Tartalom

Narancs XXIII. évf. 28. szám(2011.07.14. (2011-07-14)

Publicisztika

Publicisztika

Ügydöntő székborítás, avagy van-e árok egy parttal? - Vidnyánszky Attiláról és a POSZT-ról

A honi színjátszás reprezentatív seregszemléje, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tavaly ünnepelte alapítása 10. évfordulóját. Sikertörténet. A hagyományőrzés és megújulás jegyében meghirdetett tizenegyedik szervezői mégis bizonytalanságban dolgoztak: szinte a megnyitó pillanatáig bojkottól, a színjátszók közösségének látványos két táborra szakadásától lehetett tartani. Aztán jobbára medrében maradt az indulatfolyam. Egy emblematikus székborítás és egy keserves ajtóbecsapás azonban intő jel: valami volt, valami van, valami lehet még. E félelem jegyében fogalmazódott Csáki Judit cikke is a Magyar Narancs korábbi számában (Szék, ajtó, színház, június 23.).

Publicisztika

Gyabacsöngye

Volt egyszer egy csapat, az MKT. Volt, múlt-, régmúltidőben, mintha itt se lett volna. Mintha igaz se lett volna, pedig az, a mese.

Publicisztika

Sötét, süket jövő

Hogy hogyan ment a dolog, azt feltálaljuk lapunk beltestében, de itt kénytelenek vagyunk valamivel elemistább hangot megütni, csak hogy teljesen világos legyen, mi folyik az orrunk előtt. Tehát.

Publicisztika

Nem lesz más választás

A párduc sem változtathatja el a foltosságát, miként a házmester sem a pizsamája csíkjait, midőn a hajnali órán a hazatérő részegeket engedi be káromkodva, mondja az Írás, ámen.

Egotrip

Kapirgáló

Egotrip

Szövegkörnyezetszennyezés

Irodalmi szövegek tájékán kapirgálunk ezúttal. S hogy címünket is megmagyarázzuk: avval foglalkoznánk, hogy az irodalmi szövegek környezete (a szöveget előállító és életben tartó technikai apparátus: a kiadói szerkesztő, a kézirat-előkészítő, a nyomdai szedő és a korrektor, de a szöveg fogyasztói: a professzionátus és a laikus értelmező, azaz az irodalomtudós és az átlagolvasó is) miként szennyezi a szövegeket - vagy, szelídebben fogalmazva, miképp szemetel bele a szövegekbe. Tehát nem a szövegek okozta környezetszennyezésről lesz szó. (Bár egyesek szerint van ilyen, az úgynevezett szellemi környezetszennyezés - legalábbis kölcsönösen evvel vádolják egymást baloldaliak és jobboldaliak, "mutáns kommunisták és liberálisok" egyfelől, "nemzeti, keresztény elkötelezettségű magyar tudósok, politikusok és polgárok" másfelől - az előbbiek az utóbbiakat kevés, az utóbbiak az előbbieket viszont teljes joggal, állítja meggyőződéssel Hankó Ágnes a Magyar Demokrata 2002. szeptember 19-i számában.)

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Akadémiai kutatóintézetek összevonása - Tudományos kétharmad

Hogy szükség volt-e az akadémiai kutatóhálózat átalakítására, és ha igen, akkor olyanra-e, amilyen éppen zajlik, arról megoszlanak a vélemények. Az érintettek többsége nem tagadja, hogy számos változtatás indokolt lehetne. Abban pedig minden forrásunk egyetért, hogy mindez csak az egyeztetési mechanizmusok kiiktatásával mehet simán.

Belpol

Csak a rabszolgák nem tartoznak - Régi szövegek az államadósságról

"Két lehetőség közül valamelyiknek be kell következnie: vagy a nemzet számolja fel az adósságot, vagy az adósság a nemzetet. Ha az adósságot úgy kezelik, mint eddig tették, lehetetlen mindkettőnek együtt fennmaradnia." E prófécia akár jelmondata is lehetne az elmúlt hónapokban hirdetett gazdasági szabadságharcnak. Szerzője ugyan éppen 300 éve született, és istentelensége meg szkepticizmusa miatt kevéssé illene a mai kurzus ideológiai védszentjei közé, de két ilyen ütős mondat megér ennyit.

