Tartalom

Narancs XXIII. évf. 38. szám(2011.09.22. (2011-09-22)

Publicisztika

Publicisztika

Van másik? - A Fidesz utáni jövőről

Az elmúlt hetekben előbb a Magyar Narancs, majd az Élet és Irodalom hasábjain vita folyt arról, miként volnának reparálhatók a sérülések és csonkulások, amelyeket az alkotmányosság és a demokratikus jogrendszer egésze a mai kormánypártok egyéves országlása során elszenvedett. Én e pillanatban egyetlen pártot sem látok, amely alkalmas és érdemes volna, hogy ringbe szálljon e célokért, vagy amelynek a Fidesz, ha mégoly sok hibát követne is el, megnyerhetné a választást. Rossz hír ez azoknak, akik látják, hogy Magyarország ma nem jogállam.

Publicisztika

Eljut a dedekhez

"Előírhattak volna imazsámolyokat és szárnyas oltárt is - Orbán Viktor képéről már nem is beszélve" - írtuk egyik hónap eleji Facebook-bejegyzésünkben az Alkotmány - minden önkormányzatnál felállítandó - Asztaláról. Megbántuk. Nem kellett volna.

Publicisztika

Tégla a kirakatba

Ha már háborút vívunk a bankok ellen, vessünk egy pillantást a hadszíntér állására. A miniszterelnökünk vezette roham levágta őket mondjuk összesen 200 milliárdra - ez lehet, végül több lesz, lehet, kevesebb. De mondjuk a nagybankok, például a két osztrák, az Erste meg a Raiffeisen, fizessenek per kopf 35-40 milliárdot: mértékadó becslések szerint ennyit bukhatnak a 180-as svájcifrank-árfolyamnál rögzített előtörlesztésen. Hadvezérünk helyesen látja azt, hogy ennyit ők, illetve az anyabankjaik biztosan ki fognak fizetni, egyrészt mert van pénzük, másrészt meg ép ésszel nemigen tudnak mást csinálni. Ha van, tegyük azt, egyenként 200 milliárd forint kihelyezett hitelük Magyarországon, amit a következő 5, 10, 15 évben kéne visszakapniuk, nemigen tudnak lelépni innét. Még eladhatnák valakinek az egész boltot (az oroszok úgyis most vették meg a szintén osztrák Volksbankot) - de eladják mondjuk a 200 milliárd feléért. Többért aligha: ki az a hülye, aki Orbán országában komolyabb összeget költ bármi olyasmire, ami két hétnél később hozná vissza az árát (és nem L-lel kezdődik a kereszt- és S-sel a vezetékneve)? Máris 100 bukóban vannak. Ennél kevesebb a 40: tehát a bankok maradnak. Orbánnak igaza volt, amikor a hajdúszoboszlói agyviharon avval érvelt, hogy a bankok úgyis maradnak.

Egotrip

Ingyenebéd

Egotrip

Luxusáfa

Az országvédelmi intézkedések sorában - egyébként joggal - nem kapott túl sok figyelmet a luxusáfa bevezetésének ötlete. Az új adókulcs valódi jelentősége kicsi (jó eséllyel konkrétan nulla), de a gazdaságpolitikának ez a szakócát idéző eszköze mégis megragadhatja a szakpolitikai eszközök esztétikája és kormányunk gondolkodásmódja iránt érdeklődő figyelmünket.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Kiút vagy egérút Magyar Narancs, 2011. szeptember 8. Mit ír Bajnai Zsolt? "Most jutottam el arra a pontra, hogy azt mondom, felejtsük el az egész MÚOSZ-t, nincs értelme! Citálhatnám még az etikai bizottság döntéseit, de nem teszem, mert nem nevezhető független szervezetnek az, amelynek az elnöke egyben a legatyásodott szövetség egyik portása.

Külpol

Külpol

Adózzanak a leggazdagabbak! - Elővágás

A leggazdagabb földlakók versenyében évek óta dobogós helyen végző amerikai Warren Buffett augusztus közepén szórakoztató írásban érvelt a "szupergazdagok" igazságtalan és szükségtelen kényeztetése ellen. A tehetősek adóinak megemelése azóta a válság újabb hullámai közt vergődő európai államokban is napirenden van.

