cyberhírek

  • .
  • 2011. szeptember 22.

Tudomány

Urándúsítás A General Electric (GE) lézertechnológiával szeretne uránt dúsítani, erre adott be engedélykérelmet az USA hatóságaihoz. Atomfizikusok tiltakoznak ellene, mert ezáltal könnyebben lehetne álcázni az atomfegyverek illegális előállítását. Visszatérés Biztonságosan visszatért a Földre három űrhajós a Nemzetközi Ûrállomásról.
Az ISS-en egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós maradt, akik várhatóan még két hónapig tartózkodnak az űrállomáson.

Zsidóadatbázis Perrel fenyegette meg egy francia rasszizmusellenes szervezet az Apple France vállalatot egy iPhone-alkalmazás miatt, amely zsidó közszereplők azonosítására szolgál. Az SOS Racism közleménye szerint aZsidó vagy nem zsidó?néven futó alkalmazás sérti azt a jogszabályt, amely tiltja az emberek listázását vallási hovatartozásuk alapján.

Testlátás A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak - derítették ki svéd biológusok. A kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a fotoreceptorok a tengeri sün egész testfelületén megtalálható csőszerű "lábak" végén találhatók.

Olvadás A kutatók előzetes számításaihoz igazodva az északi-sarki jégkiterjedés mértéke elérte az 1972-ben megkezdődött műholdas mérések óta feljegyzett legalacsonyabb értékét. Az északi-sarki jégtakaró mérete 4,240 millió négyzetkilométer volt, ami történelmi minimumnak számít.

Cenzúra A mianmari (burmai) hatóságok hozzáférhetővé tettek több, eddig zárolt internetes honlapot, amelyek közül néhányat emigrációban élő ellenzékiek működtetnek. Az intézkedés olyan hírforrásokat érint, mint az Amerika Hangja (VoA), a BBC, a Burma Demokratikus Hangja, a Szabad Ázsia Rádió, valamint a YouTube.

Vírusmegfejtés Internetezők fejtették meg egy HIV-hez hasonló retrovírus hasítóenzimjének szerkezetét, amivel már egy évtizede próbálkoztak a kutatók. A Washingtoni Egyetem kutatói 2008-ban hoztak létre egyinternetes játékot, amelyben a fehérjék aminosavláncait bogozgathatják a játékosok. A fehérjék szerkezetének megismerése alapvetően fontos ahhoz, hogy megmagyarázható legyen különböző betegségek kialakulásának folyamata, és működőképes gyógyszereket tudjanak kifejleszteni. A kutatóknak háromdimenziós képre van szükségük, amelyben a fehérjemolekula kihajtogatva látszik és forog, hogy a gyógyszerek potenciális támadási pontjait meg lehessen állapítani. A kérdést felvető kutatók megdöbbenésére mindössze három hétre volt szükségük a játékosoknak ahhoz, hogy a retrovírus hasítóenzimjének pontos térbeli modelljét megalkossák. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az emberek képesek térben gondolkodni, míg a számítógépek ebben még nem jók. (Erről lásd cikkünket: Van benne rendszer, Magyar Narancs, 2011. augusztus 11.)

Robotversenyzők Három japán robot is elindul a jövő hónapban Hawaiin megrendezett Ironman triatlonversenyen, hogy így bizonyítsák az újratölthető elemeik erejét. A Tomotaka Takahasi tervezte emberszerű "Evolta" robotok a tervek szerint végigússzák majd a 3,8 kilométert, lebiciklizik a 180 kilométert, és lefutják a 42 kilométeres távot. A Panasonic úgy számol, hogy a robotok körülbelül 168 óra, vagyis egy hét alatt érnek majd célba, miközben rendszeresen újra fel kell majd tölteni az elemeiket. Hasonló szerkezetek már részt vettek Le Mans-ban egy 24 órás bicikliversenyen, valamint egy 500 kilométeres gyalogtúrán is Tokióból Kiotóba.

Lemészárolt bloggerek Két halálra kínzott, kegyetlenül megcsonkított fiatal testét akasztották Mexikóban egy gyalogoshídra. A brutális üzenettel a bloggereket akarják elrettenteni, mert az áldozatok állítólag a drogkartell tevékenységéről írtak az interneten - adta hírül a hvg.hu a CNN nyomán. "Így jár mindenki, akifurcsaságokat ír az interneten. Jobb, ha figyelsz. Elkaplak" - állt a holttestek mellé tűzött üzenetben. Mexikóban egyre többen hallatják hangjukat az erőszak ellen az interneten. Az ország egyes részein a hagyományos médiát elhallgattatják a drogkartellek, és a hatóságok is félnek beszélni.A közismerten kegyetlen kábítószerbandák rendszeresen lógatnak le áldozatokat hidakról és autópálya-felüljárókról elrettentésképpen. A kegyetlen üzenettel nemcsak a bloggereket fenyegették meg - kiemelve az Al Rojo Vivót és a Blog del Narcót -, hanem azokat is, akik a közösségi oldalakon írnak a kábítószerrel kapcsolatos támadásokról.A Blog del Narco kábítószerrel kapcsolatos erőszakról szóló híreket gyűjtő weboldal, írója egyelőre őrzi anonimitását. Az Al Rojo Vivo pedig egy fórum, ahol az állampolgárok névtelenül tehetnek bejelentéseket.

Lézersofőr Lézer vezérelte automata, ultrakönnyű személyszállító rendszert helyeztek forgalomba a hét végén a londoni Heathrow repülőtéren. A vezető nélküli járművek négy személyt képesek szállítani a repülőtér főépülete és a parkoló között. A futurisztikus jellegű, ultrakönnyű személyszállító 40 kilométer/óra sebességgel közlekedik kötött sínpályán. Nincs menetrendje, az utas maga választja meg, hová tart.

Sodródó törmelék Műholdas megfigyelőrendszert hoznak létre a japán hatóságok, hogy nyomon kövessék a márciusi szökőár óta az óceánon sodródó nagy tárgyakat. A pusztító erejű márciusi földrengésben és szökőárban csaknem 25 millió tonna törmelék keletkezett a japán partszakaszon. Az ár elvonulásakor a romok egy része a tengerbe került és elmerült, vagy azóta is sodródik a nyílt óceánon. Szakértők szerint vannak közöttük kimondottan nagy méretű épületmaradványok és konténerek, amelyeket az elkövetkező években a Hawaii-szigetek felé sodornak az áramlatok, komoly veszélynek téve ki az ott közlekedő hajókat. A sodródó törmelék útját műholdak, hajók és az erre a célra létrehozandó megfigyelőszolgálat segítségével fogják követni.

Kétszázezer A Wikimédia Magyarország bejelentette, hogy a magyar Wikipédián megszületett a kétszázezredik szócikk. A nyolc éve, 2003 júliusában alapított magyar nyelvű online enciklopédia világszinten a 20 legnagyobb Wikipedia-kiadás között van.

Figyelmébe ajánljuk