Belpol

"Sehogy sem áll össze a kép" - Romhányi Balázs közgazdász, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője a kormány gazdaságpolitikájáról

A szociális ellátások csökkentéséből és a közmunka felduzzasztásából álló "szociális csomag" elvileg megfelelő mértékű költségvetési kiadáscsökkentést jelentene, de az azóta körvonalazódó "puhulások" már le is nullázták a megtakarítások nagy részét. Az elemző szerint az adócsökkentő kormány kezében mostanra nagyjából csak az adóemelés maradt.

Belpol

A monarchiától az unióig - Habsburg Ottó (1912-2011)

"A helyes út az volna, ha legelőször is törvényes parlamentet választanának, majd a nép által elfogadott, a szabadság és a jogállamiság eszméjén alapuló alkotmányt léptetnének hatályba, és csak ezek után döntenének - immár teljesen szabadon - az államfő személyét illetően." Ezzel a diplomatikus, pontosabban a belpolitikai realitásokkal nagyon is számoló mondattal utasította el 1989 őszén Habsburg Ottó a kisgazdapárti körökben fölmerült elképzelést, hogy induljon el a még az országgyűlési választások előtt megtartandó köztársaságielnök-választáson, ami aztán a "négyigenes népszavazás" eredményeként elmaradt. Trónörökösként ekkor már rég nem lehetett beszélni róla, hiszen apja, IV. Károly két esetlen restaurációs kísérletét követően a magyar Országgyűlés már 1921-ben megfosztotta a tróntól a Habsburg-házat. A közel nyolcvanesztendős királyfit nyilván az augusztusi Páneurópai Piknik (az első határnyitás keletnémet menekültek előtt) fővédnökeként vállalt - jelképes - szerepe, illetve az Európai Parlamentben Magyarország érdekében kifejtett lobbitevékenysége miatt tartották alkalmasnak a magas közéleti tisztségre.

Belpol

Helyesbítés 2.

Lapunk 2011. július 7-ei száma sem teljesen makulátlan.

Belpol

Szegény gyerekek focija - Faluvégi Ronaldók

Sokak szerint a társadalom legalján élők számára az élsport, leginkább a futball lehet a kitörés útja. A profi sportkarrier azonban egyre inkább a középosztály kiváltsága. A Polgár Alapítvány csillebérci edzőtáborában néztük meg, mit lehet tenni e tendencia ellen.

Létszámcsökkentés a közmédiumoknál

Belpol

Arctalanul

A közmédiumok gazdasági helyzetével indokolja a több mint félezer fő eltávolítását a vezetés, ugyanakkor számos jel utal arra, hogy megfélemlítés és erődemonstráció zajlik a Magyar Rádiónál, az MTI-nél és a közszolgálati televíziós csatornáknál.

Külpol

Szétmegy-e Belgium?

Külpol

Ha lenne hova

A múlt héten ismét kudarcba fulladt a kormányalakítási kísérlet: a legnagyobb flamand párt, az Új Flamand Szövetség (N-VA) felmondta a tárgyalásokat a frankofón szocialistákkal. Vagy új választások lesznek, vagy valami más. Vagy semmi.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Após és vő

"Paulini Béla [...] azt hiszem, a köztudatban valami ős és eredeti humornak művésze. Valami olyan humornak, ami inkább kedély, bárha a bölcseknek szokott enyhe kis keserűsége színezi.

Trafik

chili&vanília - Kánikula saláta

Az orosz sós uborka nem kovászos, mint a miénk, hanem sós, ropogós és nagyon, de nagyon fokhagymás. Az oroszok vodka, illetve füstölt halak mellé harapják, és önmagában is zseniális snack.

Trafik

kertész lesek - LEGUÁN

Az erzsébetvárosi Holló utcára az anyja sem ismerne rá, mi is emlékszünk még arra a lepusztultságában is impozáns épületre, amit pár évvel ezelőtt úgy takarítottak el az útból, mint a szemetet. A "zsidó negyed rehabilitációja" néven ismert műemlékvédelmi - és egyéb - botrány véget ért, bár van egy olyan érzésünk, hogy a trendi társas- és irodaházakat nem fogják lebontani 100-120 év múltán.

