cyberhírek

  • .
  • 2011. február 3.

Tudomány

Korlátozás Egy amerikai szenátor indítványozta, hogy biztonsági okokból, a balesetveszély miatt tiltsák meg a gyalogosoknak az utcák átszelésekor a mobiltelefonok és egyéb elektronikus eszközök használatát. Szűrés A Google meghajolni látszik a nagy zenekiadók és filmstúdiók lobbija előtt: a cég minden előzetes bejelentés nélkül szűrni kezdett egyes, bittorrenttel, fájlcserével és letöltésekkel kapcsolatos kifejezéseket a kereső kiegészítő szolgáltatásaiban. Gesztusvezérlés Kézmozdulatokkal vezérelhető távirányítót készített számítógéphez és televízióhoz az az izraeli vállalat, amely mozgáskövető hardvert fejlesztett a Microsoft játékkonzolához. Kockázat Brit kriminológusok szerint a középkorban királynak vagy királynőnek lenni kétszázszor életveszélyesebb volt, mint a világ jelenleg leggyilkosabb városában lakni, de még egy fronton szolgáló katonának is négyszer jobb ma az esélye a túlélésre, mint egy királynak volt a természetes halálra. Öngyógyítás A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen és a japán Kyushu Egyetemen végzett anyagkutatások során kifejlesztettek egy polimert, amely képes újra és újra meggyógyítani magát, ha ultraibolya sugárzásnak van kitéve. Olvadás Rekordmértékben olvadt 2010-ben a grönlandi jégtakaró. A hatalmas jégtömegből tavaly mintegy 530 milliárd tonna olvadt el, ami közel kétszerese az 1958 és 2009, illetve az 1979 és 2009 közötti átlagnak, és meghaladja az eddigi 2007-es rekordot is. E-könyv Lehagyták az e-könyvek a papírkönyveket az Amazonnál.
A világ legnagyobb internetes könyváruháza már 115 e-könyvet ad el minden 100 puha fedeles könyv után, miközben a nyomtatott könyvek eladásai is növekednek.

Szenvedélybetegség Amerikai kutatók szerint az emberi agyban a mértéktelen evés ugyanarra az élvezeti központra hat leküzdhetetlen erővel, mint egy másik szenvedélybetegség, az alkoholizmus.

Egyiptomban lekapcsolták az internetet A múlt pénteki összehangolt kormányellenes demonstrációk előestéjén teljesen megszűnt az internetszolgáltatás Egyiptomban - jelentette több hírügynökség. Az AP beszámolója szerint helyi idő szerint éjszaka fél egy után néhány perccel állt le országszerte a hálózati infrastruktúra. A harminc éve hatalmon lévő Huszní Mubárak elnök uralmának végét követelő megmozdulások szerveződésében és koordinálásában nagy szerepük volt a közösségi oldalaknak. A tüntetéseket követően elsőként ezek - többek között a Facebook és a Twitter - váltak részben vagy egészben elérhetetlenné, leállt a BlackBerry szolgáltatása is, miközben a kormány tagadta, hogy köze lenne a kimaradásokhoz. Míg az internetes szolgáltatások részleges blokkolása gyakori intézkedés bizonyos országokban, a teljes internetszolgáltatás leállítása példa nélküli az internet történetében.

Süllyedő világ A néhány éve nagy felhajtással felavatott híres dubai mesterséges szigetrendszer, a The World a legújabb mérések szerint fokozatosan visszasüllyed a tengerbe. A luxushotelekkel, villákkal épített, a Föld országait és kontinenseit formázó szigetcsoport több darabját milliomosok vásárolták meg, köztük Elton John és Sir Richard Branson. A Dubai partjainál fekvő szigeteket csak hajóval vagy motorcsónakkal lehet megközelíteni. A legtöbb földdarabon a válság miatt félbeszakadt vagy el sem kezdődött a tervezett építkezés. Az építtető Nakheel konglomerátumot 2009-ben az uralkodócsalád segítette ki, mert a cég 25 milliárd dolláros adósságot halmozott fel.

Anonymous vs. FBI Üldözőbe vette a WikiLeaks támogatóit az FBI: öt embert vettek őrizetbe az Egyesült Királyságban, és több mint 40 házkutatást végeztek az USA-ban az FBI és a helyi hatóságok munkatársai, hogy elfogják a többek közt a MasterCard és a Visa oldalait is megbénító online támadások résztvevőit. Az FBI az Egyesült Királyság mellett több országban, így Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Svédországban is nyomozásba kezdett. A WikiLeaks alapítója, Julian Assange őrizetbe vételét követően tavaly decemberben az Anonymous néven ismert aktivistacsoport szervezett globális túlterheléses támadást azok ellen a pénzügyi szolgáltatók ellen, amelyek közreműködtek a kiszivárogtató oldal ellehetetlenítésében. A túlterheléses támadásokban való részvétel a brit törvények szerint büntetendő, az Anonymous azonban úgy véli, hogy a legitim politikai tiltakozás eszköze, ezért a csoport nyílt levélben tiltakozott a rendőri akciók ellen.

Indulnak a Wikileaks-klónok A WikiLeaks honlapot létrehozó csoport volt szóvivője, Daniel Domscheit-Berg bejelentette: OpenLeaks néven rivális weboldal indításán dolgozik, hogy megkönnyítse a bennfentes információkat kiszivárogtatni kívánók dolgát. A WikiLeaks-ügyről könyvet is megjelentető aktivista szerint az OpenLeaks azt is lehetővé teszi majd, hogy a források pontosan megválasszák, kihez, mely médiumhoz akarják eljuttatni a kezükbe került dokumentumokat. A brit házi őrizetben lévő Julian Assange eközben azt nyilatkozta, hogy további sajtótermékeket akar bevonni a kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentések terjesztésébe. Szivárogtató oldalt indított az al-Dzsazíra katari hírtelevízió Transparency Unit nevű szervezete is, az izraeli- palesztin béketárgyalásokról kiszivárogtatott dokumentumokból (Palestine Papers) kitűnik, hogy a Palesztin Hatóság több jelentős engedményt tett az elmúlt években Izraelnek. A WikiLeaks mintájára december elején Oroszországban is leleplező portál indult Roszpil néven, amely nyilvános információk felhasználásával akarja leleplezni a korrupciós ügyeket. WikiLeaks-szerű közérdekű bejelentő felület létrehozásán gondolkodnak még a New York Timesnál is, a Yahoo News értesülése szerint.

Figyelmébe ajánljuk