Belpol

Belpol

Helyreigazítás

A 2011. augusztus 25-én megjelent Magyar Narancsban a Telephely a telefonfülkében című újságcikkben valótlanul állítottuk azt, hogy a Trenkwalder Kft.

Belpol

"Nem képes magát megújítani" - Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) elnöke a bíróságok átalakításáról

Zajlik a bírósági szervezet átalakítása. A koncepció kidolgozása Áder János feladata, de a törvényjavaslatot az illetékes államtitkárságon szövegezik - és a hírek szerint a kormánypárti frakció is tele van ötletekkel. A tét a bírói hatalmi ág függetlensége. Minderről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal stratégiai szövetségre lépett szakmai szervezet elnökét kérdeztük.

Belpol

Duplázná a disznóállományt a kormány - Ól-Magyarország mennyország

Rövid távon csaknem egymillió darabbal kívánja növelni a kormányzat a magyar sertésállományt, tíz éven belül pedig a jelenlegi hárommillió disznó megduplázása a cél. A kabinet elképzelése szerint e növekedés nem korszerű hizlaldákban, hanem háztáji alapon következne be. Egy koca, egy porta - ahogyan a program nem hivatalos elnevezése is jelzi.

Készül a jövő évi költségvetés

Belpol

Hadigazdálkodás

Elkészült az "országvédelmi költségvetés" tervezete, amelyet szeptember végén terjesztenek a törvényhozás elé. A bizonytalan kimenetelű bevételnövelésből és teljesen homályban hagyott kiadáscsökkentésből álló csomagot a banki veszteségeket növelő végtörlesztési törvénnyel támogatták meg.

Belpol

A vörösiszap-katasztrófa helyszíne egy év múltán - Házak a magasban

Egy év telt el Magyarország legnagyobb természeti katasztrófája óta, amelyben három települést öntött el az ajkai zagytározóból kiszabadult vörös iszap. A kormány késlekedés nélkül megkezdte a terület rehabilitációját. Az összegyűlt adományok milliárdokban mérhetők. Az iszapkárosult emberek eközben sérelmezik, hogy a kármentő alap pénzét nem köztük osztják szét, hanem közterület-megújításra használják fel.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Ha megversz is...

A legutóbbi alkalommal egészen az ítéletnapig kalandoztunk ajánlónkban, ám most visszább lépünk - a halálig. No, nem valamiféle morbid vonzalomnak hódolva, csupáncsak azért, mivel a soros hét koncertprogramja önkéntelenül is a személyes lét evilági záróaktusának jelentőségét idézheti az eszünkbe.

Trafik

kulthírek

MOST HOVÁ? Nadine Labaki libanoni-kanadai filmrendező-színésznő vígjátéka, a Where Do We Go Now? nyerte el a közönség díját a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A történet falusi aszszonyokról szól, akik nem akarják elengedni forrófejű férjeiket az épp aktuális vallásháborúba.

Trafik

chili&vanília - Patlican kebabi

Adana kebap, urfa kebap (a kettő között mindössze a fémnyárs szélessége és a csípős paprika aránya a különbség), alinazik kebap (serpenyőben sült húsgolyók padlizsánpürével), beykoz kebap (vékony padlizsánszeletbe csomagolva, bárányagyvelővel), bostan kebap (padlizsánba töltve) - a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni, akárcsak a padlizsánnal készülőkkel is. Az egyik legfinomabbat, a hagyományos "patlican kebabit" az isztambuli nyüzsgő kebab-házban, a Hamdiban készítik.

Trafik

tévésmaci - Ökrök a legelőn

Csütörtök este dús vacsorát vett magához; a kedvenceit hozatta, marhahúslevest, virslit és természetesen pilzeni sört. Eztán nyugovóra tért, s este tíz tájt, álmában érte a halál.