Trafik

tévésmaci - Kapitány a paripán

Amikor Sztupa és Troché nyomait kutattuk, minden kutya farkát megbámultuk. Nem volt túlságosan emelkedett foglalatosság, de tudtuk, hogy az eredményesség záloga az illő alázat.

Trafik

kulthírek

KARLOVY VARY Az izraeli Joseph Madmony alkotása (Boker Tov, Adon Fidelman) nyerte a nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt Karlovy Varyban: történet egy bútorrestaurátorról, akinek a fiával való kapcsolatát is meg kéne reparálnia. A Szabó István vezette zsűri különdíját a szlovák Martin Sulík Cigán című filmje kapta, amelynek amatőr főszereplője, Ján Mizigár külön említést érdemelt alakításáért, miközben a legjobb főszereplők díjait a német Stine Fischer Christensen (Die Unsichtbare) és az amerikai David Morse (Collaborator) kapta. GYÁSZ 80 éves korában elhunyt Manuel Galbán: a kubai gitárost, zeneszerzőt 1996-ban, a Buena Vista Social Club tagjaként ismerte meg a világ, az azóta elhunyt nagy öregek, Compay Segundo, Ibrahim Ferrer és Rubén González társaságában.

Zene

Zene

könyv - Váradi Péter: Papírfigurák

Kilenc éve jelent meg az első - szintén nagyon vékony - verseskötete, A liliom paradigma. "Váradi Péter könyvének a címe egy rendszert sejtet, amelyben a viszonyítási pontok: a liliom, a tisztaság, a kezdés, talán maga az ifjúság.

Zene

Opera - Mi terem a magyar szívébe'? - Kodály: Háry János

"Nem azt kellene hangoztatni [...], hogy a magyarok nem ismerik a történelmüket. Az oroszok, az ukránok sem ismerik a magukét! Az a lényeg, hogy valamiből táplálkozni kell. Lehet a kudarcokból is, de a meséink, az álmaink is az identitásunk részét képezik." A debreceni Csokonai Színház Háry-produkciójának kísérőfüzetében áll Vidnyánszky Attila eme gondolata, amit a Margitszigetre települt előadásról írván nem az igencsak vitatható kiindulópont okán idézünk, s persze nem is annak bizonyságául, hogy ha a rendező tüntetőleg és deklarált módon mellőzi is a kritikaolvasás tevékenységét, azért a kritikus nem mondja fel ily könnyen az olvasóviszonyt. Hanem mert ez a gondolat a Háry János kurrens előadásának középpontjába kerül: kollektív összekapaszkodás a mítoszban, a mesében, a szépítő álomban.

Zene

dvd - BURROWERS - A FELSZÍN ALATT

Arra várva, hogy cowboyok csapjanak össze űrlényekkel a vásznon, épp jó lett volna a Burrowers, lévén dettó 2in1 meskete, western részvétellel. Csakhogy e film két műfaja (horror+western) egy istennek sem akar együttműködni.

Zene

Musical - Szigeti romantika - Boublil-Schönberg: Nyomorultak

Amióta az évadszünet vagy nyári szünet nagyjából ismeretlen fogalom a színházi terepen, mert nem áll le sem a játszás, sem az előadásgyártás (és ennek az immanens művészi okon kívül számos egyéb magyarázata is van), nehéz megkülönböztetni az úgynevezett "nyári színházat" a többitől.

Zene

könyv - Izing Róbert: Támadás az űrből! - A nagy budapesti ufóinvázió

A science fiction tematikája sokakat elcsábított Jókaitól Dévényi Tiboron át egészen Tandoriig, mi több, akadtak, akik egyenesen Magyarországra pozicionálták történetük színterét. Jelen regény is valami hasonlóval próbálkozik, ám még annyit sem képes teljesíteni, amennyit ígér. A történet szerint a roswelli ufókatasztrófával egy időben a kerekegyházi löszfalba is becsapódott egy idegen űrhajó, ám ez utóbbit lényegesen ügyesebben sikerült eltitkolni.

