cyberhírek

  • .
  • 2011. február 3.

Tudomány

Korlátozás Egy amerikai szenátor indítványozta, hogy biztonsági okokból, a balesetveszély miatt tiltsák meg a gyalogosoknak az utcák átszelésekor a mobiltelefonok és egyéb elektronikus eszközök használatát. Szűrés A Google meghajolni látszik a nagy zenekiadók és filmstúdiók lobbija előtt: a cég minden előzetes bejelentés nélkül szűrni kezdett egyes, bittorrenttel, fájlcserével és letöltésekkel kapcsolatos kifejezéseket a kereső kiegészítő szolgáltatásaiban. Gesztusvezérlés Kézmozdulatokkal vezérelhető távirányítót készített számítógéphez és televízióhoz az az izraeli vállalat, amely mozgáskövető hardvert fejlesztett a Microsoft játékkonzolához. Kockázat Brit kriminológusok szerint a középkorban királynak vagy királynőnek lenni kétszázszor életveszélyesebb volt, mint a világ jelenleg leggyilkosabb városában lakni, de még egy fronton szolgáló katonának is négyszer jobb ma az esélye a túlélésre, mint egy királynak volt a természetes halálra. Öngyógyítás A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen és a japán Kyushu Egyetemen végzett anyagkutatások során kifejlesztettek egy polimert, amely képes újra és újra meggyógyítani magát, ha ultraibolya sugárzásnak van kitéve. Olvadás Rekordmértékben olvadt 2010-ben a grönlandi jégtakaró. A hatalmas jégtömegből tavaly mintegy 530 milliárd tonna olvadt el, ami közel kétszerese az 1958 és 2009, illetve az 1979 és 2009 közötti átlagnak, és meghaladja az eddigi 2007-es rekordot is. E-könyv Lehagyták az e-könyvek a papírkönyveket az Amazonnál.
A világ legnagyobb internetes könyváruháza már 115 e-könyvet ad el minden 100 puha fedeles könyv után, miközben a nyomtatott könyvek eladásai is növekednek.

Szenvedélybetegség Amerikai kutatók szerint az emberi agyban a mértéktelen evés ugyanarra az élvezeti központra hat leküzdhetetlen erővel, mint egy másik szenvedélybetegség, az alkoholizmus.

Egyiptomban lekapcsolták az internetet A múlt pénteki összehangolt kormányellenes demonstrációk előestéjén teljesen megszűnt az internetszolgáltatás Egyiptomban - jelentette több hírügynökség. Az AP beszámolója szerint helyi idő szerint éjszaka fél egy után néhány perccel állt le országszerte a hálózati infrastruktúra. A harminc éve hatalmon lévő Huszní Mubárak elnök uralmának végét követelő megmozdulások szerveződésében és koordinálásában nagy szerepük volt a közösségi oldalaknak. A tüntetéseket követően elsőként ezek - többek között a Facebook és a Twitter - váltak részben vagy egészben elérhetetlenné, leállt a BlackBerry szolgáltatása is, miközben a kormány tagadta, hogy köze lenne a kimaradásokhoz. Míg az internetes szolgáltatások részleges blokkolása gyakori intézkedés bizonyos országokban, a teljes internetszolgáltatás leállítása példa nélküli az internet történetében.

Süllyedő világ A néhány éve nagy felhajtással felavatott híres dubai mesterséges szigetrendszer, a The World a legújabb mérések szerint fokozatosan visszasüllyed a tengerbe. A luxushotelekkel, villákkal épített, a Föld országait és kontinenseit formázó szigetcsoport több darabját milliomosok vásárolták meg, köztük Elton John és Sir Richard Branson. A Dubai partjainál fekvő szigeteket csak hajóval vagy motorcsónakkal lehet megközelíteni. A legtöbb földdarabon a válság miatt félbeszakadt vagy el sem kezdődött a tervezett építkezés. Az építtető Nakheel konglomerátumot 2009-ben az uralkodócsalád segítette ki, mert a cég 25 milliárd dolláros adósságot halmozott fel.

Anonymous vs. FBI Üldözőbe vette a WikiLeaks támogatóit az FBI: öt embert vettek őrizetbe az Egyesült Királyságban, és több mint 40 házkutatást végeztek az USA-ban az FBI és a helyi hatóságok munkatársai, hogy elfogják a többek közt a MasterCard és a Visa oldalait is megbénító online támadások résztvevőit. Az FBI az Egyesült Királyság mellett több országban, így Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Svédországban is nyomozásba kezdett. A WikiLeaks alapítója, Julian Assange őrizetbe vételét követően tavaly decemberben az Anonymous néven ismert aktivistacsoport szervezett globális túlterheléses támadást azok ellen a pénzügyi szolgáltatók ellen, amelyek közreműködtek a kiszivárogtató oldal ellehetetlenítésében. A túlterheléses támadásokban való részvétel a brit törvények szerint büntetendő, az Anonymous azonban úgy véli, hogy a legitim politikai tiltakozás eszköze, ezért a csoport nyílt levélben tiltakozott a rendőri akciók ellen.

Indulnak a Wikileaks-klónok A WikiLeaks honlapot létrehozó csoport volt szóvivője, Daniel Domscheit-Berg bejelentette: OpenLeaks néven rivális weboldal indításán dolgozik, hogy megkönnyítse a bennfentes információkat kiszivárogtatni kívánók dolgát. A WikiLeaks-ügyről könyvet is megjelentető aktivista szerint az OpenLeaks azt is lehetővé teszi majd, hogy a források pontosan megválasszák, kihez, mely médiumhoz akarják eljuttatni a kezükbe került dokumentumokat. A brit házi őrizetben lévő Julian Assange eközben azt nyilatkozta, hogy további sajtótermékeket akar bevonni a kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések terjesztésébe. Szivárogtató oldalt indított az al-Dzsazíra katari hírtelevízió Transparency Unit nevű szervezete is, az izraeli- palesztin béketárgyalásokról kiszivárogtatott dokumentumokból (Palestine Papers) kitűnik, hogy a Palesztin Hatóság több jelentős engedményt tett az elmúlt években Izraelnek. A WikiLeaks mintájára december elején Oroszországban is leleplező portál indult Roszpil néven, amely nyilvános információk felhasználásával akarja leleplezni a korrupciós ügyeket. WikiLeaks-szerű közérdekű bejelentő felület létrehozásán gondolkodnak még a New York Timesnál is, a Yahoo News értesülése szerint.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.