Trafik

rés a présen - "A punk nehezen fér össze a balettel" - Gaya Arutyunyan dobos, énekes

rés a présen: A Wattican Punk Ballet egy performanszcsoport vagy egy zenekar? Gaya Arutyunyan: Százszázalékosan vizualista személy vagyok, ezért mindennek szépnek, szenvedélyesnek és felejthetetlennek kell lennie. A mi duónk természetesen nem egy színházi előadás, hanem inkább egy olyan zenekarról van szó, mely különösen fontos szerepet szán a vizualitásnak.

Zene

Zene

szemrevaló + - GOETHE!

Az ifjú és bohó Johann Wolfgang von Goethe ("Goe-the!, o-e-vel" - ahogyan többször is figyelmezteti hősünk a partnereit, innen a cím is, ami, felteszem, egy vicces húzás) 1772 telén Strassburg utcáin lohol, sárban, gágogó libacsapatba ütközve, ügyesen kikerül egy épp kiöntött vödörnyi trutyit. Ismerős képek, ugye? Nem véletlenül, hiszen Philipp Stölzl 2010-es filmje a német filmgyártás válasza a Szerelmes Shakespeare-re - és minden ízében az.

Zene

web - SOCIALLY AWKWARD PENGUIN

Életünk nem más, mint kellemetlen társasági szituációk végetérhetetlen sorozata - sóhajtott bánatosan a harmadik előember, aki lejött a fáról. Sík terepen töltött életének legelső élménye ugyanis alighanem az volt, hogy visszaköszönt a vele szembejövő második előembernek - aztán kiderült, hogy az valójában nem neki, hanem a háta mögött tartózkodó fajtársnak köszönt.

Zene

lemez - Ada: Meine Zarten Pfoten

Az előadóként Ada művésznéven ismert Michaela Dipper régóta ismert, kedves alakja a német minimalista tech/house univerzumnak. Kilenc éve készíti finom, 4/4-es tánczenéit - a maxikon felül 2004-ben albumon is kiadott egy csokornyit.

Zene

Koncert - Budapest, te csodás! - A Tunng és a Los Campesinos! a Trafóban

Úgy tűnik, a múlt hét péntek a kölcsönös előnyök jegyében zajlott. Mi egy remek és egy - mondjuk így - érdekes brit zenekart láthattunk a Trafó (és a támogató British Council) jóvoltából a Nagy Britmánia - Youngblood Series sorozat keretében, a zenekarok pedig láthatóan elvarázsolva mentek haza Budapestről - a Tunng (képünkön) tagjai leginkább a törökfürdő és az Unicum emlékét viszik haza, a Los Campesinos! futballrajongó frontembere (ezt nemtelen előítéleteink amúgy is megsúgták előre) pedig elmesélheti, hogy koncertet adhatott a legendás Ferencvárosi TC szűkebb hazájában.

Zene

Lemez - Örök óvoda - Primus: Green Naugahyde

Igen komoly bajban lenne az, aki a Primus zenéjét megpróbálná egyetlen stílus nevével leírni. A rengeteg kategória, amibe a szakma és a közönség próbálja beleszuszakolni a zenekart - funk metal, funk rock, experimentális rock, progresszív rock, alternatív rock szerepel többek közt a Primusról szóló Wikipedia-szócikkben -, egyike sem fedi tökéletesen a Les Claypool basszusgitáros-énekes vezette trió zenéjét.

Zene

lemez - The Rapture: In The Grace Of Your Love

Noha 2003-ban pár hónapig okkal tűnhetett így, a New York-i Rapture mégsem lett a Következő Nagy Dolog, ám cserébe alaposan megágyazott egy sor eljövendő nagy dolognak. A zenekar 2003-ban megjelent bemutatkozó lemeze, az Echoes, illetve az azon található, fékevesztett kolompolásra, artikulálatlan visításra és táncolható gitárriffekre komponált sláger, a House Of Jealous Lovers jelentősége hamar túlnőtt nem csupán a szubkulturális kereteken, hanem a zenekaron is.