Zene

koncert - Santana

Carlos Santana régóta hajtja ugyanazt, már vagy negyven éve a szeretetről, a ragyogásról és a nyitottságról beszél, de hát aki felvette (Sri Chinmoy tanítványaként) a Devadip (Isten fénye) nevet, az mi másról beszélhetne nap mint nap? Ez persze korántsem azt jelenti, hogy ne lenne képben: a budapesti arénában például a világért sem mulasztotta el, hogy a Gypsy Queenbe oltott Black Magic Woman előtt ne emlékezzen meg Szabó Gábor hatásáról. Az igazi nagyságok nem szoktak megfeledkezni az ilyen dolgokról, és Carlos Santana igazi nagyság, sőt: folyamatosan igazi nagyság, még akkor is, ha a hatvanas-hetvenes évek fordulójára eső kezdeti korszakát azóta sem überelte.

Zene

Könyv - Turistaosztály - Olen Steinhauer: A legközelebbi vészkijárat

A nemzetközi kémthriller - a Turista-trilógia - középső kötete nálunk, Budapesten indul, nem is akárhogyan. Henry Gray amerikai expat, szabadúszó újságíró a csúcsra ért, egyszerre kaparintva meg álmai nőjét és nagy sztoriját, s innen zuhan a mélybe, amikor kidobják egy Vadász utcai bérház ötödik emeletéről.

Zene

film - LARRY CROWNE

Larry Crowne-t várják a főnökségen! A tetőtől becsületes és talpig víg kedélyű áruházi alkalmazott a megdicsőült kisemberek mosolyával követi a hangosbemondó szavát, tudván tudva, hogy a felhívás csakis a hónap dolgozójának szólhat. Micsoda tévedés! Az az ábrázat, amit Larry távoztában visel, a lapátra tett, válság sújtotta kisember sajátja, aki legmeghittebb kapcsolatait banki törlesztőrészleteivel ápolja.

Zene

Könyv - Egy tökéletes regény - Ford Madox Ford: A jó katona

Amikor az eredetileg 1915-ben publikált regény 1966-ban magyarul először megjelent, tudomásom szerint semmiféle visszhangot nem keltett. Az első kiadás (ára 20 Ft) impreszszumában a büszke 19500-as példányszám szerepel, de nyilván a negyedét se adták el, az antikváriumok most is tele vannak vele. Újbóli kiadásakor félek, hogy hasonló lesz a sorsa.

Zene

Koncert - Lakossági sokk - A Portishead a Balaton Soundon

Ha az ember a zamárdi strandon mászkál július második hétvégéjén, akkor lefogadhatja, hogy egyedi élményekben lesz része, például olyan női testfelhozatalban, hogy a Playmate-casting ehhez képest a Veresegyházi Asszonykórus klubdélutánja. Persze a másik nem csak erre a hétvégére felpakolt izmokkal reagál, és mindenki görcsösen próbálja egymást alulöltözni, ami 38 fokban amúgy teljesen jogos, de a Balaton Sound időnként sokkal inkább hasonlít egy életre kelt szoftpornómagazinra, mintsem zenei fesztiválra. Igazából azért rugózom ezeken a hülyeségeken, mert aligha lehetett volna alkalmatlanabb helyszínt találni a Magyarországra végre eljutó - és errefelé sokak által még mindig s-sel ejtett - Portishead fellépéséhez.

Zene

Kiállítás - Katasztrófa utáni művészet - Lakner László: Varrólányok Hitler beszédét hallgatják

Jelentőségéhez mérten meglehetősen kisméretű kép a Varrólányok Hitler beszédét hallgatják. Szabványméretű, százszor hetven centiméteres, még akkor sem a képzeletemben szereplő ember nagyságú tabló, ha a restaurátor szerint egy-két centit le is vághattak belőle. Lakner László festményét mostanáig csak fekete-fehér reprodukciókon lehetett látni, ami óriási különbség ahhoz az őrjítő sárga-fekete, közelről pedig színárnyalatokban gazdag képhez képest, amelyet most először állítottak ki a Szépművészeti Múzeumban. A felfedezés jelentőségét nem lehet eltúlozni, mert bár Lakner minden katalógusa létező, integráns műként tartotta számon a Varrólányokat, az általa képviselt problematika, a holokausztról való beszéd, illetve nem beszéd az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán hirtelen exponált módon követel magának figyelmet.

