cyberhírek

  • .
  • 2011. október 13.

Tudomány

Hajmosó robot Az emberi kéz munkáját helyettesítő, 24 ujjas hajmosó robotot fejlesztettek ki Japánban az idősek és a fogyatékkal élők, valamint az őket ápoló gondozók életének megkönnyítése érdekében. A fejlesztők szerint az öregedő társadalomban nagy igény van az ápolórobotokra. Facebook A Facebook a saját adatai szerint már nagyobb, mint a teljes internet volt 2004-ben.
A Facebooknak jelenleg 800 millió felhasználója van - Európa és Oroszország lakosainak száma 727 millió fő.

Üstökös Az üstökösöknek köszönhetjük a Föld óceánjait - állítják a Max Planck Intézet asztrofizikusai. A Naprendszer kialakulását bemutató komputeres modellekből arra a következtetésre jutottak, hogy az aszteroidák biztosították a földi óceánok vizének túlnyomó részét.

Digitális szakadék Olcsó táblagépakcióval próbálja kiegyenlíteni a szegények és gazdagok közti szakadékot az informatikai hozzáférésben az indiai kormány. A könyv nagyságú, érintőképernyős eszközből 100 ezer darabot ingyen osztanak szét indiai diákok között.

Halottkém Az orrüreg nyálkahártyájának felszínét beborító apró nyúlványok - a folyamatosan csapkodó csillók - a halál beállta után még órákig nem állnak le, lassuló mozgásukból következtetni lehet arra, hogy mikor hunyt el valaki - állítják a Bari Egyetem kutatói.

Meglepetés Easter egget, azaz titkos üzenetet rejtett el valaki, vélhetően egy programozó vagy rendszergazda a KSH népszámlálási kérdőívkitöltő honlapjának súgójában. A titkos üzenet megtalálásához az oldal legaljára kell görgetni.

Hackertámadás Hackerek támadása nyomán félszáz különböző vírussal fertőzték meg a legnagyobb japán nehézipari vállalat, a Mitsubishi Heavy Industries 83 szerverét és személyi számítógépét.

Warezrazzia A pénzügyi nyomozók kiiktatták a legnagyobb magyar kalózszerverközpontot; a működtetők ellen nyomozás indult, a bűnözői csoport két irányítója előzetes letartóztatásban van - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hálózat tíz szerverből állt, ezek közül három olyan, több millió forintos háttérgép volt, amely több mint 70 terabyte adatot tudott tárolni. A szerverparkot, amelynek működtetésében komoly szerepet játszott a CiNEDUB csoport, sikerült felszámolniuk a nyomozóknak, akik több helyszínes rajtaütéssel lepték meg a szervezet vezetőit. A weboldalról mintegy ötezer filmet, négyezer zeneszámot, hatezer számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni. Az illegális tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas SMS vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá. A NAV szerint leginkább e csapat tevékenysége nyomán tették feketelistára Magyarországot a nagy amerikai filmgyártók, amelyek egy ideje már csak néhány hetes késéssel engedték filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

Napelemes híd Napelemtáblákkal fedik be Londonban a Temzén átívelő Blackfriars vasúti hidat, a világ egyik legnagyobb városi naperőművét hozva létre - adta hírül az Index. Az 1886-ban épült híd felújítása jövő nyárig tart, és hétmillió fontba kerül. Összesen 4400 napelemtábla kerül a hidat borító tetőre, ami alatt a vonatok közlekednek majd. A Sanyo által gyártott panelek a híresen borongós brit időjárás ellenére az előzetes becslések szerint évi 900 ezer kilowattóra áramot fognak termelni, ezzel a közeli Blackfriars vasútállomás energiaszükségletének felét állja majd a híd, és évi 511 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe. Ha az ötlet beválik, az a tervezők szerint utat nyithat más ipari épületek hasonló kihasználásához, és nagyvárosi környezetben működő mini naperőművek kialakításához.

Nobel-szivárogtatás A svéd országos korrupcióellenes testület egyik ügyésze a hét végén bejelentette, hogy megvizsgálja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint kiszivárogtatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémiáról az irodalmi Nobel-díj várományosának nevét, így ő lett a nyertesre fogadók favoritja az eredményhirdetés előtt. Tomas Tranströmer svéd költő, akit évek óta esélyesnek tartottak a Nobel-díjra, az idei nyertes csütörtöki kihirdetése előtt közvetlenül a fogadások nagy favoritja lett Svédországban. Míg a díj kihirdetésének napján a reggeli órákban még 13:1 arányban lehetett fogadni rá, a győztes megnevezését közvetlenül megelőzően már csak 1,66:1 volt a tét a Ladbrokes brit fogadóiroda svédországi honlapján, aminek következtében a svéd médiában felmerült, hogy esetleg kiszivárogtatást történt.

Vírusos drónok Számítógépes vírus támadta meg az amerikai hadsereg drónjainak, azaz pilóta nélküli vadászgépeinek nevadai irányítóközpontját, ahonnan a pilóták távvezérléssel irányítják a gépeket akció közben - adta hírül a Wired. A vírus nem gátolja meg a drónakciók, a bombázások kivitelezését, nem gátolja a pilótákat a speciális gépek távirányításában, de minden utasítást rögzít. Eddig nem érkeztek hírek arról, hogy a vírus bármilyen incidenst okozott volna, vagy titkos adatokat juttatott volna ki a rendszerből. A titokzatos kártevőt a szakértők már többször is megpróbálták eltávolítani a nevadai Creech légitámaszpont rendszeréből, de amint ez sikerült, a vírus újra megjelent. A vírus megjelenése azért is kellemetlen hír az amerikai hadseregnek, mert tengerentúli - többek között afganisztáni - légicsapásait egyre gyakrabban drónok végzik.

Bundestrojan Ismert német hackerek azt állítják, hogy a német kormány tiltott módszerekkel tudja megfigyelni az internetezőket. Egy legális kémszoftverről van szó, ám a Chaos Computer Club szakértői szerint a program képességei túlmennek a törvény által rögzített határokon. A Bundestrojan néven ismert kémszoftvert eredetileg azért hozták létre a német hatóságok, hogy a titkosított internetes telefonhívásokat is le tudják fülelni. Bevezetése nem volt egyszerű, használatát alkotmánybírósági vizsgálat után engedélyezték 2008-ban azzal a feltétellel, hogy csak lehallgatási engedéllyel használható, és kizárólag telefonhívásokat figyelhetnek meg vele. A Chaos Computer Club azonban a szoftver elemzése után bejelentette, hogy a kémprogrammal a telefonhívások mellett minden billentyűleütés is figyelhető, be lehet kapcsolni a webkamerákat, és távolról telepített kódot futtathatnak a célszemély számítógépén.

Figyelmébe ajánljuk