Zene

Kiállítás - Hideg, hűvös, langyos - Édentől keletre. Fotórealizmus: valóságváltozatok

Bár látszólag van a LuMúban megrendezett kiállításnak előzménye, hiszen a bécsi MUMOK-ban tavaly, Aachenben pedig az idén bemutatott anyag is a Ludwig házaspár gyűjteményére fókuszált, a most látható, Erőss Nikolett által válogatott tárlat szűkebb területet ölel fel; középpontjában a hetvenes évek egyik festészeti irányzata, a fotó-, (vagy másképpen) hiperrealizmus és ennek közép- és kelet-európai változata áll. A John Steinbeck regényének címét kölcsönvevő kiállítás a kissé alulértékelt irányzatot kívánja újabb szempontok szerint - ha nem is piedesztálra emelni, de - értelmezni. Eszerint a művek egyrészt mintegy dokumentálják a "hidegháborús korszak" jellegzetességeit - lehet, hogy így van, bár e szempont kissé erőltetettnek és túlpolitizáltnak tűnik -, másrészt felmutatják az amerikai és európai irányzat közötti, nyilvánvalóan az eltérő társadalmi helyzetből és politikai rendszerből fakadó különbségeket.

Zene

könyv - Klasszikus detektívtörténetek

Az Európa Diákkönyvtár sorozatban - a kötelező olvasmányokon túl - már korábban is fel-felbukkantak figyelemre méltó kötetek. Az Osztovits Szabolcs által válogatott és szerkesztett gyűjtemény nemcsak egyszerű, puha fedeles olvasmány az izgalmak kedvelőinek, hanem egy zsáner genezisét követheti végig vele a figyelmes olvasó. Természetesen a detektívtörténetek szülőatyjával, Poe-val indít a kötet, tőle két Dupin-történetet olvashatunk, noha éppen a kimaradt harmadik (Marie Rogt rejtelmes esete) a legérdekesebb, amely egy megtörtént bűntényre ad fiktív magyarázatot.

Zene

Opera - Kitapintható - 3D Live: A kékszakállú herceg vára - Bolero

"Ami a 3D-s Kékszakállút illeti, az egy nagy kísérlet, amiből vagy bukás lesz, vagy forradalmasítjuk az operajátszást" - nyilatkozott lapunknak alig pár hónapja az operaház akkori megbízott fő-zeneigazgatója, Győriványi Ráth György ("Tegye rendbe az elvárásokat", MaNcs, június 23.), egyszerre bizakodva a sikerben, és őszintén megvallva a legelső pillanattól fenyegető bukásveszélyt. Nos, túl az új operai évad első premierjén (valamint egy, az ideiglenes megoldást másik ideiglenes megoldásra váltó rezsimcserén), immár bizonyosan állítható, hogy az operajátszás forradalmasítása elmaradt. Elmaradt, méghozzá tokkal-vonóval, s így ami a múlt szerdán harmadik dimenzió gyanánt a közönség előtt föltárult, az sokkal inkább az Andrássy úti műintézmény kritikus állapotát, semmint az előadott művek belvilágát tette kitapinthatóan érzékletessé, sőt már-már arcba mászóvá. De mégis kezdjük a beszámolót a legelején,

Zene

film - BARÁTSÁG EXTRÁKKAL

A romantikus komédia (romkom) nem kifejezetten az a műfaj, amiben túl nagy meglepetésekre lehet számítani, hiszen már maga a terminus technicus lelövi a poént: a boldogsághoz vezető út szellemességekkel, illetve a poénokhoz vezető út boldogsággal van kikövezve. A normától való bárminemű eltérés is azonnali és heveny műfaji elégtelenséget okoz; vagy a kom dől romba, vagy a rom komba - akárhogy is, mostoha műfaj ez, mely nem kedvez a kísérletező kedvűeknek.

Zene

Színház - Nyári üzemmód - Feydeau: Osztrigás Mici

Évadkezdésre gyűltünk - a szokásosnál valahogy korábban - mi, színikritikusok a Magyar Színház elé. Leszögeztük: észre se nagyon vettük, hogy egy előző évad véget ért volna. Meg latolgattuk kicsit, mi várható ettől az újtól. Egyelőre annyit láttunk, hogy a szokásos premierközönség - ugyanis az Osztrigás Mici eddigi előadásai a hivatalos sajtóbemutató előtt zajlottak - még nyári üzemmódban van.