Zene

könyv - Agota Kristof: Trilógia

"Olyan furcsák! Az ember sohasem tudhatja, mi jár a fejükben" - így jellemzi az apa A nagy füzet ikreit. Rövid, tömör kijelentő mondatokkal, tárgyilagos stílusban, többes szám első személyben, jelen időben írt fogalmazásaikból ismerjük meg őket.

Zene

koncert - EGY KISS ERZSI ZENE

A beálláskor még nagyon úgy nézett ki, hogy igencsak kisszámú, a kánikulában teljesen elpilledt közönségnek játszik majd a zenekar, de aztán odakint, az óbudai főtéren véget ért a dzsesszkoncert, és a középkorú közönség átsétált, betöltve a kerthelyiséget. Közben volt idő visszarettenni az akciós viszkis málna vagy málnás viszki ijesztőnek látszó ajánlatától, másrészt megtudhattuk, mit takar a hely elég hülyén hangzó elnevezése.

Zene

Webdoku - Vízbe mártott testek - Flór Péter: Fékezett habzás

Christina (Spanyolország) szerint kicsit hideg a víz a nagymedencében (2006 előtti adat), máskülönben szuperjó a buli, és ezt támasztja alá Gábor (Magyarország), Gabriel (Portugália), Pablo (Argentína), Sofie (Franciaország) és még megannyi partiarc. Nagyjából ugyanezt mondják bennfentesek pozíciójából megszólaló kisebb-nagyobb mértékben érintettek: László (főszervező), Iván (művészettörténész), Zsolt (reklámszakember), Andrea (volt művészeti vezető) és Zsolt (dj) is.

Zene

rajzfilm - Micimackó

Kapcsoljuk a Százholdas Pagonyt, kiküldött munkatársunk, Medveczky Medve (magyar hangja Karinthy Frigyes) jelenti: "Tra-la-la, tra-la-la, Tra-la-la, tra-la-la, Pritty, pretty, prütty. Tra-la-la, tra-la-la, Tra-la-la, tra-la-la, Pritty, pretty, prütty" Mindez a filmvilág nyelvére lefordítva annyit tesz: nyugi.

Film

Film

"A nyitottság a lényeg" - DJ Krush

A Balaton Sound első estéjén több számot is lejátszott hamarosan megjelenő új albumáról az absztrakt hiphop leghíresebb japán alakja, Hideaki Ishi, ismertebb nevén DJ Krush. Fellépése előtt a Narancsnak adott exkluzív interjút.

Tudomány

Tudomány

Az Atlantis utolsó útja - Irány a süllyesztő

Harminc évig szolgálták Amerikát és a világot az űrsiklók, de közel a búcsú: a végső küldetést teljesítő Atlantis egy piruettmanőver nyomán sikeresen összekapcsolódott a nemzetközi űrállomással. Utódát - ideiglenesen - Szojuznak fogják hívni.

Tudomány

cyberhírek

Google+ Alig indult el a Google+ projekt, máris 15-20 milliárd dollárral növelte a keresőcég értékét. Hivatalos adat nincs arról, hányan használják jelenleg az új közösségi szolgáltatást, de egy keresztnevek előfordulási aránya alapján készített becslés szerint 4,7 millióan tesztelik. Kéziratok A Bécsi Egyetemhez került a világ talán legnagyobb kopt dokumentációja, ősi kopt kéziratok fotómásolatainak 240 ezres gyűjteménye, amely hozzájárulhat a keresztény vallási irányzat titkainak megfejtéséhez. Krumpligenom Nemzetközi együttműködésben elkészült a burgonya komplex genetikai állományának leírása: az eredményt a Nature tudományos szaklapban tették közzé.

Lokál
Riport

Korszerű puskázás

Riport

"Add ide a fejed, beszerellek!"

Mobiltelefon, internet, preparált headset és egy dörzsölt ismerős - ezek a kellékei annak az iskolai puskának, amivel itthon szinte megszűnt a lebukás veszélye. Az eszköz ráadásul olcsó is.

Sport

Hajómodell-világbajnokság

Sport

Partról a szelet

Élethű hajómodellek versenyeztek a Bánki-tavon kilenc napig. Magyarország először rendezett világbajnokságot ebben a viszonylag ismeretlen, ám annál szimpatikusabb sportágban, kevés pénzből, sok munkával.