Első Hazai Lekvárium

  • - winkler -
  • 1997. november 13.

Tudomány

Különös, hogy ilyen gyöngyszemek mellett az ember többször elmegy anélkül, hogy észrevenné; nekem is csak harmadszorra tűnt fel. A Lekvárium - bár ilyen Ausztriában és Németországban is van - elsőre a "Kutyatár" és a "Birkaiskola" nevű gyermekvers-szakintézményeket juttatja a vásárló eszébe (lehet, hogy az kap jutalmat, aki oda se ballag).
Különös, hogy ilyen gyöngyszemek mellett az ember többször elmegy anélkül, hogy észrevenné; nekem is csak harmadszorra tűnt fel. A Lekvárium - bár ilyen Ausztriában és Németországban is van - elsőre a "Kutyatár" és a "Birkaiskola" nevű gyermekvers-szakintézményeket juttatja a vásárló eszébe (lehet, hogy az kap jutalmat, aki oda se ballag).

Budapest VII., Dohány u. 39.

Nyitva: hétfőtől péntekig 10-18

A Lekváriumban az elvárhatónál jóval kevesebb a megdöbbentően vad lekvárkombináció - nem állítom, hogy okvetlenül megkóstolnám a turhalekvárt, de legalább szörnyülködni szeretnék rajta, mielőtt kérek két sárgabarackot. Az érdekességek közül érdemes kipróbálni a fügés körtelekvárt vagy a ringlólekvárt, amitől még Spéter Erzsébetnek is megfelelő állagúra alakulna a széklete. Kapható padlizsánkrém, amit kenyérre kell kenni, és nem is rossz, bár a magam részéről jelentős fokhagymatartalommal dúsítanám. A Lekvárium legjelentősebb finomságát a "Füge-karamell" feliratú üvegek rejtik, melyekben füge van karamell-lében, bár mindez kicsit drága: ötszáz forintot kóstál a bébiételes doboznyi adag.

A Lekvárium így a nyitás táján igyekszik csökkenteni a rizikót: lekváron kívül borok és mézek is kaphatók. Utóbbiak érdekessége a negatív marketing egy szép példája: az akácmézet "akácos méz"-nek hívják, az eladó szerint azért, mert "a méhecske az akácosból esetleg átlátogat más virágokra is", tehát nem vegytiszta a méz. További furcsaság, hogy az akácos mézek többsége be van cukrosodva, a személyzet szerint ez a legkiválóbb méz jellemzője - amelyik folyik, az azért olyan, mert a méheket cukros vízzel etették, a tiszta akácméz hamar ikrásodik. Furcsa, nem?

Megroggyant világnézettel érdeklődtem Sajermann Gézánál, a Méhészeti Terméktanács elnökénél, hogy is van ez.

- A mézben a gyümölcscukor (glükóz) és a szőlőcukor (fruktóz) aránya határozza meg az ikrásodás gyorsaságát. Minél nagyobb a gyümölcscukor aránya, annál lassabban ikrásodik a méz. Az akácmézben 70-80 százalék a glükóz aránya, így az évekig folyós marad, míg a hasonló arányban fruktózt tartalmazó napraforgóméz néhány hét alatt becukrosodik.

Hát így. Legközelebb ne tessék hülyeséget mondani álruhás riportereinknek.

A Lekváriumban egyébként kávéval és teával kínálják a vásárlót, igaz, ehhez elég sokat kell egyik lábról a másikra állva ténferegni. A lekvárok finomak, bár lekvárológusok bizonyára ölre mennének azért, hogy ennyire hígnak kell-e lennie az áfonyalekvárnak, avagy nyerőbb a krémes állag. Az árak kicsit magasabbak a kelleténél, a már civilizáltnak mondható konkurens, a Nagymama lekvárja és a többi nyugati gyártmány lényegesen olcsóbb. A Lekvárium főként a karácsony előtti vészhelyzetekben jöhet jól, amikor végképp nem tudunk mit kitalálni Micimackó jellegű szeretteinknek. Kapható szép díszdoboz (600 Ft), amibe épp három nagyobb lekvárosüveg fér. A mézet vegyük máshol.

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk