cyberhírek

  • .
  • 2011. február 10.

Tudomány

Hackertámadás Számítógépkalózok feltörték a Wall Street technológiai cégeket tömörítő tőzsdei részlegének egyik információs szolgáltatását. A Directors Desken keresztül cégvezetők kommunikálnak egymással. Címváltozás Harminc évvel a négymilliárd IP-cím kiadását lehetővé tévő IPv4-protokoll bevezetése után kiosztották az utolsó címeket, és megkezdődik az átállás a nagyságrendekkel több IP-cím kiadását lehetővé tévő Ipv6-os protokollra. Hologram Két angol repülőtéren is olyan, alkalmazottnak látszó hologramokat tesztelnek, amelyek az utasok tájékoztatásában vesznek részt.
A manchesteri reptéren valóban létező dolgozók virtuális másolatai ismertetik az utazási szabályokat.

Megapolis A dél-kínai várostervezők ambiciózus tervvel álltak elő: egyesítik a Gyöngy folyó deltája körül elterülő városokat, ezzel 41 ezer négyzetkilométer városias területet hoznak létre, mely földrajzilag 26-szor nagyobb, mint Nagy-London. A megapolisnak még nincs neve.

Pornóperek Az elmúlt tizenkét hónapban közel százezer fájlcserélő felhasználót pereltek be szerzői jogok megsértése miatt az Egyesült Államokban. Különösen aktívak a pornóipari cégek: több tucat stúdió indított ilyen pereket, elsősorban a kártérítésekre hajtanak.

Erdőirtás A Természetvédelmi Világalap (WWF) a berlini főpályaudvaron kihelyezett egy nagy "erdőveszteség-számlálót". Hatvan óra alatt Berlin nagyságú erdők tűnnek el a Föld felszínéről.

Bioegér Biológiailag száz százalékban lebontható számítógépes egeret és billentyűzetet hozott forgalomba a Fujitsu. A japán gyártó perifériái az elsők a világon, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak műanyagot.

Tudósítás Az igazságszolgáltatás alsóbb szintjei után a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a tárgyalótermi szöveges tudósítást, így például a Twitter mikroblog használatát Nagy-Britanniában.

Egyiptom: Harc az internetért Az Anonymous hackercsoport egyiptomi kormányzati portálokat támadott meg, miután az afrikai országban helyreállították az internetszolgáltatást. A támadás a tájékoztatási minisztérium és a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt weboldalát bénította meg. A Twitteren közzétett üzenetében a csoport vállalta a felelősséget az akcióért, és közölte: azért akadályozzák a honlapok működését, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a kormányellenes tüntetőkkel. Ugyanez a csoport novemberben és decemberben a titkos dokumentumok és amerikai diplomáciai táviratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks védelmében lépett akcióba. A módszer most is ugyanaz volt: egy bárki által letölthető szoftverrel szervezték gépeiket internetes botnethálózatba, amely a központilag beállított webcímeket terhelte túl sorozatos lekérdezésekkel. Eközben azAvaaz.org jogvédő szervezet és az anonim internetelérést fejlesztő TOR-projekt nemzetközi gyűjtést indított, hogy műholdas internet-hozzáférést lehetővé tévő eszközöket és egyéb felszereléseket vásároljanak az egyiptomi kormány által a világhálótól elvágott emberek és az őket támogatók segítésére. A Google olyan szolgáltatást indított, amellyel az egyiptomiak internet nélkül is eljuttathatják üzeneteiket a Twitter mikroblogra egy telefonvonalakról elérhető hangrögzítőn keresztül.

Holdutazás Ûrturisták hamarosan körülrepülhetik a Holdat, és visszatérhetnek a Földre az orosz Szojuz űrhajókon - jelentette be a Roszkoszmosz űrkutatási hivatal. A Space Adventures már talált is egy érdeklődőt, aki kész 150 millió dollárt fizetni a Hold megkerüléséért. A tervezett utazáshoz némileg módosítani kell a Szojuzokat, amelyeknek a pályájukon többször össze kell majd kapcsolódniuk vontatóegységekkel ahhoz, hogy három emberrel eljussanak a Holdig és vissza. A Föld körül keringő Nemzetközi Ûrállomáson eddig hét civil járt Szojuz űrhajókkal, a magyar származású Charles Simonyi kétszer is.

Univerzális influenzaoltás Brit kutatók sikeresen teszteltek egy vakcinát, amely többféle influenzatörzs ellen működőképes lehet. Az oxfordi egyetem kutatói által kifejlesztett új vakcina működési módja eltér a hagyományostól, mert nem a vírus felszíni burkán lévő fehérjéket támadja, hanem a vírus belsejében lévő fehérjéket. A vírus belsejében lévő két fehérje igen hasonló a különböző influenzatörzseknél, és kevésbé hajlamos mutálódni, ami azt jelenti, hogy egy ilyen típusú vakcinát nem kellene évről évre folytonosan az újonnan megjelenő vírusváltozatokhoz igazítani. A hagyományos influenza elleni oltások arra késztetik a szervezetet, hogy termeljen antitesteket az influenza vírusa ellen. Ezzel szemben az új eljárás a T-sejtek termelődését fokozza, amelyek a fertőzött sejteket azonosítják és pusztítják el.

n Napkitörés A NASA Solar Dynamics obszervatóriumának sikerült rögzítenie egy csaknem egy időben zajló dupla napkitörést. A kitörések majdnem pontosan a Nap két átellenes oldalán következtek be. A NASA másik két napszondája, a 2006-ban felbocsátott Stereo ikerszondák mostanra értek egymással szembe a Nap két oldalán, így ezentúl állandó panorámakép áll rendelkezésre a csillagról. A napkitörések és napviharok a Földre is hatással vannak, zavarhatják az elektronikus kommunikációt.

Google-múzeum Street View-szerűen járhatunk körbe a világ tizenhét jelentős múzeumában a Google legújabb kezdeményezésének eredményeképpen. A Google Art Projectoldalán nem csak szétnézni lehet az egyes intézményekben: a kiállított festményekbe bele is nagyíthatunk, sőt saját gyűjteményt is készíthetünk a műkincsekből. Ezerhatvan híres képről készítettek gigapixeles felbontású fotót, a kezdeményezéshez a világ legnevesebb múzeumai csatlakoztak az Uffizi képtártól kezdve a szentpétervári Ermitázson át egészen a New York-i Museum of Modern Artig.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.