cyberhírek

  • .
  • 2011. július 14.

Tudomány

Google+ Alig indult el a Google+ projekt, máris 15-20 milliárd dollárral növelte a keresőcég értékét. Hivatalos adat nincs arról, hányan használják jelenleg az új közösségi szolgáltatást, de egy keresztnevek előfordulási aránya alapján készített becslés szerint 4,7 millióan tesztelik. Kéziratok A Bécsi Egyetemhez került a világ talán legnagyobb kopt dokumentációja, ősi kopt kéziratok fotómásolatainak 240 ezres gyűjteménye, amely hozzájárulhat a keresztény vallási irányzat titkainak megfejtéséhez. Krumpligenom Nemzetközi együttműködésben elkészült a burgonya komplex genetikai állományának leírása: az eredményt a Nature tudományos szaklapban tették közzé.
A genom feltérképezésén a komplexitása miatt a vártnál tovább dolgoztak.

Fagyáspont Hagyományos körülmények között a víz nulla fokon megfagy: egy svéd fizikusnak azonban most sikerült mínusz 130 Celsius-fokon, szélsőségesen magas nyomáson lomhán folyó vizet előállítani. Ilyen formában akár hűvösebb klímájú égitesteken is előfordulhat víz.

Tengeralattjáró Innovációs díjat nyert egy különös francia találmány: a Scubster nevű pedálmeghajtású tengeralattjáró az USA, Kanada, Venezuela, Omán, Nagy-Britannia és Franciaország embermeghajtású tengeralattjáróival versengett.

Légcsőbeültetés Stockholmban egy 36 éves svéd férfi laboratóriumban előállított légcsövet kapott, amelyet saját őssejtjeivel burkoltak be egy olyan eljárásban, mely a sebészek szerint a maga nemében az első sikeres kísérlet volt.

Előrejelzés Génmintázat jelezheti előre a petefészekrák kialakulásának magas valószínűségét, közölték amerikai kutatók. A petefészekrák évente mintegy 14 ezer amerikai nő halálát okozza, a betegséget általában késői szakaszában fedezik fel.

Atlatszo.hu: Problémás forrásvédelem Lakásán keresték fel a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának nyomozói az atlatszo.hu főszerkesztőjét alig néhány nappal az új oknyomozó-kiszivárogtató portál indulása után. Azt szerették volna megtudni, honnan szerzett tudomást a Brokernet szerverén történt tavalyi informatikai betörésről, ki volt az informátora. Az újságíró arra hivatkozott, hogy a hatályos törvények értelmében joga van titokban tartani az információforrásait, ezért tanúként idézték az ügyben, amelyben zsarolás és más bűncselekmények miatt zajlik ismeretlen tettes ellen nyomozás. A hétfőn lezajlott tanúkihallgatáson a nyomozók ismét az információforrásra voltak kíváncsiak, az ő jogértelmezésük szerint az informátor titokban tartása hamis tanúzás, de akár zsarolásban való bűnrészesség is lehet. Az atlatszo.hu viszont úgy véli, hogy közérdeket szolgált a Brokernet elleni hackertámadásról szóló hír közlése, ilyen esetekben pedig a magyar törvények, az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak joga van titokban tartania az információforrásait. A tanúkihallgatást követően a BRFK az újságíró lakásán lefoglalt egy adathordozót. Az atlatszo.hu mindennek ellenére a továbbiakban is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy az információforrásait nem adja ki, és úgy véli, legalább most kiderül, mennyire védi és mennyire korlátozza az oknyomozó újságírást a tavaly elfogadott médiaalkotmány. (Az atlatszo.hu főszerkesztője lapunk munkatársa, Bodoky Tamás - a szerk.)

Hackerek mindenfelé A két leghírhedtebb hackercsoport, az Anonymous és az épp felbomlófélben lévő LulzSec szorgos "munkatársai" ezen a héten feltörték a FoxNews amerikai hírcsatorna Twitter-fiókját, hozzájutottak 74 török kormányzati portál felhasználóinak adataihoz, illetve nyilvánosságra hozták közel húsz olasz egyetem diákjainak és tanárainak az egyetemi rendszerhez tartozó belépési azonosítóit, jelszavait, sőt néhányuknak a telefonszámát és a címét is. Soha nem látott aktivitással csaptak le ebben az évben nagyvállalatok, kormányzati szervek és egyéb intézmények internetes oldalaira a hackerek, akik csak idén 22 millió internetfelhasználó adataihoz jutottak hozzá. Az amerikai kormányzati ellenőrzés hivatalának információi szerint 2006 és 2010 között 660 százalékkal nőtt az internetbiztonsággal összefüggő incidensek száma az Egyesült Államokban, a Ponemon Intézet kutatása pedig arra mutatott rá, hogy 10-ből 9 vállalat szenvedett el valamilyen kibertámadást az elmúlt 12 hónapban. A rendszerek feltörése gyakran jelentős anyagi károkat is okozott. A Sonynak például 173 millió dollárjába került, amikor máig azonosítatlan hackerek támadták meg a PlayStation hálózatát, és az egy hónapon át elérhetetlen volt a körülbelül 100 millió felhasználó számára. Sokan a WikiLeaks kiszivárogtató portállal szövetségben álló Anonymous csoportot gyanúsították a grandiózus hack elkövetésével, ők azonban tagadták, hogy bármi közük lenne az esethez.

Hackerek a Szabadságpártnál Feltörte egy osztrák párt honlapját, továbbá bankok és állami intézmények elleni hasonló támadásokkal fenyegetőzik egy osztrák hackercsoport. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) internetes kezdőlapján egy szárnyas pónilovat ábrázoló rajz volt látható, és alatta a "pwned" felirat, a powned (elcsípve) angol szó rövidített formája. A magát Anonymusnak nevező csoport egy tagja telefonon közölte az APA osztrák hírügynökséggel, hogy ők törték fel a honlapot. Kijelentette, hogy "kormányzati honlapok, bankok és más korrupt intézmények" következnek. Az FPÖ honlapján rövid időre felhasználónevek és jelszavak is láthatók voltak, az utóbbiak kódolt formában. Tíz napja az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) honlapját is feltörték, akkor a kezdőlapon az Anonymus logója volt látható, és kódolatlan felhasználói jelszavakat is közöltek. A csoport azt állítja magáról, hogy a sajtó- és véleményszabadságért, valamint az emberi jogokért lép fel.

Hackerek a Washington Postnál A The Washington Post amerikai napilap azt közölte, hogy egy számítógépes kalóznak sikerült hozzájutnia az állásajánlat rovatban regisztrált 1,3 millió felhasználó nevéhez és e-mail címéhez. A lap mindazonáltal sietett leszögezni, hogy a múlt héten elkövetett támadás során a jelszavakat és más személyes adatokat nem kaparintotta meg az elkövető. A napilap arra figyelmeztette internetes felületének felhasználóit, hogy ne válaszoljanak olyan elektronikus levelekre, amelyekben bankszámlaszámukat, bankkártyájuk számát vagy jelszavukat kérik.

Kémhardver Az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium szerint bizonyos külföldön előállított számítógép-alkatrészek úgy készülnek, hogy megkönnyítsék a kibertámadásokat amerikai cégek és fogyasztók ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?