Zene

folyóirat - Prae, 2011/1. Dark fantasy

A fekete fantasztikum - mely Király Jenő szerint abban tér el a fehér fantasztikumtól, hogy míg ez utóbbiban bármi megtörténhet, kivéve a legrosszabbat, az előbbiben épp' a legrosszabbnak kell megtörténnie - a képzelet legsötétebb mélyére vezet. A küllemében megújult Prae idei első lapszámának majd' felét kitevő tematika ezúttal e borzongató műfaj angolszász művelőit mutatja be. Elsősorban magával a világgal és az azt benépesítő lényekkel foglalkoznak a tanulmányok, melyek jórészt egyenes ági folytatásai, továbbgondolásai a lap 2003/1.

Zene

tévé - Aranypart

Ha már Obama elnök is nagy nyilvánosság előtt élcelődik egy valóságshow szereplőin, akkor a nevezett műsort nyugodtan tekinthetjük meghatározó popkulturális jelenségnek. A 2009-ben indult Jersey Shore, amely nyolc fiatal vakációját dokumentálta a címbéli üdülőhelyen, rekordnézettséggel fut a mai napig, sikerét egyetemi konferenciákon elemzik.

Film

Szemrevaló - új német filmek

Film

Almany - Willkommen in Deutschland

Egy nehéz társadalmi témáról könnyed és bájos filmet forgatni rendszerint bajos vállalkozás, ám Yasemin Samderelinek mégis sikerült. Az egyszerre személyes és milliókat érintő kérdés, a kettős, német-török identitás áll ugyanis az érzelmes vígjáték középpontjában, s e tárgyat minden görcsösségtől ment' iróniával tárja elénk a háromgenerációs nagycsalád története.

Szemrevaló - új német filmek

Film

Beköszöntő

Szeptember 22-28. között ismét a legfrissebb német filmeket kínálja a Szemrevaló, a Goethe Intézet filmfesztiválja.

Szemrevaló - új német filmek

Film

Néma csönd

Kislányok gyilkosát keresi a rendőrség, csupa kiégett, zsarunak csak jóakarattal látszó alak - egyeseket a nyomozás hiábavalósága húzza, mások saját magánterheik alatt vánszorognak.

Szemrevaló - új német filmek

Film

"Hollywood vagy Berlin, egyre megy"

Baran bo Odar, filmrendező

Telefonon értük utol a Néma csönd című német thriller 33 éves rendezőjét, hogy megvitassuk a német akcióhősök helyzetét, a legbiztosabb filmes befektetéseket és a hollywoodi kilátásokat.

Film

"Nem segít" - David Simon televíziós sorozatszerző

Az épp e cikk leadása előtt kiosztott Emmy-díjakból persze nem kapott egy szálat sem, s talán nem is jelölték, a magunk részéről mégis letennénk a nagy esküt, hogy az utóbbi idők legjobb tévésorozata a Katrina utáni New Orleansben játszódó Treme volt, aminek második évada most megy nálunk a Cinemax csatornán. A Drót, a Gyilkos megszállás vagy éppenséggel a The Corner alkotójával készült beszélgetést az HBO bocsátotta rendelkezésünkre, magyarországi exkluzivitással.

Szemrevaló - új német filmek

Film

Bruno Ganz képei - Áttetsző, mint az éjszaka

Én nem tudom, hogy e mostani szemle hányadik a sorban, de a legelsőre igen élénken emlékszem. Az az év is jól kezdődött, 1982 januárjában "nyugatnémet filmhetet" tartottak a Művész, pardon, az Új Tükör klubmoziban.

Film

Szerelmem, Liszt - Brigitte Fossey színésznő

Ötévesen debütált René Clément kamerája előtt, és olyan rendezőkkel dolgozott, mint Truffaut, Blier, Lelouch, Sautet vagy éppenséggel Gene Kelly és Robert Altman. A Házibuliban Sophie Marceau mamáját alakította. Lapunk megjelenésének napján a franciaországi Liszt-emlékév főbiztosának, Jean-Yves Clément-nak a könyvbemutatóján (Liszt Ferenc - a csodálatos sokoldalúság) tart felolvasást Liszt levelezéséből a budapesti Francia Intézetben.

