cyberhírek

  • .
  • 2010. április 22.

Tudomány

Pornóvírus Egy új típusú vírus fájlmegosztó oldalakon fertőzi meg áldozatait, és közzéteszi netes tevékenységüket, majd pénzt kér az eltüntetéséért. A gyanú szerint a program mögött egy hosszabb ideje tevékenykedő bűnszervezet állhat. copyright-bukta A számítógép-kalózkodásnak az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásait vizsgáló számvevői hivatal nem talált bizonyítékokat a jogvédők által emlegetett milliárd dolláros veszteségekre.
Ez gyökeres fordulatot hozhat a fájlcserélők és a szerzőijog-védők között zajló számháborúban.

Twitterkönyvtár A washingtoni Kongresszusi Könyvtár dokumentumgyűjteményébe kerül az a több milliárd twitteres üzenet, amelyet a mikroblog-szolgáltatás elindítása óta közzétettek. Az elektronikusan archivált bejegyzésekkel kutatók újra föleleveníthetik a fontosabb eseményekről folytatott vitákat.

Játéktilalom A dél-koreai kormányzat aggódik a fiatalok egészsége és káros életmódja miatt, ezért éjszakára betiltotta az online játékokat. A határozat szerint a szenvedélyes játékosokat mindenképp blokkolják napi hat órán át, ám azt ők dönthetik el, hogy a napon belül mikor legyen ez az időszak.

Rekordnézettség Először lépte át a hárommilliót a hétvégi látogatók száma az internet hazai történetében a 2010-es országgyűlési választás napján. Ezt a rekordot másnap egy újabb követte: ekkor a Medián internetes auditáló rendszere több mint 3,7 millió hazai látogatót mért.

Csodaböngésző Az internetes cenzúrát megkerülő Opera vált a legnépszerűbb böngészővé Kazahsztánban, miután a közép-ázsiai országban tiltott politikai oldalak megtekinthetők a korlátozott internetelérési sebességre optimalizált szoftverrel.

Warezkirály Bűnszervezet keretében árusíthatott illegális szoftvereket és audiovizuális anyagokat az interneten több gyanúsított is, akik ellen még 2009-ben indult eljárás - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanúsítottak közé tartozik az internetes fórumokon csak warezkirályként elhíresült K. Balázs, aki az Index értesülése szerint külföldre menekült, és ott életét vesztette. Az NNI közlése szerint a bűnszervezet az eddigi adatok szerint legalább 2,16 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a szoftverek és egyéb tartalmak árusításával. Egyes gyanúsítottak vonatkozásában további bűncselekményekre, így tiltott pornográf felvétellel való visszaélésre, csalásra, tiltott szerencsejáték szervezésére, kényszerítésre, közokirat-hamisításra utaló adatok is felmerültek. Eddig az NNI 43 ezer eurót, 54 millió forintot, két személyautót és nagyjából 180 millió forint értékű szervereket, laptopokat foglalt le, és zárolt tíz bankszámlát. Az NNI huszonegy személy ellen folytat eljárást, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. K. Balázs halálának tisztázása érdekében jogsegélyt kértek a magyar nyomozók.

Időutazó Kavarodás támadt egy kanadai virtuális múzeum egyik fotója miatt - adta hírül a hvg online. A képen feltűnik egy első látásra nem odaillő ember. "A South Fork híd árvíz utáni újbóli megnyitása 1940 novemberében" - ez a felirat látható a virtuális múzeum fotóalbumában. Bralorne egy szinte teljesen kihalt egykori bányásztelepülés Kanada nyugati részén, British Columbia államban, a South Fork hidat pedig valóban újjáépítették egy áradás után a negyvenes évek elején. A fotón viszont egy korban első pillantásra nem odaillő alak látható, napszemüvegben, pólóban, fényképezőgéppel. A képpel kapcsolatban a legkülönfélébb magyarázatok jelentek meg internetszerte, a retusálástól az időutazásig.

Olajhozamcsúcs A vártnál előbb olajhiány köszönthet a világra, az Egyesült Államoknak is ezzel kell számolnia - állapította meg az amerikai védelmi minisztérium egy friss tanulmánya, amelyet a Defence Talk katonai hírportál ismertetett. Avilágon 2015-ben már naponta tízmillió hordóval kisebb lesz a termelés a szükségesnél, a 2030-as években pedig az akkori napi 118 millió hordós igénnyel szemben csak 100 millió hordót fognak kitermelni - ezt jósolják az Összhaderőnemi Parancsnokság (JFC) szakértői. Öt évvel ezelőtt az olajárak hirtelen emelkedése nyomán sokan olyan jóslatokat tettek, amelyek alapján mostanra már súlyos hiánynak kellene lennie. Mások szerint még évtizedekig nem lesz számottevő hiány a stratégiai energiahordozóból. Az amerikai katonai becslés szerint az elkövetkező egy évtizedben nem az olajkészletek kimerülése, hanem az olajfúró tornyok és a finomítókapacitás elégtelen menynyisége lesz az alapvető gond.

Génbank Öt év alatt összesen egymillió euróból bővítik ki a Tápiószelei Génbankot; a kibővített intézményben - melynek új neve Pannon Magbank lesz - a világon egyedülálló módon egyszerre őrzik majd a hazai vadon élő és mezőgazdasági haszonnövények genetikai mintáját. A világ 13. legnagyobb nemzeti mezőgazdasági génbankjaként számon tartott Tápiószelei Génbankban eddig csak 85 ezer haszonnövény genetikai mintáját őrizték. A Pannon Magbank egyrészt biztonsági tároló lesz, hogy a veszélyeztetett növényfajok vadon élő populációi váratlan kár vagy környezeti katasztrófa miatt bekövetkező hirtelen pusztulás esetén se haljanak ki. A teljes biztonság érdekében minden magból őrizni fognak egy példányt a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben is, illetve lesz egy fontos harmadik sorozat is, mely az Aggteleki Nemzeti Parkban található Esztramos-hegy hajdani ércbányajáratába kerül. Ez utóbbi természeti katasztrófa esetén is teljes biztonságot nyújt. A Pannon Magbank létrehozását az Európai Unió LIFE+ programja 50 százalékban finanszírozza, a fennmaradó részt a zöldtárca állja.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.