha a kiadó vagy a szerző vállalja, hogy elektronikus verzióban a könyvnek legalább 20 százalékkal olcsóbbnak kell lennie, mint papír formában.

Nano-versenyautó Amerikai nanotechnológusok néhány molekulából összeszerelték a világ legkisebb versenyautóját - adta hírül az Index a LiveScience nyomán. A texasi Rice Egyetem kutatómérnökei a gyorsulási autók, dragsterek után nanodragsterneknevezték ellegújabb művüket. A kutatócsoport James Tour vezetésével már többször rakott össze molekulákból autószerű nanoszerkezetet, amit el is tudtak indítani, de a mostani alkotásuk felülmúlja a korábbiakat. A nanodragsteren a fenil-etilén alvázhoz hátul két nagy széngömb csatlakozik, elöl viszont a hátsóknál rövidebb tengelyekre szerelt karboránkerekeken gurul a járgány, hő és elektromos mező hatására. Az új nanoautó óránként 0,014 millimétert halad, ami nem rossz eredmény egy olyan járműtől, ami ötvenezerszer vékonyabb az emberi hajszálnál. A nanoautók építése nagyon jó terep nanorobotok és más nanoelektronikai szerkezetekben használt technológiák teszteléséhez.

Bioakkumulátor Kólával tölthető környezetbarát mobiltelefon-akkumulátort tervezett egy londoni egyetemista, aki szerint ötlete azért nem keltette fel a gyártók érdeklődését, mert az ilyen eszközöket túl futurisztikusnak találják. Cseng Daizi a Central Saint Martins College of Art and Design képzőművészeti iskola szakdolgozataként olyan, biológiailag lebomló akkumulátort tervezett, amely a hagyományos lítiumionos elemekhez képest négyszer tovább bírja, kimerülésekor pedig mindössze víz és oxigén marad hátra. A környezetbarát telep az üdítőital cukortartalmából enzimek segítségével generál elektromos áramot. A bioelem prototípusa ígéretesnek tűnik, de a mobilgyártók még nem tervezik a kólával töltött elemek és akkumulátorok gyártását.

Fogorvosi plazma Alacsony hőmérsékletű plazmasugarakkal néhány másodperc alatt nagyon hatékonyan és fájdalommentesen kiirthatók a fogakat megtámadó baktériumok - állapították meg német tudósok. A baktériumok vékony filmréteget hoznak létre a fog felületén, megtámadják a fogzománcot, majd azon átjutva a fog anyagában tenyésznek tovább. Az eredmény a lyukas fog, aminek a kezelése körülményes és fájdalmas fúrással jár. A plazmakezelés azonban hatékonyan és fájdalom nélkül kiirtja a baktériumokat, és a már megfertőzött szövetet is elpusztítja, így a német kutatók szerint előbb-utóbb átveheti a fogorvosi fúró szerepét, és a megelőzésben is nagy szerepet játszhat.

Figyelmébe ajánljuk