Szemrevaló - új német filmek

Film

Neukölln Unlimited

Arról, hogy a saját klímával és jelrendszerrel felszerelt párhuzamos világok összecsatornázása jelenleg az egyik legégetőbb probléma Európában, nem Agostino Imondi és Dietmar Ratsch dokumentumfilmjéből értesülhetünk először, de a két alkotónak sikerült olyan nézőpontot találnia, ahonnan világosan látszik az a talán kevésbé észben tartott tény, miszerint a közelítési folyamat akkor is jócskán akadozhat, ha egyik érintett fél sem a merev elzárkózásban utazik. A Neukölln Unlimited ettől aztán legalább annyira érdekfeszítő, mint amennyire lehangoló darab.

Szemrevaló - új német filmek

Film

Fuss, ha bírsz

Amikor kezdünk, épp a szél hordja szét a kerekesszékes Ben többszörösen hosszabbított határidők után végre elkészült szakdolgozatának lapjait. E lapok hozzák össze szerelmi háromszögünk szereplőit, Christiant, aki fél évig civil segítője lesz a fiúnak, és Annikát, a csellistát, akit időtlen idők óta távcsövön figyel Ben egy duisburgi toronyház tizennegyedik emeleti balkonjáról.

Könyv

Könyv

"Az anarchia az erősségünk"

Hans Ulrich Gumbrecht irodalomtudós

Népünk és kormányunk mostanában meglehetősen gyanakvó, hogy azt ne mondjuk: ellenséges a bölcsésztudományokkal szemben. Annak mi haszna van? - teszik fel a kérdést. Szerencsénkre volt kit megkérdezni: egy hétig a világ egyik legismertebb bölcsésze tartott előadásokat az ELTE BTK-n, ezzel a címmel: Mire valók, és mit érnek ma a humántudományok?

Interjú

Könyv

Túlélni Oroszországot

Ljudmila Ulickaja író

Új regénye, az Imágó megjelenése alkalmából járt Budapesten - az elvárásokról, a kritikáról és a börtönben ülő Hodorkovszkijról kérdeztük.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Gold bistro

A Budafoki út külső részén valaha egymásba értek a gyárak és a vállalatok: kábel, április négy, negyvenhármas számú építőipari. Övezet volt a javából, ha valaki nem az ott dolgozó több tízezres tömeg tagjaként múlatta az időt, legfeljebb csak akkor merészkedett arra, ha valamelyik gyári sportpályán futballmeccs zajlott, hiszen - mert így kerek - akkoriban egy valamirevaló gyárnak rendes focipálya is járt, ám hogy ezek közül hány maradt meg, maradt-e egyáltalán, legfeljebb Sajó barátunk tudná megmondani. Azóta nagyot fordult a világ.

Lokál

Lokál

Börtöngyár Szegeden - "Különben bekattannánk"

A múlt héten a szegedi börtönfoglalkoztatás múltját idéztük fel. De mi a helyzet most? Az egykori Alföldi Bútorgyár helyén kft. működik, amely szerződött vállalkozásoknak biztosít infrastruktúrát és munkaerőt. Az egykori szocialista üzem ipari parkká változott, bár barátságosnak nem mondanánk a környezetet.

Sport

Sport

Virtuális konténerváros a Petőfi hídnál - "Legalább nincs háború"

A JeruVille nevű, színházi eszközöket használó konténerváros-projekt Düsseldorfban született, hogy összehozza és közös gondolkodásra bírja a menekülteket, bevándorlókat és a helyi fiatalokat, akik egy előadás során megmutathatták, hogyan is vélekednek az egyenjogúságról, előítéletekről és mindarról, ami egy kamaszt érdekelhet. A harmadik JeruVille szeptember közepéig a Zöld Pardonnal szemközti parkban működött.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Urándúsítás A General Electric (GE) lézertechnológiával szeretne uránt dúsítani, erre adott be engedélykérelmet az USA hatóságaihoz. Atomfizikusok tiltakoznak ellene, mert ezáltal könnyebben lehetne álcázni az atomfegyverek illegális előállítását. Visszatérés Biztonságosan visszatért a Földre három űrhajós a Nemzetközi Ûrállomásról.